Feuerschwanz – Memento Mori

Facebookrssmail

De Duitse band Feuerschwanz zit bepaald niet stil. Vorig jaar besprak ik nog het vorige studioalbum van de band ‘Das Elfte Gebot’. In de tussentijd is er ook nog een live album verschenen en nu op de valreep van 2021 komt ook het tiende studioalbum van deze folk metal band uit onder de naam ‘Memento Mori’. Wordt dat wederom een succes? De hoes is er in ieder geval alweer eentje om u tegen te zeggen.  

Net zoals op ‘Das Elfte Gebot’ is de titeltrack een anthem waar het bier niet bij aan te slepen is. Deze song zet de toon en staat garant voor een groot feest. Bijzonder catchy refrein op een heavy melodie, afgemaakt met een erg fijne solo.  

Met een opening als die zit je gelijk goed in het album en in zulke songs merk je dat daar ook echt de kracht ligt van deze band. Toch wil Feuerschwanz zich ook van een ietwat andere kant laten zien op hun tiende plaat. Ze blijven wel in het meer heavier genre dan hun eerder werk, maar gaan tekstueel op een aantal nummers ook wat serieuzer te werk. Zo is er zelfs een ballad te vinden. ‘Das Herz Eines Drachen’ zit instrumentaal erg mooi in elkaar. Met name de gitaar weet wel een snaar te raken. Halverwege komen de elektrische gitaren en de zware drums erin om kracht bij te zetten. Daar lijnrecht tegenover staat ook tracks als ‘Rausch Der Barbarei’. Zo heavy heb ik de band nog niet gehoord, het misstaat allesbehalve. Genoeg variatie binnen de elf nieuwe tracks dus.  

Toch blijf ik van mening dat Feuerschwanz ook buiten Duitstalige landen moet gaan beginnen touren, willen ze échte sprongen gaan maken in hun populariteit. In Duitsland staan ze namelijk al wel hoog op de festivalaffiches, maar daarbuiten zijn ze zelden te vinden. Met tien albums op zak mag dat nu wel gaan gebeuren zou je denken. Het kan ook zo zijn dat de band het wel prima vindt zo, wat natuurlijk van een andere kant wel te begrijpen is. Ze hebben in hun thuisland een flinke fanbase opgebouwd.  

Folk metal is een genre voor de liefhebbers, die liefhebbers zijn er genoeg, ook zeker buiten Duitsland. Kijk maar naar de successen van bijvoorbeeld een band als Korpiklaani. Feuerschwanz past daar prima bij, zeker met dit nieuwe en wederom sterke album ‘Memento Mori’. Voor de fans van dit genre is dit een heuse aanrader. Ook voor de liefhebbers van melodische songs met pakkende refreinen en melodieën is dit absoluut het beluisteren waard. (81/100) (Napalm Records)  

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ