TDW – Fountains

Facebookrssmail

Tom de Wit is een bekende naam in het prog metal circuit. Hij is de man achter de band  ‘Dreamwalkers Inc’. Af en toe brengt hij onder de naam TDW een solo album uit. Begin dit jaar was de fysieke release van zijn persoonlijke album ‘The Days The Clock Stopped’. Ook met zijn nieuwe album ‘Fountains’ is de release in twee etappes. De digitale release was op 26 november. De fysieke exemplaren komen volgend jaar. ‘Fountains’ is een bijzonder album, want Tom schreef dit mede op basis van de ideeën die fans gaven nadat ze een pre-order hadden geplaatst. 

‘Fountains’ gaat over de moeilijkheden die een muzikant kent, bijvoorbeeld over de druk om te presteren. Na een vrij zachte start komt de metal er redelijk snel bij. De drumvellen zijn best strak gespannen, hierdoor is het geluid vrij kil. Als Tom begint te zingen, wordt de muziek iets rustiger. Fans herkennen zijn stem, en later ook de manier waarop de meerdere stemmen gestapeld zijn. De grimmige zang is van Linn Liv, hij zingt in hoog tempo. De balans tussen metal en de symfonische delen is goed. De koorzang is en blijft, zoals altijd bij TDW een zeer goede toevoeging. De heerlijke gitaarsolo is van Bryan Ramge. Dit is tot en met de laatste noot een goed openingsnummer.

‘Inner Enemy’ heeft een hele andere start, er is meer hectiek in de muziek, dit past bij de woorden die Ron ‘Brew’ Brouwer zingt. Dit gaat over cluster hoofdpijn, in eerste instantie is hij wat moeilijk te verstaan. Maar alle teksten staat duidelijk afgedrukt in het boekje wat er bij zit. De mooie tekeningen hierin zijn gemaakt door Janneke Stam. Er is niet alleen maar hectiek in dt nummer, er zijn ook wat rustigere delen in verwerkt. 

Om zijn fans te bedanken schreef Tom ‘Gratitude Song’, waarin hij de namen zingt van de personen die zijn album ‘The Days The Clock Stopped’ als pre-order hadden besteld. Hij heeft het voor elkaar gekregen om er een goed, volwaardig nummer van te maken. Dus ook dit nummer is goed opgebouwd met mooie tempo-en volume wisselingen.

‘Anthracite’ is een nummer over depressie. Vandaar de zachte, vrij monotone en sombere start. De percussie heeft een sobere, maar mooie klank. Fluisterende woorden vormen een intrigerende combinatie met de meeslepende muziek. De wending naar een wat zwaarder stuk is gaaf. Als het tempo in de muziek echt hoog is, is de klank van de drums iets te vlak. Enkele zinnen hebben een grimmige klank. De opbouw naar het einde is weer goed. 

Als er één nummer bijzonder is, dan is het ‘Graveyard Boogie’ wel. Kort gezegd gaat het over een heks die op een begraafplaats danst. Pianoklanken zorgen voor de vrolijke sfeer van een boogie. Zwaarder bespeelde snaren maken het passend een beetje macaber. Je moet misschien wel van deze humor houden, maar het is een gaaf, spooky nummer met een vleugje humor. Het geheel is zo gespeeld en gezongen dat je (in gedachte) een cartoon achtige scene kunt zien. Er zijn volop leuke details, die je niet altijd de eerste keer hoort. Er zijn leuke, korte klassieke elementen doorheen gestrooid. Michael (Mike) Mills heeft hier de gitaar solo, natuurlijk past dit prima in het geheel. Het langste nummer ‘Hope Song II’ heeft Tom voor het laatst bewaard. Ook nu is er een prima balans en/of afwisseling tussen de metal en de symfonische/lichtere elementen. Je hoort Tom’s stijl ook in de mooie, ingetogen pianoklanken met het vleugje vioolspel.

‘Fountains’ is een gevarieerd album waarbij Tom best wel risico’s heeft genomen. Maar het heeft goed uitgepakt, toch moet het geheel wel even groeien. (82/100) (Layered Reality Productions)

Track list: 

01.Fountains 05:45
02.Inner Enemy 04:30
03.Hope Song I 03:04
04.Gratitude Song 06:28
05.Hunter’s Eyes 05:01
06.Anthracite 06:56
07.Another Choice Another Universe 05:33
08.Graveyard Boogie 04:26
09.Traveller 05:31
10.Hope Song II 08:50

Line up:

Tom de Wit – Vocals, Rhythm Guitars, Synths, Percussion, Arrangements
Rich Gray – Bass, Backing Vocals
Fabio Alessandrini – Drums
The Choir:
Rania Bailey, Ron ‘Brew’ Brouwer, Cailyn Erlandsson, Rich Gray,Laura ten Hoedt, Rikke Linssen, Linn Liv, Iris van ‘t Veer,

The Guest Musicians:

Linn Liv – Raw lead vocals on ‘Fountains’
Bryan Ramage – Guitar Solo on ‘Fountains’
Ron ‘Brew’ Brouwer – Lead vocals on ‘Inner Enemy’
Eric Hazenbroek – Guitar solo on ‘Inner Enemy’
Cathinca Porsius – Flute on ‘Hunter’s Eyes’
Lennert Kemper – Guitar Solo on ‘Hunter’s Eyes’
Lola Damblant-Soler – Guitar solo on ‘Anthracite’
Vikram Shankar – Synth solo on ‘Another Choice, Another Universe’
Michael Mills – Guitar solo on ‘Graveyard Boogie’
Morean – Guitar solo, acoustic guitar & handclaps on ‘Traveller’
Lucas de La Rosa – Guitar solo on ‘Hope Song II

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ