Kristoffer Gildenlöw – Let Me Be A Ghost

Facebookrssmail

Zanger/ multi-instrumentalist Kristoffer Gildenlöw is bassist bij Kayak, maar we kennen hem al van de tijd dat hij bij Pain of Salvation speelde. Hij is een veel gevraagde sessie bassist, zowel live als in de studio, zijn naam staat op meer dan 50 albums vermeld. Solo heeft Kristoffer al drie succesvolle albums uitgebracht. Zijn nieuwste, tevens donkerste album heet ‘Let Me Be A Ghost’, en komt 3 september uit. Met zijn eigen manier van zingen vertelt hij onder andere over opgeven of doorgaan.

‘Let Me Be A Ghost pt. I’ heeft een hele zachte, mysterieuze start. Kristoffer zingt op zijn eigen, lage, langzame manier. Zijn diepe, zachte zang past bij de minimalistische muziek. De muziek wordt nog zachter, heel zacht klinkt er wat gefluister. Langzaam wordt de muziek sterker en sterft vervolgens langzaam weg. Dan nog één woord van Kristoffer, waarna deze aangrijpende openingstrack eindigt. De klank van de toetsen is hoog en licht in ‘The Wind’. Dit is een duet met Ronja Gildenlöw, de stemmen vormen een mooie blend. De wending met onder andere drums en gitaar is verrassend, toch blijft de impact van deze gevoelige track bewaard. Al snel vloeit dit terug naar een ingetogen instrumentaal stuk, dat prachtig langzaam uitdooft. De akoestische gitaar vormt een mooie combinatie met de bas in ‘Blame It All On Me’. Je hoort duidelijk de invloeden van Leonard Cohen in deze melancholische track.

Het klein gespeelde intro van ‘Falling, Floating, Sinking’ kruipt direct onder mijn huid. Kristoffers zang is somber en langzaam, de gestapelde zang is er slechts af en toe, maar het verhoogd de intensiteit. Er zijn nuance verschillen in het volume, maar het geheel blijft passend langzaam. De details van de toetsen zijn miniem maar vormen mooie aanvulling. Ineens is er meer tempo en volume. Het geluid is wat dof, maar dat sluit aan bij het geheel. De herhalingen in het ritme vertragen stapje voor stapje, dan volgt een mooie, langzame fade out. Het geheel is ingetogen en emotioneel, toch is ieder nummer anders. Zo hoor je in ‘Don’t’ Spaanse invloeden, niet alleen door het gitaarspel, maar ook door het ritme van het klappen. Lean On Me’ heeft weinig ‘ingrediënten’ maar de melange is bijzonder smaakvol, dat geldt ook voor het snufje rockend gitaarspel. ‘Let Me Be A Ghost pt. II’ heeft een mysterieuze mix van sombere en lichtere klanken. Soms voelt deze prachtige instrumentale track surreëel aan.

Zang en/of muziek raken mij regelmatig, de woorden die Kristoffer zingt in ‘Still Enough’ horen daar zeker bij. Op sommige momenten is de muziek in ‘Let Me Be A Ghost pt. III’ uiterst zacht, jammer dat er wat kleine, krakende geluidjes te horen zijn. Het geluid  in het licht rockende stuk is iets soms groezelig, de één zal dat waarderen, de ander vindt het misschien zonde. Het einde is mooi breekbaar gezongen. Niet alles in ‘Look At Me Now’ is makkelijk te verstaan, maar de emotie is voelbaar. Zo weinig muziek, zo weinig woorden en toch weet Kristoffer als geen ander de emotie over te brengen, ook in dit laatste nummer.

Kristoffer heeft de ultieme beheersing en toepassing van less is more. Ook al zou je geen woord Engels verstaan, dan wordt je vast nog geraakt door de emotie in zijn stem. De combinatie met de soundscapes en de (overwegend) minimalistische muziek is geniaal. Met  ‘Let Me Be A Ghost’ kun je met koptelefoon op helemaal in je eigen wereld weg kruipen. Maar het is ook mooi om dit album via de speakers te luisteren, met het volume vrij ver open. Wat je ook kiest, kies een moment voor je zelf om alleen te zijn met de muziek.

(84/100) (New Joke Music)

Tracklist

01.Let Me Be A Ghost pt. I

02.The Wind

02.Blame It All On Me

04.Falling, Floating, Sinking

05.Fleeting Thought

06.Fade Away

07.Don’t

08.Lean On Me

09.Let Me Be A Ghost pt. II

10.Still Enough

11.Where I Ought To Be

12.Let Me Be A Ghost pt. III

13. Look At Me Now

Line up

Joris Lindner: Drums on The Wind, Falling, Floating, Sinking, Fleeting Thought, Lean On Me, Still Enough and Where I Ought To Be. Hammond Organ on The Wind

Dirk Bruinenberg: Drums on Let Me Be A Ghost pt. III

Erna auf der Haar: Vocals on Lean On Me

Ronja Gildenlöw: Vocals on The Wind

Marcel Singor: Guitar solo on Fleeting Thought

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ