W.E.T. – Earthrage

Facebookrssmail

Op het label Frontiers Music brengt de band W.E.T. hun 3de album ‘Earthrage’ uit. De bandnaam is een ode aan de bands waar de bandleden hun voetsporen mee hebben verdiend. De W van Work of Art, de E van Eclipse, en de T van Talisman.

De band kent een line up om je vingers bij af te likken met Jeff Scott Soto als zanger, die natuurlijk zijn sporen ruimschoots verdiend heeft bij bands als Yngwie Malmsteen’s Rising Fore, Talisman, en onlangs nog bij Sons of Appollo. Verder kent de band Erik Martensson (Guitar / Bass/ Keyboards) Magnus Henriksson (Guitar) en Robban Bück (Drums) Beide drie heren komen natuurlijk uit de band Eclipse. Voeg daar Robert Säll (keyboards) uit Work of Art aan toe, en je krijgt een Supergroup waar menig progrock liefhebber z’n droom line up mee ziet uitkomen. En op deze plaat hebben ze zelfs Thomas Larsson op additional guitar eraan toegevoegd, die in het verleden met Glenn Hughes heeft samengewerkt. Dan kan het met dit album haast niet mis gaan, zou je denken. En dat is ook zo.

Dit album is duidelijk een meezing album met een duidelijke opbouw. Het album opent met de track ‘Watch The Fire’ wat een rustig intro kent, maar daarna barst het gitaar geweld lekker los. Een track wat je lekker mee kunt zingen. Deze track zou dus met gemak een radio single kunnen worden. Bij de tweede track ‘Burn’ kickt de keyboard sound er gelijk in, maar de akoestische gitaar zorgt voor een verrassende bridge. De tracks ‘Kings On Thunder Road’ en ‘I Don’t Wanna Play That Game’ zijn echte midtempo tracks op het album, welke zorgen voor een goede afwisseling.

Met de vierde track ‘Elegantly Wasted’ als ballad, die je lekker mee kunt zingen, bezorgt het album een welkome afwisseling in de sound. Op de tracks die daarna komen, ‘Urgent’ en ‘Dangerous’ is er voldoende ruimte ingebracht voor de baslijnen in de muziek. Vooral bij de track ‘Dangerous’ is dit duidelijk te horen, waarbij de baslijn vooral zorgt voor de afwisseling tijdens de goede opbouw van deze track. Met de tracks ‘Calling Out Your Name’ en ‘Heart is On The Line’ lijkt de band een paar meeslepende powerballads eraan toe te willen voegen, zonder dat het je gaat vervelen. Door de keuze van een piano als intro bij de track ‘Heart is On The Line’ en een akoestische gitaar maak je juist een powerballad groots een meeslepend door het klein en intiem te houden.

De track ‘The Burning Pain of Love’ is een powersong met een mooie boodschap. “Don’t matter if you’re rich, don’t matter if you’re poor, ‘cause we all face the silence alone.” Met de track ‘The Never Ending Retraceable Dream’ zou je een powerballad als afsluiting van deze plaat verwachten, maar de band heeft hiermee gekozen voor een powersong. En dat de afsluiter een powersong is, is het enigste smet op de plaat. Het lijkt daardoor net alsof een film ineens is afgelopen en de credits beginnen te rollen. Het zou mooier zijn geweest als het album zou zijn afgerond met een intieme ballad. Met de keuze voor een powersong om het album mee te eindigen maakt het einde van de plaat een beetje vlak.

Op dit album neemt Erik Martensson de productie, mixing en mastering voor z’n eigen rekening, en het is duidelijk welke koers hij met deze band uit wil gaan varen. ‘Earthrage’ is een lekker hardrock album, vol met lekkere meezingers die met gemak in een grote arena gespeeld kunnen worden. En met powerballads, van groots en meeslepend tot klein en intiem. Het is een album met voldoende afwisseling, waarbij veel tracks met gemak als radio single uitgebracht kunnen worden. Door de toevoeging van enkele midtempo songs zijn er geen vullers op het album, en lijkt Martensson precies aan te voelen wanneer de verveling bij de luisteraar toeslaat. Door de Journey achtige productie op deze plaat lijkt de band met ‘Earthrage’ de stap naar het grote publiek te willen maken. En de kans dat het gaat lukken zit er met dit album dik in. (85/100) (Frontiers Music)

Tracklist:
1. Watch The Fire
2. Burn
3. Kings On Thunder Road
4. Elegantly Wasted
5. Urgent
6. Dangerous
7. Calling Out Your Name
8. Heart is On The Line’
9. I Don’t Wanna Play That Game
10. The Burning Pain of Love
11. The Never Ending Retraceable Dream

Bezetting:
Erik Martensson – Guitar, Bass, Keyboards, Vocals
Jeff Scott Soto – Vocals
Robert Säll – Keyboards
Magnus Henriksson – Guitar
Robban Bück – Drums
Thomas Larsson ( Additional Guitar Solo On “ Urgent “ )

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ