Alcotopia – It hits the spot

Facebookrssmail
Alctopia

Sommige bands recenseren is qua verstrekking van algemene info voorwaar geen sinecure en daar is Alcotopia een goed voorbeeld van : geen bio ontvangen en op de Facebook-pagina ook nauwelijks info. Enige te vinden info is, dat de band uit de stad Vilnius in Litouwen komt, in 2014 is opgericht, bestaat uit 4 man, de stijl speed/thrashmetal is en de invloed Edward Grieg is, een beroemd Noorse componist en pianist die in de 2e helft van de 19e eeuw meerdere meesterwerken schreef. Het debuutalbum It hits the spot is ook gelijk het 1e wapenfeit, geen demo, single, EP vooraf, ook al bijzonder. In de 5 jaar bestaan wat spaarzame optredens. Kortom, eigenlijk gewoon een intrigerende band.

De bandnaam laat zich raden waar deze op gebaseerd is, de naam van de platenmaatschappij Narcoleptica is ook al zo’n fraaie.

Bij het beluisteren is het net als bij de meeste metal-stijlen ook bij thrash nauwelijks nog mogelijk om totaal vernieuwend te zijn, maar het moet gezegd dat Alcotopia niet als een min-of-meer-kopie geldt van een gevestigde thrashband en dat is met slechts 5 jaar samenzijn en een 1e album best knap te noemen. Als je toch een band moet noemen welke opdoemt dan zou ik o.a. Death Angel en de oude Metallica zeggen, het  logo van Alcotopia heeft qua idee ook wel ietwat weg van het logo van de grootste trendsetter in thrash.

De composities klinken volwassen, regelmatig wat aparte zang, welke overwegend wat verhalend klinkt (en dat het Engels zo nu en wat gebroken overkomt is geen probleem), veelal heerlijk springerige gitaarriffs, veel fraaie gitaarsolo’s zoals op Asylum of the damned. Mountain king is de zoveelste thrasher met een mooie break in het midden om weer door te gaan in het hoge tempo. Opvallend is titelnummer It hits the spot, wat begint als een trage beuker, maar halverwege omslaat in een ware thrasher met weer de zoveelste gave gitaarriff. Enige lichte dissonant is afsluiter More beer, wat meer als een pretnummer beschouwd moet worden dan een volwaardig nummer.

Al met al een heerlijk thrashalbum, vertolkt door prima muzikanten en gegoten in ook een prima productie. Hopelijk gaan we meer horen van deze Litouwers. In ieder geval een aanrader voor elke thrashfan. (85/100) (Narcoleptica records)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ