GorMusik – Snakes & Angels

Facebookrssmail

Als tienjarig jongetje wilde Gordon (alias Gordo) Bennett graag een akoestische gitaar hebben. Hoewel die maar $15 kostte, moest hij flink zeuren om de gitaar te krijgen. Een jaar of zes later kocht hij zijn eerste eclectische gitaar. Hij liet zich inspireren door bijvoorbeeld Genesis, Jethro Tull en Deep Purple. Later kwamen daar King Crimson, Frank Zappa en vele andere bands bij. Gordo speelt niet alleen gitaar, maar ook gitaarsynthesizer en bas. In 2015 bracht hij , onder de naam GorMusik het album ‘Fun In OuterSpace’ out. ‘Snakes & Angels’ kwam 10 september uit onder het label Melodic Revolution Records.

‘The Beginning’ heeft een hele rustige start, de gesproken woorden klinken vervormd. Er zijn verschillende toegevoegde geluiden, en op de achtergrond klinkt koorzang. Soundscaping zorgt voor een surrealistische sfeer.  Na zo’n 3, 5 minuten wordt de muziek “aardser” en komt de zang erbij, regelmatig zit hier een echo op. Vocale en uitgebreide instrumentale delen wisselen elkaar af. Rock/metal invloeden en licht klassieke muziek vormen een afwisseling of een mooie melange. Na een hectisch deel volgt een stuk met klassieke elementen. Er is veel om van te genieten, bijvoorbeeld de gestapelde zang, percussie en vogelgeluiden. De vogelgeluiden en het minimalistische gitaarspel hebben een ontspannende werking. Meerdere laagjes (akoestisch) gitaar en een heerlijk ritme geven een vrolijk tintje, de wendingen blijven komen. De langzame, woordeloze koorzang gaat over in bijzondere muziek. Een minpuntje is dat het geluid van de percussie soms te blikkerig is. De ontelbare wendingen lijken in eerste instantie niet altijd een verbinding met het geheel te hebben. Bovendien verloopt een enkele transitie niet helemaal mooi. Hierdoor komen kleine stukje van deze bijzondere epic een beetje rommelig over. In ‘The Deception’ hoor je in de tekst verwijzingen naar het Hof van Eden,  maar er zijn ook aanduidingen over het heden en de toekomst.

Na de mysterieuze start van ‘The Wandering’ vormt het geluid van strijkinstrumenten een prima melange met overige muziek. Langzaam krijgt de muziek meer power. De toegevoegde geluiden in het zachtere deel, halen de aandacht iets te veel weg van de zang. Tijdens een (metal gerelateerd) instrumentaal stuk is er heerlijk gillend gitaarspel. Het drumwerk is prima, behalve dan het blikkerige geluid. Er volgt een prachtige wending naar een rustig gespeeld deel. De mooie opbouw naar het eind, loopt over naar ‘The Lost’. Gitaarspel wordt prachtig gecombineerd met de warme klanken van strijkinstrumenten. De flow is langzaam maar aangenaam. Er zijn talloze veranderingen in de muziek, zo hoor je onder andere mooi fluitspel. Er zijn minder toegevoegde geluidseffecten, waardoor de pure klank van de muziek goed tot zijn recht komt.  ‘The Lost Orchestra’ start met prachtige, klassieke elementen. Jammer van de krakende geluidjes, deze vallen vooral op als je met koptelefoon luistert. Het vleugje Arabische invloeden vormt een leuk contrast met de elektronische geluidjes. Het geluid loopt heen en weer in de koptelefoon en is hier helder. Dit blijft goed, ook als er alleen klassieke muziek is. Na een mooi melodieus stuk hoor je nog even het geluid van krekels en sprinkhanen, hiermee dooft deze laatste track uit.

In een aantal van deze vijf tracks, zijn er een behoorlijk aantal toegevoegde geluiden en/of effecten. Dit haalt soms te veel aandacht weg van het fantastische (akoestische) gitaarspel van Gordo. Ook de echo op de zang is soms te overdadig. Dit concept album is een samenvatting van een deel van de bijbel. Voor de kenners: van Genesis tot Openbaring. Hoewel er Christelijke verwijzingen in de tekst zitten, gaan de teksten gaan vooral over de strijd tussen goed en kwaad. Maar wel met een positieve boodschap. ‘Snakes & Angels’ is een complex en gevarieerd prog album. (75/100)(Melodic Revolution Records)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ