Steve Hackett – Genesis Revisited Live Seconds Out & More

Facebookrssmail

´Seconds Out´, welke symfogek kent deze weergaloze liveplaat niet? Peter Gabriel had Genesis nog niet zo gek lang geleden verlaten, en met een naar voren geschoven Phil Collins aan het roer bracht de band de succesvolle albums ´A Trick Of The Tail´ en ´Wind & Wuthering´ uit. Gedurende de tour naar aanleiding van laatstgenoemde album zou de live registratie ‘Seconds Out’ op worden genomen, de eerste tour met Phil Collins als frontman en Chester Thompson op drums.

Deze tour zou ook de laatste zijn met Steve Hackett als gitarist. De Britse gitaarvirtuoos snakte naar meer autonomie in zijn werk en verliet de band terwijl het live album werd gemixt. Na een solocarrière met vele muzikale hoogte- en dieptepunten besloot Hackett om ook het oudere werk van zijn voormalige band (die zich sinds zijn vertrek flink op de kaart hebben gezet als popiconen) weer eens in het zonnetje te zetten. Inmiddels reist hij de hele wereld over met zijn Genesis Revisited project, waarmee vele albums uit zijn tijd bij Genesis de revue zijn gepasseerd.

Tussen internationale lockdowns door reisde Hackett de wereld rond met zijn band om ook ‘Seconds Out’ in een nieuw jasje te steken. Dit is geregistreerd en uitgebracht als “Genesis Revisited Live Seconds Out & More”. Hierop speelt Hackett met zijn inmiddels vaste begeleidingsband de volledige set van het klassieke livealbum integraal, met voorafgaand een selectie van zijn solowerk. Je krijgt met 19 nummers dan ook flink waar voor je geld.

Hoewel Hackett solo nooit erg ver af is geweken van de door Genesis gebaande paden, klinken zijn eigen composities vaak net wat meer eclectisch en regelmatig ook wat dreigender en broedend. De zang wordt hierbij grotendeels door Hackett zelf voor rekening genomen. Hoewel Hackett geen begenadigd zanger is, staat zijn stem goed in dienst van de nummers en klinkt hij hier overtuigender dan Nad Sylvan, die zijn intrede doet op het intrigerende ‘The Devil’s Cathedral’ en later in de set de ondankbare taak heeft om de nummers te vertolken die door Peter Gabriel en Phil Collins groot zijn gemaakt.

Dat brengt ons ook bij het grootste manco(tje) van deze live registratie. De vocale vertolking van het Genesis repertoire. Nad Sylvan mag zich al geruime tijd de leadzanger in Hackett’s band noemen, en doet dit doorgaans niet onverdienstelijk. Toch klinkt hij tijdens deze opname vrij vlak, en ietwat uitgeblust. Live moet de sympathieke Zweed het van zijn theatrale en charmante voorkomen hebben, iets dat op CD compleet wegvalt. Ook dit komt de energie niet ten goede. Erg jammer, want wanneer Sylvan een goede dag heeft weet zijn stem een goede balans te vinden tussen Collins en Gabriel, met genoeg eigenheid om niet af te doen als kloon. Toch zijn het zijn vooral de Gabriel nummers als het half uur durende epos ‘Supper’s Ready’ waarop Sylvan meer in zijn element begint te raken.

Aan de rest van de band niks dan lof op deze registratie. Waar Hackett voorheen poogde om oud werk van Genesis zo waarheidsgetrouw te spelen, lijkt de band in zijn huidige bezetting genoeg vrijheid te krijgen om het eigen te maken. Een perfect voorbeeld is de inzet van Rob Townsend, die met zijn blaasinstrumenten net even wat sfeervollere accenten aan weet te brengen in het klassieke materiaal. Zo vervangt Townsend de tomboerijnsolo van Phil Collins op ‘I Know What I Like (In Your Wardrobe)’ met een sax solo om je vingers bij af te likken. Ook drummer Craig Blundell is een schot in de roos. Hij is een bruut achter het drumstel, niet te vergelijken met Collins of Chester Thompson, maar de passie die hij in zijn spel legt is haast ongekend. En het werkt! De band als geheel klinkt als een klok.

‘Genesis Revisited Live Seconds Out & More’ klinkt drastisch anders als zijn muzikale voorvader, maar dat mag de pret niet drukken. Met hernieuwde energie en volle overgave wordt het klassieke materiaal nieuw leven ingeblazen. Kwalitatief zijn beide platen gelijkwaardig, maar als je toch wat subjectiviteit door laat schemeren, spat van deze modernere herinterpretatie toch net iets meer spelplezier af en klinkt hij daardoor net iets lekkerder! (89/100) (Inside Out Music)

LINEUP

Steve Hackett: gitaar, zang
Roger King: toetsen
Jonas Reingold: basgitaar
Nad Sylvan: zang
Graig Blundell: drums, percussie
Rob Townsend: saxofoon, fluit
Amanda Lehmann: gitaar, zang

TRACKLIST

CD 1

Apollo Intro (1:02)
Clocks – The Angel of Mons (4:17)
Held in the Shadows (7:09)
Every Day (6:12)
The Devil’s Cathedral (5:56)
Shadow of the Hierophant (10:49)
Squonk (6:29)
The Carpet Crawlers (5:50)
Robbery, Assault and Battery (5:57)
Afterglow (3:51)
Firth of Fifth (9:58)

CD 2

I Know What I Like (In Your Wardrobe) (8:20)
The Lamb Lies Down on Broadway (5:10)
Musical Box (closing section) (2:51)
Supper’s Ready (24:49)
The Cinema Show (10:35)
Aisle of Plenty (2:03)
Dance on a Volcano (4:24)
Los Endos (6:35)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ