Sarea – Black At Heart

Facebookrssmail

Sarea is een zweedse band die vastberaden is de wereld te voorzien van “heavy music” en inspiratie. In 2010 brachten ze hun debuut album ‘Alive’ uit, opgevolgd door ‘This Is Not Goodby’ in 2014. Na het succes van ‘This Is Not Goodby’ besloten ze in 2015 verder te schrijven aan een nieuw album, en met ‘Black At Heart’ zijn ze dan eindelijk hier.

Met een spannende intro voorzien van veel elektronische invloeden en toetsen wordt het album geopend. ‘Lights’ rockt lekker, maar blijft aan de rustige kant. Heel anders is ‘Black At Heart’ waar de agressie erin knalt. De nadruk ligt in de intro op de mean vocals. Het tempo is hoog, en al snel wordt duidelijk dat deze band met Calle Larsson een fantastische drummer heeft. Het nummer zit vol toffe overgangen, en tempowisselingen die erg sterk worden gebracht. De diversiteit op de vocalen van Chirs Forsberg is enorm, aangezien hij zowel de clean vocals als de grunts voor zich neemt zonder af te zwakken. ‘Lights’ is een heerlijk nummer, en de nieuwsgierigheid naar de rest van het album is aangewakkerd aangezien de eerste twee nummers totaal verschillend waren.

Vol energie, en met riffs die ook in powermetal niet misstaan begint ‘Perception’. De nadruk op mean vocals en de inbreng van rammende gitaren met blastende drums weten dit te buigen naar een harder geheel. De afwisseling met clean vocals past goed in het geheel, en wordt sterk ondersteunt door de verhalende lijn van de solerende gitaren. Gitaristen Johan Axelsson en Alex Dzaic hebben dan ook beiden een grote rol binnen het diverse geluid van dit nummer. Een mooie melodieuze en rustige opening is er voor ‘Duality’. De inbreng van gitaren in dit nummer is erg goed gedaan. De opbouw naar harde groovende stukken is om te smullen. Overgangen tussen gruntende mean vocals en stukken met clean vocals zijn subtiel. De mean vocals geven kleur aan dit nummer, waar de clean vocals iets achter blijven, maar dat is te verwaarlozen. In de break valt een korte stilte waarna er door geknalt wordt het refrein in. ‘Duality’ is een heerlijk nummer.

Enthousiast is de intro van ‘Monotone’. Rockende riffs met een verhalende lijn voor de gitaren in combinatie met gruntende vocalen kenmerken dit nummer. Daarnaast wordt er ook afgewisseld met clean vocals, door krachtig spel van beide gitaristen zijn deze wisselingen erg aangenaam om naar te luisteren. Voor wie nog niet overtuigd was van het talent van drummer Calle Larsson is ‘Control’ een aanrader. Het nummer opent rustig maar kent een zeer sterke opbouw. Met name naar het einde toe, zijn het de drums die erg op de voorgrond treden en indruk maken.

Ook tijdens ‘All For None’ zijn het wederom de drumpartijen die briljant te noemen zijn. De mean vocals zijn vol emotie en erg overtuigend. Het is een heerlijk nummer en behoort tot de sterkere op dit album. Maar “holy shit” die drums. Afgesloten wordt er met ‘Cirkels’. Vol energie, rammende gitaren knalt dit nummer erin. De heren hebben er duidelijk voor gekozen om de sterkere nummers van dit album tot het einde te bewaren. De rammende gitaren in combinatie met de mean vocals worden vol energie gebracht, het is zo’n nummer wat je wilt horen in een pit. De break is rustig en voor de clean vocals, en daarmee het enige zwakke aan dit nummer. Gelukkig is de rest van dusdanig niveau dat het niet echt storend is. Het nummer, en daarmee het album eindigt met mooie melodieuze klanken, zodat je als luisteraar nog even bij kan komen van alle indrukken die Sarea heeft weten te maken.

‘Black At Heart’ is een heerlijk album. Muzikaal is het enorm divers. De nummers verschillen van stijl, en als luisteraar wordt je steeds verrast. Rock, metal, modern metal, power metal alles komt eigenlijk wel terug. De inbreng van toetsen, het grunten, en de solerende gitaren doen soms denken aan Mercenary in de begin jaren, hierbij wel de nadruk op soms. De vergelijking met Killswitch Engage, Soilwork en In Flames valt ook te maken. De heren van Sarea brengen een diversiteit die moeilijk te vergelijken valt met andere bands, en zijn daarmee zeker de moeite waard om eens te beluisteren.

(80/100, Wormholedeath)

Tracklist:
• Lights
• Black At Heart
• Perception
• The Others
• Let Us Fall
• Duality
• The Dormant National
• Monotone
• Control
• Dead Eyes
• All For None
• Cirkels

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ