Happy birthday David Lee Roth

Facebookrssmail

David Lee Roth werd geboren Bloomington, Indiana op 10 oktober 1954 en is een Amerikaanse zanger, bekend geworden als de leadzanger van Van Halen. David Lee Roth groeit op met de muziek van zijn vader, onder andere Al Jolson, Ray Charles en Frank Sinatra. In zijn vroege tienerjaren verhuist hij naar Californië en begin jaren 70 is David Lee Roth een grote rockfan geworden van bands als Led Zeppelin, ZZ Top en Alice Cooper. Roth wordt zanger in verschillende lokale bands, waaronder The Red Ball Jets. Deze band treedt vaak samen op met de band Mammoth waarin de broers Eddie en Alex van Halen spelen. Mammoth leent regelmatig versterkers van David Lee Roth voor hun optreden en een vriendschap was ontstaan. David Lee Roth wordt door de broers gevraagd om bij hen te komen zingen en samen met bassist Michael Anthony vormen ze de band Van Halen.

Na te zijn ontdekt door Gene Simmons van KISS krijgt Van Halen een platencontract bij Warner Bros en in 1978 brengen ze hun debuutalbum uit. Een lange reeks van succesplaten volgt en de band wordt een grote publiekstrekker.

Op het hoogtepunt van hun roem brengt David Lee Roth een solo ep uit in 1985, ‘Crazy From The Heat’. Hij verspreidt geruchten dat er onenigheid in de band bestaat en dat hij op het punt staat te gaan acteren in een grote film. Later in 1985 stapt David Lee Roth uit Van Halen, waar hij wordt vervangen door Sammy Hagar, de fans geschokt achterlatend. De ruzie tussen de voormalige bandleden wordt uitgevochten in de pers. Zijn filmrol blijkt verzonnen, maar wel richt David Lee Roth een soloband op met bekende rockartiesten als bassist Billy Sheehan, ex-Frank Zappa-gitarist Steve Vai en drummer Gregg Bissonette. Hun eerste album, ‘Eat Em & Smile’, is direct een succes en ook de tournee wordt goed bezocht. Met deze band maakt hij nog een album ‘Skyscraper’ en in 1991 brengt hij het album ‘A Little Ain’t Enough’ met Jason Becker als gitarist.

RockMuZine feliciteert David Lee Roth met zijn verjaardag.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ