Odin’s Court – Turtles All the Way Down Volume II

Facebookrssmail

Odin’s Court is een melodische prog rock/metal band uit Amerika. ‘Turtles All the Way Down Volume II ‘ is het tweede album van de “Turtles Trilogy”.

Je hoort vrijwel meteen de metal invloeden in ‘Brief History of Time’, met name in het ritme. De melodie wordt zeker niet vergeten. Dimetrius LaFavors heeft een hoog bereik. Hij heeft een eigen stemgeluid, wat soms een beetje scherp is. Bijna ongemerkt heeft het strakke metal ritme plaats gemaakt voor een rustige flow. Dit wisselt een paar keer. Ook de lichtere en zwaardere sound wisselen elkaar regelmatig af. Er zijn diverse onverwachte wendingen. Één hiervan is de rap van multi-instrumentalist Matt Brookins. Hij en Rick Pierpont zorgen voor prima gitaarwerk. Hoe wel er gespeeld wordt met de verdeling tussen de koptelefoon, had dit nog wat beter gemogen om de details beter tot zijn recht te laten komen. Er komt best veel op je af, dat je bij de eerste keer luisteren niet allemaal kunt filteren. Als het geluid in het rustig gespeelde gedeelte kristalhelder was geweest, dan was dit werkelijk een superstuk geweest. Nu zijn ze daar wel dichtbij. Drummer Gary Raub laat leuke details horen. Deze track is complex, maar boeiend van structuur. Lichte symfonische muziek zorgt voor een contrast na de zwaardere muziek. We worden ook nog op koorzang getrakteerd. Hiertussen door lijken er enkele klanken van een harp te sprankelen. Als de piano erbij komt is het duidelijk dat dit de langzame opbouw naar het einde is. Dit is een ijzersterke epic openignstrack van meer dan 20 minuten!

‘Will I see you again?’ is heel anders. Maar ook hier zijn er volop wendingen. Het ritme is zo nu en dan licht poppy. Hierdoor is de metal minder frequent aanwezig. De melodische kant blijft bewaard, en deze blijft ook lekker in je hoofd hangen. Ook nu zijn er diverse details die soms best ver op de achtergrond klinken. De meerdere vocalen passen prima in het geheel. Ieder track heeft verrassende dingen, bijvoorbeeld akoestisch gitaarspel. Je moet echt een aantal keren luisteren om alles te kunnen horen. Een paar tracks hebben deels overeenkomsten in het poppy ritme en in de melodie. Daardoor hebben ze wat minder impact dan de openingstrack. Toch nodigen deze tracks wel uit om het volume lekker open te draaien. ‘Infinite Regression’ is een instrumentale track, met meeslepend gitaarspel en laidback ritme. Deze korte track had gerust langer mogen duren.

In het staartje van ‘My Final Yourney’ zit nog een leuke verrassing, een ‘hidden part’. Ik kan dus iets langer dan verwacht genieten van Odin’s Court, al had ik er geen bezwaar tegen gehad als deze laatste track ook een epic was geweest.

De muziek is zo mooi gemaakt, dat verdient eigenlijk subliem geluid. De diepgang die wel degelijk in de muziek zit, kom nu minder goed tot uiting. De metal delen hadden wat donkerder en voller gemogen, de symfonische delen wat lichter. Als het gitaarspel en pianospel sprankelend had geklonken, was de muziek zeker diep onder mijn huid gekropen. Nu lijkt dit een hele waslijst met ‘klachten’. Maar dat valt reuze mee. Bovendien zijn er veel pluspunten. Zoals ik eerder aangegeven heb, zijn de tracks prima opgebouwd. Er zijn metal elementen, maar de rock zit er als solide basis dichtbij. De melodie heeft een aangename flow. Prima combinatie van stijlen en de afwisseling hiertussen. Dus ‘Turtles All the Way Down Volume II’ is een boeiend en toegankelijk album, en is heerlijk om lekker luid af te spelen.

(82/100, Melodic Revolution Records)

Track List:
1. Brief History of Time – 20.34
2. Will I See You Again? – 5.24
3.Unmoved Mover – 6.28
4. Killing Curiosity – 3.49
5. Event Horizon – 4.00
6. Infinite Regression – 2.34
7. The Burning Tides of Time – 7.22
8. My Final Journey – 7.32

Line up:
Matt Brookins – Electric and Acoustic Guitars, Vocals, Keyboard, and (Studio) Bass, Programming
Rick Pierpont – Electric Guitars & Backing Vocals
Dimetrius LaFavors – Lead Vocals
Gary Raub – Drums, Percussion, and Backing Vocals
Jason Pierpont – (Live) Bass Guitar
Michelle Loose-Schrotz – Vocals 
Matthew Knight – Backing Vocals

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ