Destruction – Diabolical

Facebookrssmail

Destruction behoeft natuurlijk geen nadere introductie. Deze Duitse Thrash band die al meeloopt sinds 1982 en hun grootste successen beleefden in de jaren 80 behoort samen met Kreator, Sodom en in mindere mate Tankard tot de vaandeldragers van de Duitse Thrash-scene. Destruction viert hun 40-jarige jubileum met het uitbrengen van hun 15e studioalbum ‘Diabolical’.

Allereerst complimenten voor het uitstekende geluid van het album. Het is duidelijk dat Napalm Records kosten noch moeite heeft gespaard om ‘Diabolical’ in de markt te zetten. Vooral de gitaarriffs worden je boxen uitgespuugd vergelijkbaar met de impact van een mitrailleursalvo.

Het is duidelijk dat Destruction met ‘Diabolical’ teruggrijpt naar de tijden van ‘Infernall Overkill’ en ‘Sentence Of Death’. Ook de vocalen van Schmier doen weer denken aan de jaren van weleer toen hij samen met Tom Araya een nieuwe standaard zette wat betreft het zingen van Thrash Metal. Desondanks klinkt het album niet ouderwets want ook het geluid van voorganger ‘Born To Perish’ (2019) blijft gehandhaafd. ‘Diabolical’ combineert dus het beste van het verleden en heden.

Mede-oprichter Michael Sifringer verliet de band vlak voor de opnames van ‘Diabolical’ maar vervanger Martin Furia vangt dit gemis moeiteloos op. Het gitaarwerk op ‘Diabolical’ is om van te smullen. Ook de wat mindere nummers zoals bijvoorbeeld ‘Repent Your Sins’ worden gered door goede riffs en vingervlugge gitaarsolo’s. Wat Destruction ook slim heeft gedaan is om de nummers kort en bondig te houden. Ieder nummer klokt tussen de 3 en 4 minuten waardoor de aandacht van de luisteraars niet gaat verslappen. ‘Diabolical’ heeft ook iets van een concept. In hoofdlijnen draait het album om de 7 hoofdzonden en het egoïsme van de mens in moeilijke tijden. Mensen laten hun ware gezicht zien in tijden van crisis. Je ziet wie de egoïstische mensen zijn en wie onbaatzuchtig klaar staan om anderen te helpen. Dit concept komt het beste tot uiting in de eerste single van het album ‘No Faith In Humanity’.

Beste nummers van het album zijn titelnummer ‘Diabolical’ wat teruggrijpt naar mijn favoriete albums ‘Sentence Of Death’ en ‘Infernall Overkill’ en het nummer ‘Servant Of The Beast’ wat voor Destruction begrippen zelfs licht progressief genoemd mag worden. De mindere nummers op het album vind ik het mid-tempo nummer ‘Repent Your Sins’, deze stijl van Thrash ligt Destruction niet echt en kunnen ze beter overlaten aan een band als Machine Head. Ook afsluiter ‘City Baby Attacked By Rats’ een cover van hardcore legende GBH vind ik wat minder maar dat is een kwestie van persoonlijke smaak. Destruction heeft met ‘Diabolical’ een sterk en afwisselend album afgeleverd wat hun 40-jarige jubileum zeker glans geeft. (85/100) (Napalm Records) 

Tracklist


1 Under The Spell (1:13)
2 Diabolical (4:09)
3 No Faith In Humanity (4:17)
4 Repent Your Sins (4:09)
5 Hope Dies Last (3:35)
6 The Last Of A Dying Breed (4:10)
7 State Of Apathy (3:46)
8 Tormented Soul (4:45)
9 Servant Of The Beast (3:49)
10 The Lonely Wolf (3:55)
11 Ghost From The Past (3:04)
12 Whorefication (4:00)
13 City Baby Attacked By Rats (2:49)

Line Up


Marcel ‘Schmier’ Schirmer – Bass/Vocals
Randy Black – Drums
Damir Eskic – Guitars
Martin Furia – Guitars

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ