Audrey Horne – Devil’s Bell

Facebookrssmail
Audrey Horne - Devil's Bell Review | Angry Metal Guy

Een recensie van deze plaat schrijven zonder Iron Maiden te noemen gaat niet gaan. Kijk, daar heb je het al. De invloeden zijn dusdanig groot dat het soms meer als een coverplaat van nooit uitgebrachte Maiden songs klinkt. Laten we maar stellen dat het enorme fans zijn. En terecht natuurlijk. Waar Audrey Horne’s vorige albums een iets modernere kijk op de metal hadden, gaan ze hier ‘all the way back to the NWOBHM’. Niks mis mee, want zoveel bands maken deze muziek niet. En de songs klinken fris, aanstekelijk, zijn prima uitgewerkt en voorzien van een passende jaren tachtig mix. Gewoon een kleine 50 minuten genieten dus. Ware het niet dat die Maiden-invloeden er soms zo duimendik bovenop liggen. De Scandinaviërs zijn gestart in 2002 en deze ‘Devil’s Bell’ is alweer hun zevende werkstuk.

Het vanwege een prachtig gitaar-intro nogal lange ‘Ashes to Ashes’ opent het album overtuigend. Zanger Toschie heeft een prettig, wat op Ozzy lijkend stemgeluid. Het nummer doet denken aan Ghost en is voorzien van een mooi uitgewerkte twinsolo. In opvolger ‘Animal’ gaan we meer richting de jaren tachtig en is met zijn ohohoho-refrein lekker meezingbaar. ‘Break Out’ heeft een Priest-riff en is wat eenvormig, maar halverwege gaat het tempo omlaag en trekt het prachtige dubbele gitaarwerk het niveau omhoog. Sowieso krijgen beide gitaristen Arve Isdal en Thomas Tofthagen alle ruimte op deze plaat.

Vanaf hier worden de Maiden-invloeden een stuk groter. Zo had het instrumentale ‘Return To Grave Valley’ op hun debuut kunnen staan met dat galopperende ritme en zeker die break halverwege is gewoon gejat uit ‘Phantom of the Opera’. Het lekkere ‘Danse Macabre’ heeft iets meer een eigen smoel en weer een heerlijk sologedeelte. De lange titelsong is pakkend en heeft een instrumentaal deel waar Iron Maiden tegenwoordig jaloers op zou worden. Het melodieuze ‘All Is Lost’ heeft een fijn ritme en zit goed in elkaar. ‘Toxic Twins’ is een tandje sneller en is weer helemaal NWOBHM met zijn vette solo’s. Afsluiter ‘From Darkness’ is weer helemaal Maiden en een poging van de Noren om hun ‘Hallowed be thy Name’ te schrijven, wat redelijk lukt ook. In het prachtige dubbele gitaarwerk klinkt ook Judas Priest stevig door.

‘Devil’s Bell’ is zo’n plaat die heerlijk weg luistert, nauwelijks zwakke momenten kent en eigenlijk alleen vanwege een gebrek aan eigen smoelwerk een puntje aftrek krijgt. Voer voor alle fans van Maiden, Priest en mooi gitaarwerk dus.
(82/100 – Napalm Records)

LINE-UP


Torkjell “Toschie” Rød – Vocals
Arve Isdal – Guitar
Thomas Tofthagen – Guitar
Espen Lien – Bass
Kjetil Greve – Drums

TRACKLIST


1. Ashes to Ashes   
2. Animal       
3. Break Out       
4. Return To Grave Valley
5. Danse Macabre
6. Devil’s Bell
7. All Is Lost
8. Toxic Twins
9. From Darkness

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ