Sepultura – Quadra

Facebookrssmail

Wauw! Sepultura komt vast met de verrassing van dit jaar met het uitbrengen van ‘Quadra’. Ik ga in deze recensie niet de hele geschiedenis van deze Braziliaanse band vertellen aangezien dit een heel boek kan vullen. In een notendop, Sepultura is een Braziliaanse band die actief is sinds 1984. Oorspronkelijk begonnen met het spelen van Death Metal. 

De eerste zes albums mogen beschouwd worden als klassiekers. Na het uitbrengen van ‘Roots’ (1996) gaat het rommelen wat resulteert in het vertrek van Max Cavalera en later verlaat ook broer Igor de band. Voor vele Metal-fans betekent dit het einde van Sepultura. Andreas Kisser en Paulo JR gaan door met de Amerikaanse zanger Derrick Green en drummer Jean Dolabella die in 2011 wordt vervangen door Eloy Casagrande. Al die tijd blijft Sepultura goede albums maken met als hoogtepunt het in 2017 uitgebrachte ijzersterke album ‘Machine Messiah’. 

Met ‘Quadra’ wordt de stijgende lijn gewoon voortgezet. Vooral drummer Eloy Casagrande en gitarist Andreas Kisser leveren op dit album topprestaties. Ook een compliment voor producer Jens Bogren die ‘Quadra’ voorziet van een fris en modern geluid. ‘Quadra’ is een conceptalbum waarbij numerologie centraal staat. Ik merk er weinig van, in mijn opinie slaat de titel op het feit dat het album opgedeeld kan worden in vier delen. 

De eerste drie nummers verwijzen naar de beginperiode van Sepultura en zijn Thrash-georiënteerd. Het tweede gedeelte wat start met het vierde nummer ‘Capital Enslavement’ bevat veel Braziliaanse elementen zoals Indiaanse stammenzang en is meer groove-georiënteerd. 
Het derde gedeelte wat start met het beste nummer van het album, namelijk Guardians Of Earth’, laat een progressieve Sepultura horen en is mijn favoriete gedeelte van het album. 

Met het titelnummer ‘Quadra’ wordt vervolgens het laatste gedeelte ingeluid en dit laat een kant van Sepultura horen die we nog niet kenden. Vooral afsluiter ‘Fear, Pain,Chaos, Suffering’ verrast, een duet met een (voor mij onbekende) zangeres en Derrick Green, het moet niet gekker worden! 
Mijn persoonlijke favorieten zijn ‘Guardians Of Earth’ en het instrumentale ‘The Pentagram’, allebei uit het progressieve gedeelte van ‘Quadra’. Ook afsluiter ‘Fear, Pain, Chaos, Suffering’ is een hoogtepuntje, mede door de zangeres en het gitaarwerk van Andreas Kisser. Sepultura blijft niet hangen in het verleden maar durft te experimenteren en bewijst dit met ‘Quadra’. 
(89/100) (Nuclear Blast).  

Tracklist 

1 Isolation (4:56) 
2 Means To An End (4:39) 
3 Last Time (4:27) 
4 Capital Enslavement (3:40) 
5 Ali (4:12) 
6 Raging Void (3:58) 
7 Guardians Of Earth (5:11) 
8 The Pentagram (5:21) 
9 Autem (4:06) 
10 Quadra (0:47) 
11 Agony Of Defeat (5:52) 
12 Fear, Pain , Chaos, Suffering (4:09)  

Line Up  

Eloy Casagrande – Drums 
Derrick Green – Vocals 
Andreas Kisser – Guitars 
Paulo JR. – Bass        

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ