Happy birthday David Coverdale

Facebookrssmail

David Coverdale werd geboren in Saltburn-by-the-Sea (Yorkshire) op 22 september 1951 en is een Britse rockzanger bekend van Whitesnake en Deep Purple. Coverdale wordt gezien als de zanger die heeft gezorgd dat hardrock met een bluesinslag bleef bestaan.

David Coverdale begint zijn carrière eind jaren 60 in lokale bandjes zoals Denver Mule en The government. In 1973 is Coverdale op zoek naar een nieuwe band als hij reageert op een advertentie in Melody Maker, een Brits muziekblad. De band waar het om draait, blijkt Deep Purple te zijn, waar Ian Gillan net is opgestapt. Vanwege zijn stem en zijn talent om nummers te schrijven, krijgt David Coverdale de baan en maakt zo onderdeel uit van Deep Purple Mk III. Het eerste album dat Deep Purple uitbrengt met Coverdale als zanger, ‘Burn’, is een succes. Bij het daaropvolgende album ‘Stormbringer’ bestaat er binnen de band al onenigheid en de oprichter, Ritchie Blackmore, neemt afscheid en richt een nieuwe band op, Rainbow. Tommy Bolin neemt de rol van gitarist over binnen de band. Slechts één album ‘Come Taste The Band’ volgt en later besluit de band na een desastreuze tournee in maart 1976 uit elkaar te gaan. Bolin zal kort daarna aan een overdosis overlijden.

David Coverdale gaat solo verder en na twee platen verandert hij de naam in Whitesnake. Ook Whitesnake is eigenlijk een solo project getuige het vele komen en gaan van muzikanten met David als enige stabiele factor. David Coverdale kende vooral populariteit in Europa en Japan maar zijn wens was door te breken in de USA. In 1987 kwam er een nieuw album met de gelijknamige naam met harde melodieuze rocknummers die hun grote doorbraak wereldwijd was. Met de nummers ‘Here I Go Again’, ‘Is this love’ en ‘Still of the night’ volgde de ene hit na de andere. Coverdale verkocht van het album 6 miljoen stuks in Amerika alleen al. Gitarist was onze eigen Ad Vandenberg.

In 2016 kondigde David Coverdale zijn afscheid aan en liet hij Whitesnake, vooralsnog, achter.

RockMuZine feliciteert David Coverdale met zijn verjaardag.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ