Voivod – Synchro Anarchy

Facebookrssmail

De Canadese band Voivod verblijd ons met hun 15e studioalbum ‘Synchro Anarchy’. 40 jaar geleden begonnen als rommelige Thrash band met punkinvloeden maar door de jaren heen uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende bands in het Progressieve Metalgenre. Hun 5e album ‘Nothingface’ behaalt als enige album van hun omvangrijke oeuvre een 14e plaats in de Billboard 200-hitlijst. Een knappe prestatie aangezien de muziek die de mannen van Voivod maken alles behalve commercieel is. Ook wint Voivod de ‘Visionary’-prijs bij de Progressive Music Awards in 2017.

Hun meest recente album ‘The Wake’ wat uitkwam in 2018 wint een Juno Award voor Heavy Metal Album of the year. Verder nog vermeldenswaardig is het feit dat bassist Jason Newsted ook nog op 2 albums van Voivod te horen is, namelijk op ‘Katorz’ (2006) en ‘Infini’ (2009). Veel vertrouwde elementen zijn aanwezig op hun 15e werkstuk. Zo is het artwork zoals altijd weer verzorgd door drummer ‘Away’. Ook de muziek voelt vertrouwd aan en bevat alle elementen die Voivod zo kenmerken. De tempowisselingen, de catchy baslijntjes, de zweverige zang van ‘Snake’ gecombineerd met ‘Chewy’s’ unieke gitaarspel. 1 gitaarnoot en je hoort meteen dat het ‘Chewy’ is, een kwaliteit die niet veel gitaristen bezitten.

Opener ‘Paranormalium’ knalt er meteen stevig in en gaat live zeker zorgen voor hevige momenten in de Moshpit. Titelnummer ‘Synchro Anarchy’ staat bol van de tempo-en maatwisselingen. De hoofdrol in dit nummer wordt dan ook opgeeist door drummer ‘Away’. Wat een geweldig nummer is dit! Ook tekstueel maakt Voivod zich er niet met een Jantje-van-Leiden van af. Zo gaat ‘Planet Eaters’ over hoe de mensheid op onverantwoordelijke wijze omgaat met onze planeet, niet rekening houdend met het feit dat dit gaat leiden tot ernstige consequenties zoals global warming en het uitsterven van dieren en planten om maar een paar verschijnselen te noemen. Ook muzikaal is dit natuurlijk een ijzersterk nummer wat gedragen wordt door het baswerk van ‘Rocky’ en het dissonante gitaarwerk van ‘Chewy’. ‘Mind Clock’ begint als een Grunge nummer om vervolgens om te slaan in een Thrashy nummer met mooie snelle tussenstukken.

Met ‘Sleeves Off’ keert Voivod terug naar hun vroegere werk. Dit nummer doet me sterk denken aan één van mijn favoriete Voivod nummers ‘Ravenous Medicine’ wat op het album ‘Killing Technology’ staat. Vooral het gitaarwerk van ‘Chewy’ is om je vingers bij af te likken op dit nummer. Hij strooit met catchy gitaarriffs en een fijne gitaarsolo op dit nummer. ‘Holographic Thinking’ bevat en opent met een gitaarriff die als twee druppels water lijkt op Black Sabbath’s ‘Children Of The Grave’. Ik verdenk de Canadezen er van dat ze dit met opzet gedaan hebben. Het is een atmosferisch en proggy nummer in de typische Voivod-stijl. ‘The World Today’ is voor Voivod begrippen redelijk poppy en optimistisch qua tekst. Met een recht-toe-recht-aan ‘dansbaar’ ritme is dit het meest toegankelijke nummer van het album. ‘Quest For Nothing’ is samen met opener ‘Paranormalium’ het hardste nummer van het album. Op het einde van het nummer wordt er gebruik gemaakt van ik vermoed een mandola en een mandoline wat een onverwacht element is en me aangenaam verrast. Afsluiter ‘Memory Failure’ is een typisch Voivod nummer wat erg lijkt op de nummers van voorganger ‘The Wake’ waar overigens niks mis mee is. Zwakke broeders staan er niet op ‘Synchro Anarchy’. Mijn favoriete nummers zijn ‘Synchro Anarchy’ vanwege de vele tempo-en maatwisselingen en ‘Sleeves Off’ omdat het teruggrijpt naar het wat oudere werk van de band.

Met dit nieuwe album bevestigt Voivod haar status als één van de pioniers van ons geliefde muziekgenre. Petje af voor deze Canadezen die na 40 jaar nog steeds fris en gretig klinken en zich ook nog enigszins blijven vernieuwen zonder hun identiteit en eigen geluid te verliezen. (88/100)

Track List:

Paranormalium (5:35)

Synchro Anarchy (4:26)

Planet Eaters (5:33)

Mind Clock (6:45)

Sleeves Off (4:09)

Holographic Thinking (6:12)

The World Today (4:11)

Quest For Nothing (5:38)

Memory Failure (5:34)

Line Up:

  • Michel ‘Away’ Langevin – Drums
  • Denis ‘Snake’ Belanger – Vocals
  • Daniel ‘Chewy’ Mongrain – Guitars
  • Dominic ‘Rocky’ Laroche – Bass
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ