Weapon UK – Ghosts of War

Facebookrssmail

Tijdens de roemruchte New Wave of British Heavy Metal periode (van grofweg 1979 tot 1986) brachten vele talentvolle Engelse metalbands singles uit via labels als Neat en Heavy Metal Records. Deze werden soms, maar lang niet altijd, gevolgd door een vaak tegenvallend album. De écht goede bands braken door (Iron Maiden, Saxon, Def Leppard, en in mindere mate, Raven, Venom, Samson etc.), de meeste waren echter na één of enkele albums weer terug in de vergetelheid. En vaak terecht ook trouwens. Weapon was zo’n band met één prachtig nummer in 1980: ‘Set the Stage Alight’, de B-kant van de nogal matige A-kant ‘It’s a Mad, Mad World’. Grijs gedraaid heb ik dat nummer vroeger, samen met bijvoorbeeld Bitches Sins’ ‘Sign of the Times’, Tytan’s ‘Blind Men and Fools’ of Raven’s ‘Don’t Need Your Money, Honey’. Mooie tijden! Nu bereikt zowaar een nieuwe cd van het Engelse kwartet de (online) platenwinkels: ‘Ghosts of War’.  

In 2005 is de originele line-up gereüneerd voor enkele optredens, waaronder één op het Headbangers-Open-Air Ball in Duitsland. In 2010 hebben twee originele leden de band wederom leven ingeblazen. Hun eerste (!) volledige album ‘Rising from the Ashes’ verscheen in 2014. En vanwege ‘legal reasons’ werd de naam veranderd in WEAPON UK. En nu hebben we dus van de twee originele leden zanger Danny Hynes en gitarist Jeff Summer, samen met nieuwe ritmesectie Tony Forsythe (bas en vocals) en Darren Lee (drums), het tweede studioalbum ‘Ghosts Of War’.

En om maar meteen met de deur in huis te vallen, de sound is nog heel erg jaren tachtig. Titelnummer en opener klinkt als Thin Lizzy, met dank aan de Keltische invloeden. Halverwege gaat het galop-ritme over in een sfeervolle, door gastzanger Clare Cunningham (ex-Thundermother) gezongen brug. Lekkere binnenkomer in ieder geval. ‘Queen of the Ride’ is sneller, maar minder goed gezongen, Danny zit net tegen zijn bereik aan, zoals vaker op de cd. En het eenvoudige refrein en de speelduur van 5.33 minuten maakt van het nummer een lange zit. Verder op de cd vinden we in ‘Sea of Hope’ en ‘Hell on Earth’ nog wat mindere headbangers. Maar afwisseling genoeg gelukkig. Derde nummer ‘Redman’ start als een ballad en beukt zich halverwege naar een stevige rocker met mooi gitaarwerk. ‘Emerald God’ en ‘Tourniquet’ zijn fijne midtempo nummers met Saxon-invloeden en volop solo’s. Echter de middelmatige zang van Danny gaat wat tegenstaan. ‘All I Need’ is de meest bluesy song met dito gitaarwerk. Dan rest er nog een bonustrack, de mooie reprise van het rustige deel van ‘Ghost of War’. Als uitsmijter staat er, helaas alleen op de vinyleditie, ook nog een nieuwe versie van prijsnummer ‘Set the Stage Alight’ op, wat meteen veruit het beste nummer is, nog altijd. Wel wat lager gezongen dan de versie uit 1980, maar het zij hem vergeven, die drie minuten blijft genieten geblazen!

Ik zie de band met deze tweede cd in een periode van bijna 40 jaar (!) helaas geen potten breken, behalve dan die op de wat kleinere podia in Engeland of wellicht een Little Devil (Tilburg) of Bel Air (Breda) in Brabant. Weapon UK zal de verstokte NWOBHM-fans nog wel aanspreken met deze melodieuze metalplaat, maar we hebben tegenwoordig een stuk betere alternatieven, met vooral betere zangers. Een sympathiek plaatje, met een paar mooie nummers, maar iets teveel fillers wat mij betreft.  (70/100) (Pure Steel Records)

Tracklist Ghosts of War:

1. Ghosts Of War
2. Queen Of The Ride
3. Redman
4. Sea Of Hope
5. Emerald God
6. Tourniquet
7. All I Need
8. Hell On Earth
9. ’79 Revisited
10. G.O.W. Reprise (Bonustrack)
11. Set the Stage Alight (Vinyl Bonustrack only)

Line-up Weapon UK:

Danny Hynes – vocals
Jeff Summers – guitars, vocals
Tony Forsythe – bass, vocals
Darren Lee – drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ