Dave Bainbridge – To the Far Away

Facebookrssmail

Dave Bainbridge werd vooral bekend door de folk-prog band IONA, die hij samen met David Fitzgerald oprichtte. Dave is niet alleen een componist en multi-instrumentalist, hij is ook producer, arrangeur en geluidsmixer. Net als veel andere muzikanten ging ook Dave muziek componeren en opnemen tijdens de pandemie. Aan het album ‘To the Far Away’ deden diverse gastmuzikanten meer, waaronder Troy Donockley (fluiten en Ierse doedelzak) en  Frank van Essen (drums en strijkinstrumenten).

‘Sea Gazer’ start met het ruisende geluid van golven, zachte woordeloze zang en een vleugje muziek. Langzaam nemen tempo en volume iets toe. Ongemerkt zijn er soms best veel laagjes in de vrij rustige muziek. De stem van Sally Minnear wordt regelmatig aangevuld meerdere laagjes zang. De folkinvloeden zijn duidelijk te horen, maar ze zijn niet overheersend. Zang en muziek zijn in harmonie met elkaar. Het gitaarspel is (zoals verwacht) zeer goed. Deze openingstrack eindigt met het ruisen van de zee. Dave was geraakt door een nieuwsbericht over Noord India. Door de lockdown was de Himalaya tot op een afstand van 200km te zien, en dat was voor het eerst in 30 jaar. Dus veel bewoners zagen de Himalaya voor het eerst van hun leven. Al tijdens het van ‘Clear Skies’ intro word ik geraakt door de ingetogen muziek. De details hebben een fantastisch helder geluid. De opbouw naar meer volume is geweldig. De folk elementen komen naar boven. Je hoort de toonhoogte verschillen in het drumwerk. Het einde is mooi abrupt.

‘Ghost Light’ heeft niks met spoken of geesten te maken, maar met het theater. Als het theater leeg is, wordt er vaak één lamp (in het midden van het podium) aangelaten. Er zijn verschillende theorieën over de oorsprong, maar de bedoeling is duidelijk: de artiesten/muzikanten keren steeds terug. De prachtige start is meeslepend, soms lijkt er een lichte galm op de muziek te zitten, maar dat past hier. Als de muziek ingetogen is, hoor je de heldere zang van Sally. Haar stem vormt weer een mooie blend met de zang van Iain Hornal. Ze doen beide de lead-en backing vocals. Alle laagjes zijn geheel in balans. Tijdens een instrumentaal stuk is het gitaarspel om je vingers bij af te likken. Deze mooie, complexe epic heeft veel details en soms veel laagjes. ‘To the Far Away’ heeft wat meer tempo en volume, maar het past bij het voorgaande nummer. Ook hier is er harmonie en/of afwisseling tussen fluitspel en viool in combinatie met de overige instrumenten. Weer is de verhouding tussen Keltische invloeden en rock zeer goed. Bovendien is er een prima verhouding tussen ritme en de mooie melodie.

Eerste paar seconden van ‘Fells Point’ zijn sferisch, voor het eerst voelt een wending een beetje  onnatuurlijk. Maar de overige (plotselinge) veranderingen die volgen hebben dat gevoel niet. Op het laatst is de klank van de cimbalen wat minder. Hoewel de nummers genoeg verschillen, vormt het album een geheel. Met ‘Something Astonishing’ als een zeer mooi slot. Ook hier zijn er verrassende elementen, waaronder enkele (vrij uitgebreide) rusten. Als laatste hoor je geluiden van de golven.. de cirkel is rond. Het is nergens bombastisch, toch komt er best veel op je af. De nummers zijn complex, en je ontdekt steeds weer nieuwe dingen. De verhouding tussen alle instrumenten onderling en tussen zang en muziek is zeer goed. Dat geldt ook voor de Keltische invloeden en de rock. ‘To The Far Away’ had wat vertraging, maar het was het wachten meer dan waard, wat dit behoort tot de toppers van 2021. En dat geldt ook voor de bonus CD. (95/100) (Open Sky Records)

Tracklist:

01. Sea Gazer
02. Girl and the Magical Sky
03. Rain and Sun
04. Clear Skies
05. Ghost Light
06. Cathedral Thinkers
07. To Gain the Ocean
08. As Night Falls
09. Infinitude (Region of the Stars)
10. To The Far Away
11. Speed Your Journey
12. Fells Point
13. Something Astonishing

Bonus CD

01. Sea Gazer Acoustic Mix
02. Clear Skies
03. Amidst the Storm
04. Cathedral Thinkers
05. Downtown Jam
06. A Lincolnshire Country Lane
07. A World Without Stars
08. Infinitude (Region of the Stars)
09. Lost at Sea
10. Sea Gazer Demo
11. Girl and the Magical Sky Original Demo
12. Rain and sun Demo
13. Clear Skies Demo
14. Ghost light 
15. To Gain the Ocean (Demo)
16. Speed your Journey (Demo)
17.  Song for Charlie

Line-up / Musicians

  • Dave Bainbridge / Many instruments
  • Sally Minnear / Vocals
  • Iain Hornal / Vocals
  • Troy Donockley / High and Low Whistles, Uilleann Pipes, Cumbrian Voices
  • Frank van Essen / Drums, Solo Violin, Ensemble Violins & Violas
  • Jon Poole / Fretted and Fretless Bass Guitars
  • Jonas Pap / Cello
  • Nigel Cameron / Whistles
  • Julie Cameron-Hall / Violin
  • Martin Nolan / Whistles
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ