Temple of Switches –  Temple of Switches Four

Facebookrssmail

Temple of Switches is een studio prog band uit Californië, opgericht door multi-instrumentalist Tenk van Dool. ‘Four’ is het vierde album van de band, waarop een mengeling van rock, jazz en klassieke invloeden te horen zijn.

‘Welcome’ heeft de pakkende start van een rocknummer, hierna volgen eerst elektronische klanken, en later onder andere orgelspel. De veranderingen komen vooral tot uiting in welk instrument naar de voorgrond geduwd wordt. Daarnaast loopt het geluid leuk heen en weer in de koptelefoon. Vooral in de sterk gespeelde gedeelten valt het op het het geluid wat dof is. Op het einde zijn er enkele geluidseffecten.  De zang in ‘Your Fly is Down’ klinkt vervormd. Op zich past het bij de sarcasme die in de tekst verwerkt zit, maar je moet wel van devervormde sound houden. De songteksten staan niet in een echt boekje, maar zijn op een soort flyer geprint. Het meelezen is best wel een uitdaging. De verdeling van hoge en lage tonen is goed, de bas klinkt lekker groovy. De rust die er vlak voor de tweede minuut is, voelt bijna als een drop-out omdat er toch iets van geluid te horen is. Vocale delen worden afgewisseld met ruime instrumentale stukken. De fade out is een beetje jammer. 

‘The Wind’ heeft een rustige start qua muziek en zang. Je hoort de herkenbare stem van Amanda Lehmann. De heldere klanken van akoestisch gitaar passen goed in het ingetogen deel. Je merkt de wending naar het instrumentale ‘Pareidolia’. Maar de muziek sluit zodanig op elkaar aan, dat je amper in de gaten hebt dat dit een nieuwe track is. Het geluid is hier over het algemeen wat meer helder van klank, en daar waar het geluid toch iets dof is, past het bij de mysterieuze muziek. Er zijn subtile veranderingen, maar deze track blijft rustig en mysterieus totdat het mooi langzaam uitdooft. ‘Dale’s Neglected Song’ heeft een drumsolo als opening. De drums en de cimbalen hebben een mooie klank. Maar verderop is het geluid van de cimbalen te blikkerig. De terugkerende drums blijven mooi van sound. De balans tussen melodie en ritme is goed, met vlagen is het tempo best hoog. Als dit een live band zou zijn, dan zouden de drumsolo’s bij een optreden vast uitgebreid worden. In dit pakkende nummer hoor je de verschillende toonhoogtes van de drums.

De rustige muziek in ‘The Unfurling’ heeft soms een spooky sfeer, dit sluit aan bij de weinige woorden die dit nummer heeft. De vervormde stem had wat lager mogen zijn, dat had beter in het geheel gepast, en wellicht ook prettiger in het gehoor gelegen. Tijdens instrumentale stukken  gaan tempo en volume omhoog, dit wordt afgewisseld met ingetogen delen. Je hoort onder andere jazz invloeden, diverse details en toegevoegde geluiden. Deze bijzondere epic eindigt passend met een langzame fade out. ‘Lemongrass and Thyme’ heeft een heerlijk kalm intro met warme klanken. Tenk vertolkt zijn tekst half zingend, half pratend. Deze lage en langzame manier van zingen geeft me een beetje een Johnny Cash gevoel. De muziek krijgt wat meer volume, langzaam verdwijnt de Johnny Cash sfeer. Toch blijft flow van dit laatste nummer aangenaam dromerig. 

Over een deel van de muziek ligt een dof laagje. Hierdoor komen de vele details en volumewisselingen wat minder goed tot bloei. Soms is er binnen één nummer een verschil van geluid. Dan klinkt de bas te dof, terwijl het gitaarspel beter van klank is. Je moet een liefhebber zijn om de vervormde klank van Tenks’s stem echt te waarderen. Maar in de lage zang heeft zijn stem een aangenaam timbre. De teksten zijn niet altijd makkelijk te doorgronden. Misschien heb je soms moeite om je aandacht volledig bij zang en muziek te houden. ‘Four’ moet zeker even groeien. (76/100) (Eigen Beheer)

Tracklist: 

01.Welcome
02.Your Fly is Down
03.The Wind
04.Pareidolia
05.Dale’s Neglected Song
06.Human Zoo
07.Llamada a San Cristobal(Chepo’s song)[album version]
08.the Unfurling
09.Freeway
10.Go Champion
11.Lemongrass and Thyme

Line up:

Tenk Van Dool: bass, guitar, keyboards, vocals
David White : drums and percussion
Amanda Lehmann : vocals and vocal arrangement (track 3)
Dale Wiser : bass (track 5) 
Akuda : vocals and vocal arrangement (track 6)
Jim Chavez: vocals (track 8)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ