Bioplan- Epipath & Ocular

Facebookrssmail
Bioplan- Epipath & Ocular

Andi Kravljaca is een Zweedse multi-instrumentalist. Hij houdt van metalbands zoals Megadeth en Slayer. Daarnaast is hij groot liefhebber van synthesizermuziek van bijvoorbeeld Jean Michel Jarre.  Liefhebbers van (prog)metal zullen Andi kennen als zanger van onder andere Thaurorod  en Aeon Zen. Maar Andi schrijft zelf ook.  Hij brengt zijn muziek uit onder de naam ‘Bioplan’. Die naam staat op de VHS box die voor me ligt. Deze verpakking schept hoge verwachtingen over de inhoud. Maar als ik de doos open, valt de aanblik daarvan een beetje tegen. Los in de doos liggen een sticker, een gave plectrum, een folder en een kartonnen sleeve met cd.

Op beide zijden van deze sleeve staat een cover geprint. De print op de cd bestaat uit twee helften, waar de covers op terug te vinden zijn. ‘Epipath & Ocular’ bestaat uit twee albums. Nummers 1 t/m 5 zijn van het nieuwe album ‘Epipath’. De rest komt van ‘Ocular’ dat in april 2019 uitkwam. Aan dit album werkten diverse gastmuzikanten mee, zoals toetsenist Andreas Söderin (Seventh Wonder) en bassist Rich Hinks (Annihilator). Op beide albums zul je een mix horen van synthwaves uit de jaren ’80 in combinatie met moderne progressieve metal.

De sythersizes geven bij aanvang van ‘Ingress’ direct een jaren 80 sfeer.  Aan deze beat wordt heerlijk gitaarspel toegevoegd. De roots van metal zijn zeker aanwezig. De balans tussen de twee uiteenlopende stijlen is goed. Het geluid komt wat troebel over, maar dat is niet hinderlijk. 

De muziek in het eerste stuk van ‘Perspex Cassidy’ gaat meer naar de metal kant toe dan in de openingstrack. Heel gemakkelijk glijdt de metal over naar meeslepend gitaarspel waar van alles aan toegevoegd is. Tempo, volume en stijlen vormen een bijzonder melange. De  vaak onverwachte veranderingen hiertussen zijn al even bijzonder.

De  bijna botsende muziekstijlen lijken te strijden, en dat is ook de bedoeling. Dit geeft  onrust in sommige stukken, toch  het blijft boeien. Het heavy stuk wordt langzaam minder en maakt  plaats voor ‘vrede’. De opbouw naar het einde is bijzonder. 

Ik kan me goed voorstellen dat menigeen moet wennen aan deze mix van stijlen, en aan de veranderingen. De structuur van de nummers is misschien ongewoon, maar het geheel is over het algemeen in evenwicht. En je hoort dat alles met zorg is gespeeld en gemixed. Bovendien heeft Andi al het gitaarwerk, bas partijen en keyboards op track 1-5 zelf ingespeeld. Hierbij heeft hij het zich allles behalve gemakkelijk gemaakt.  Toch is het mooie ‘VFR into IMC’ is bijna merkwaardig kort. 

Na ‘Atomic Era Cocktails’ is er een langere stilte. Dit duidt op de overgang naar ‘Ocular’. Dit start met ‘Astral’ vrij rustig. Deze mix van toetsen en snaren gaat over naar rock/metal. Dit korte nummer eindigt plosteling, maar voelt wel af. In ‘Invective’ is de metal aangenaam aanwezig. Dit wordt een aantal keer afgewisseld met een mix van synthwave en/of rock. Met vlagen ligt het tempo hoog, technisch geweldig gespeeld. Toch neemt het geheel mij minder in beslag dan ik had verwacht.

In een aantal nummers hierna is het aantal herhalingen in ritme en/of melodische aspecten vrij hoog.  De wisselwerking tussen de lichtere en zwaardere delen  zijn soms wat minder boeiend. Af en toe verslapt mijn aandacht een beetje. Maar dat wordt door het super gave gitaarspel in ‘Inclement’ goed gemaakt. 

De leuke geluidjes en de beat in ‘Ingress (Gavin Graham Remix)’ zullen niet bij alle prog rock/metal liefhebbers in de smaak vallen. Als je ergens de jaren ’80 terug hoort, dan is het hier wel. Dit hoor je ook terug in ‘Invective (Retrologue Remix)’. Het geheel is troebel van sound. Met vlagen is de rock/metal aanwezig. Maar de electro sound heeft de overhand in dit laatste nummer.

Dit zijn duidelijk twee albums. De prog liefhebbers die niet zo van synthwave houden,  zal de voorkeur geven aan de nummers 1t/m 5. Hier is de structuur meer ‘proggy’. Metal en synth wave.. als je van deze combinatie houdt, dan moet je hier eens zeker naar luisteren. Ik ben liefhebber van instrumentale albums, maar ben ook nieuwsgierig hoe Bioplan zou klinken als Andi ook zou zingen. (73/100) (Layered Reality Productions)

Track list:

01. Ingress 2:35

02. Perspex Cassidy 6:16

03. He’s a Transponster 6:27

04. VFR into IMC 1:23

05.  Atomic Era Cocktails 4:52

06.  Astral 1:57

07.  Invective 4:53

08. Permeant 3:59

09. Inclement 5:45 

10. Refractive 4:28

11. Ingress (Gavin Graham Remix) 2:34

12. Invective (Retrologue Remix)    4:11

Line up:

Rich Hinks – bas (6-10)

Harri Koskela – keyboard solo ( 5)

Andreas Söderin – keyboard solo (7)

Emil Pohjalainen – gitaar solo (7)

Alistair Bell – gitaar solo (7)

Pekka Laitinen – keyboard solo (7)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ