Journey – Freedom

Facebookrssmail

Journey welke AOR/Classic Rock liefhebber kent deze band niet? Ik ga jullie niet vervelen met alle perikelen en bezettingswisselingen die Journey heeft doorgemaakt in haar bijna 50! jarige bestaan. Momenteel bestaat de band uit Neal Schon, Jonathan Cain, zanger Arnel Pineda die de ondankbare taak had om Steve Perry te vervangen toen die Journey verliet eind jaren 90. Verder wordt het album ingespeeld door bassist Randy Jackson en drummer Narada Michael Walden die inmiddels al weer vervangen zijn door respectievelijk Todd Jensen en Deen Castronovo.

‘Freedom’ is het 15e studioalbum van Journey en daar hebben we maar liefst 11 lange jaren op moeten wachten. ‘Freedom’ bevat maar liefst 15 nummers die helaas niet allemaal even sterk zijn. De eerste 2 nummers ‘Together We Run’ en ‘Don’t Give Up On Us’ klinken heel vertrouwd. Pop/Rock nummers met veel melodie, fijne zang van Steve Perry-kloon Arnel Pineda en fijn gitaarwerk van Neal Schon die op ‘Freedom’ stevig van leer trekt. Zoals ik al eerder vermelde staan er ook enkele mindere nummers op ‘Freedom’. ‘Still Believe In Love’ is hier een voorbeeld van. Een rustig nummer waarin vrij weinig gebeurt en nog enigszins gered wordt door het gitaarwerk van Schon. ‘You Got The Best Of Me’ klinkt een stuk moderner en frisser en zou je zoals nog een paar andere nummers op ‘Freedom’ kunnen omschrijven als Journey ‘nieuwe’ stijl. Onmiskenbaar Journey maar toch voor Journey-begrippen een hedendaags geluid.

‘Live To Love Again’ is de eerste ballad van het album en is erg zoetsappig met veel piano en strijkers, voor de liefhebber zullen we maar zeggen. ‘The Way We Used To Be’ is evenals ‘Come Away With Me’ een  stevige Rocker waarin Neal Schon zich volledig mag uitleven. Hierna krijgen we  de tweede ballad van het album. Het door Deen Castronovo gezongen ‘After Glow’. Vervolgens kruipt Journey voorzichtig richting Alternatieve Rock met ‘Let It Rain’. Ik vind het persoonlijk niet het beste nummer van het album maar complimenten voor deze zijstap. Op 1 van mijn albumfavorieten ‘Holdin On’ gaat Neal Schon weer volledig los. Heerlijk riffwerk en fijne solo’s in dit stevige nummer. ‘All Day And All Night’ is een old-skool Journey nummer met een heerlijk baslijntje van Randy Jackson. Ook ‘Don’t Go’ is een nummer Journey oude stijl en zou in de jaren ’80 zeker een hit geworden zijn maar anno 2022 kan het helaas geen opzien meer baren. Overigens wel weer heerlijk gitaarwerk van Neal Schon. Ballad nummer 3 ‘United We Stand’ is de beste van de 3 met drummer Narada Michael Walden in een hoofdrol, al wordt het niveau van een ‘Open Arms’ of ‘Faithfully’ ik zou bijna zeggen uiteraard niet gehaald.

‘Life Rolls On’ is ook weer een goed maar weinig opzienbarend nummer wat ongemerkt aan je voorbijgaat. Afsluiter ‘Beautiful As You Are’ is dan weer één van de betere tracks van ‘Freedom’. Een voor Journey-begrippen ongewoon lang nummer (ruim 7 minuten) dat je op het verkeerde been zet en begint als een ballad maar na anderhalve minuut omslaat in een heerlijk Rocknummer waar alles op en aan zit.

‘Freedom’ is een goed album dat nog beter was geweest als er een paar nummers minder op hadden gestaan. Met ruim 70 minuten is het nu een (te) lange zit en is het moeilijk om de aandacht er bij te houden. Journey fans zullen in ieder geval zeker niet teleurgesteld zijn. Andere AOR/Rock liefhebbers moeten zelf beslissen of ze dit toch wel kwalitatief wisselvallige album willen aanschaffen. Eindbeoording (78/100) Journeyfans mogen hier 1 tot 1,5 punt bij optellen. (Frontiers Music)

Track List:

1 Together We Run (4:48)

2 Don’t Give Up On Us (5:22)

3 Still Believe In Love (5:15)

4 You Got The Best Of Me (5:33)

5 Live To Love Again (5:30)

6 The Way We Used To Be (3:35)

7 Come Away With Me (4:02)

8 After Glow (5:21)

9 Let It Rain (4:39)

10 Holdin On (3:13)

11 All Day And All Night (3:38)

12 Don’t Go  (4:58)

13 United We Stand (5:04)

14 Life Rolls On (4:57)

15 Beautiful As You Are (7:09)

Line Up:

Neal Schon – Guitars  

Randy Jackson – Bass

Arnel Pineda – Vocals

Narada Michael Walden – Drums

Jonathan Cain – Keyboards

Jason Deralta – Backing Vocals 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ