The Wounded – The Sky is Ours 

Facebookrssmail

Tijd dat we eens aandacht besteden aan ‘onze’ The Wounded, want wie kent ze niet? Nou, veel te veel rockers denk ik, op wat fijnproevers na. Al helpt het ook niet dat de band nauwelijks in de pers verschijnt of optredens geeft. Maar hun nieuwe album is een voltreffer, dus hopelijk groeit de fanbase en dan komen die optredens vanzelf wel. Korte voorstelronde: de uit Emmen, Drenthe, afkomstige band speelt melancholische rock met invloeden van postrock, symphonische rock en doommetal. Met hun debuut ‘The Art of Grief’ uit 2000 won de band verschillende prijzen, zoals de Drenthse popprijs en de Popprijs van het Noorden. Sindsdien volgden er diverse albums, met een lange pauze van 12 jaar tussen het mooie ‘Atlantic’ (2004) en het wat introvertere, maar niet minder mooie ‘Sunset’ (2016). Overigens was ‘Atlantic’ destijds aardig succesvol met als gevolg shows op verschillende festivals en samen met o.a. Anathema, Within Temptation, Moonspell, Paradise Lost, HIM en Tiamat. Namen waar The Wounded’s stemmige rock prima bij aansloot.

Fast forward naar 2023. Enkele maanden terug was er opeens weer een teken van leven via het mini album (nou ja, dik 34 minuten, dat heet tegenwoordig een full album, nietwaar Rival Sons?) ‘The Sky is Yours’. Een heerlijk wederhoren was het, waarbij de zeer onderscheidende melancholische stem van Marco van de Velde meteen een vertrouwd gevoel gaf. De gothic rock met elektronische invloeden doet hier en daar wel wat aan een heaviëre versie van The Cure denken. Maar een Antimatter of Paradise Lost zijn ook nooit ver weg. Verrassend genoeg volgde er begin december alweer een volledig nieuw album, het verwarrend getitelde ‘The Sky is Ours’. Ook het artwork is gelijk aan de EP.  

Het instrumentale ‘1914’ opent de plaat overtuigend. De productie van een zekere Frans Vollink is af, ieder instrument staat goed in de mix en het totaalplaatje maakt het het best klinkende Wounded album. De treurige en langzame titelsong, verhalend over de tijdens de opnames aan kanker overleden drummer Alwin Schnoing, is meteen een voltreffer. Prachtig doorleeft gezongen door Marco, met een heerlijk oorwurmrefrein. Hou het daar maar eens droog bij, wat een emotie. Het tempo gaat een tandje omhoog in het vlotte en pakkende ‘The Light We Fear’, met een fijn intermezzo uitmondend in prima gitaarsolo’s. Alleen zou hier en daar wat avontuurlijker slagwerk de nummers nog net een fractie beter gemaakt hebben.

Typische Wounded songs komen voorbij middels de traag voortslepende ‘Jupiter’ en het vergelijkbare ‘House of Crows’. Beiden zijn wat eentonig, nemen tijdens de coupletten wat gas terug en ondersteunen het refrein middels stevige gitaarpartijen. ‘The Maid’ begint als een sinister pianorustpuntje, waarin Marco’s stem wat breekbaar overkomt, mede ondersteunt door strijkers. Halverwege wordt het steviger en wint het nummer duidelijk aan kracht. Het vlotte en pakkende ‘South of the Sun’ is wat elektronischer van aard. Prijsnummer ‘The Sky is Yours’ is een broertje van de titelsong en zeker even mooi: prachtig van opbouw en Marco levert zijn meest gevoelige zangpartij af. Na dik drie minuten wordt de song nog krachtiger en valt de solo fijn binnen, waarna het refrein van het titelnummer terugkeert. Afsluiter ‘Redemption’ voelt dan wat als mosterd na de maaltijd. De wat saaie en sombere ballad sleept zich voort zonder echt tot bloei te komen.

The Wounded heeft een prachtige soundtrack voor de donkere wintermaanden afgeleverd. Enkele kleine kanttekeningen ten spijt, is dit wat mij betreft jaarlijstjesmateriaal. Heerlijke weemoedige muziek die met name vanwege de karakteristieke stem van Van de Velde een uniek randje krijgt. En nu ook buiten het hoge Noorden spelen mannen, dan ontdekt de rest van Nederland jullie muziek vanzelf.
(86/100 – eigen beheer te bestellen bij https://the-wounded.bandcamp.com/album/the-sky-is-ours)

LINE-UP


Marco van de Velde – zang, gitaar en toetsen
Andy Haandrikman – basgitaar
Harold Feringa – gitaar
Peter Deddens – drums

TRACKLIST


1. 1914 (3:29)
2. The Sky Is Ours (5:12)
3. The Light We Fear (5:02)
4. Jupiter (4:28)
5. The Maid (4:52)
6. House of Crows (5:18)
7. South of the Sun (5:06)
8. The Sky Is Yours (5:42)
9. Redemption (6:53)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ