Helms Deep – Treacherous Ways  

Facebookrssmail

Is oldschool heavy metal nog levensvatbaar ? Die vraag stelt menig oldschool-fan zich wel eens, zeker als je bij een concert van een oldschool heavy metal band waarbij de belangstelling dan ronduit matig is. Toch zijn er ook tegenwoordig zeker nog mensen die dit genre oppakken en een album in deze stijl produceren. Dit betreft deze keer zanger en gitarist Alex Sciortino met zijn band Helms Deep, afkomstig uit Florida, Amerika. Heel verrassend is, dat hij John Gallagher en Mike Heller, bassist respectievelijk drummer uit het bekende Engelse Raven als mede bandleden heeft. De bandnaam doet vermoeden, dat de inspiratie hiervoor uit een nummer van het Amerikaanse Attacker haalt, welke band in 1985 het fantastische ‘Battle at helm’s deep’ uit bracht.

Opener ‘Fire rain’ knalt er na een intro heerlijk in, snel, goeie gitaarriff, mooie vocalen met geregeld high-pitch uithalen en na de gitaarsolo een erg mooie break. Vervolgens ontspint zich een erg goed afwisselend album met snelle en mid-tempo nummers, allen vol met melodie, zich afspelend in de al genoemde klassieke heavy metal stijl. Als je wilt vergelijken, denk dan aan het al benoemde Attacker en met name Liege Lord (binnen de heavy metal 1 van de absolute cultbands). Andere snelle nummers zijn ‘Annihilation’ met heerlijk riffwerk en ‘The keep’ met een frequent prominent aanwezige bas en rock ’n roll aandoende gitaarpassages, uptempo nummers zijn er zoals titelnummer ‘Treacherous ways’, wat door bepaalde vocale uithalen op die momenten aan Savatage doet denken en het heerlijk galopperende ‘Fight or flight’. ‘Breaking the seal’  heeft een hoog Judas Priest-gehalte door het gitaarwerk en het lekker pompende ritme. ‘Mountains of the scorpion’ is 1 van de hoogtepunten met continue wisselende tempo’s welke erg fraai in elkaar overlopen. ‘Afsluiter ‘Serpent’s eye’ is ook weer een snelle beuker met een lekker venijnig riffje.

Helms Deep levert een geweldig debuut af, veel zeer goede nummers met een heel goed geluid en toch zou dit album zo uit de jaren ’80 kunnen komen. Helms Deep verdient absoluut de aandacht van elke oldschool metalfan, een verschijning op de Europese podia is heel welkom, al is het de vraag of dat gezien de samenstelling van de band een reële verwachting is. (85/100) (Nameless Grave Records)

Bandleden:

Alex Sciortino      –              Vocals & Guitars

John Gallagher    –              Bass

Mike Heller          –              Drums

Tracklist:

1                 Fire rain

2                 Treacherous ways

3                 Fight or flight

4                 Medusa’s requiem

5                 Annihilation

6                 Breaking the seal

7                 The keep

8                 Sorcery

9                 Mountains of the scorpion

10              Headless horseman

11              Serpent’s eye

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ