Municipal Waste – Electrified Brain

Facebookrssmail

Soms kom je een bandnaam tegen welke je al jaren kent, maar de muziek helemaal niet, terwijl de muziek vrij behoorlijk in je straatje zou kunnen liggen. Dat is het geval bij het Amerikaanse Municipal Waste. Het uit Richmond, Virgina afkomstige vijftal bestaat al sinds 2001 en brengt inmiddels hun zevende full-album uit, naast dat er in de iets meer dan twintig jaar ook flink wat singles, ep’s en split-albums zijn uitgebracht, een flink productieve band dus. Municipal Waste is bekend om onder andere 2 zaken, hun bijna altijd korte nummers en een grote dosis humor in hun teksten en ook hun live-optredens.

De stijl van de heren is te omschrijven als thrash metal met een flinke inslag van crossover en punk, te denken valt aan een mix van onder andere Anthrax, Nuclear Assault en D.R.I. Zo wat rondlezende op internet is de stijl door de jaren wel wat opgeschoven van hardcore naar thrash, met ook een tintje NWOBHM, de zang zorgt nog altijd voor de crossover tint.

Opener en titelnummer ‘Electrified Brain’ zet gelijk de toon met een lekkere gitaarriff, een hoog thrashtempo en prima gitaarsolo. Op het album tref je een mix aan van thrashsnelheid, uptempo en enkele midtempo nummers aan, maar ondanks die veelal relatief korte nummers is geen enkel nummer op dezelfde snelheid, de zang van Foresta zorgt voor de onmiskenbare hardcore-invloed.

Opvallendste nummers zijn ‘Restless and Wicked’, een uptempo nummer met een heerlijke gitaarriff en lekker pompend ritme waar de NWOBHM-invloed wel te bemerken valt, Blood Vessel / Boat Jail’ en het zeer korte ‘Putting on Errors’ waar de hardcore kant van de mannen duidelijk aangestipt wordt.

Na een paar maal beluisteren van het album kost het nog wel de nodige moeite om het gros van de nummers van elkaar te kunnen onderscheiden, voor je goed en wel in een nummer zit is het alweer ten einde, de hardcore-zang versterkt dit voor mij persoonlijk.

Productioneel en muzikaal klinkt het album wel uitstekend. Ben je fan van (oldschool) thrash dan kun je met dit album prima uit de voeten als de hardcore-invloed geen probleem voor je is en kun je bij de eindscore best wel wat punten bijtellen. (77 /100) ( Nuclear Blast Records )

Bandleden:

Tony Foresta                     –              Vocals

Ryan Waste                       –              Guitars

Nick Poulos                        –              Guitars

Land Phil                             –              Bass

Dave Witte                         –              Drums

Tracklist:

1                    Electrified Brain

2                    Demoralizer

3                    Last Crawl

4                    Grave Dive

5                    The Bite

6                    High Speed Steel

7                    Thermonuclear Protection

8                    Blood Vessel / Boat Jail

9                    Crank the Heat

10                Restless and Wicked

11                Ten Cent Beer Night

12                Barreled Rage

13                Putting on Errors

14                Paranormal Janitor

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ