Na drie jaar eindelijk weer een Nirwana Tuinfeest

Facebookrssmail

Drie jaar hebben de festivalgangers moeten wachten op hun Nirwana Tuinfeest in Lierop. De inmiddels 45ste editie verkocht dan ook in no time uit. Het tuinfeest wat in 1972 bedacht werd door jongerencentrum Nirwana begon als een braderie waar wat folkmuziek gespeeld werd. In de loop van de tijd kwam de nadruk steeds meer op de muziek te liggen en vanaf 1980 maakte folk plaats voor een mix van pop- en rockmuziek. Door de jaren heen hebben grote en kleinere (inter)nationale namen op het podium gestaan van dit festival.

Eindelijk was het dan zover, op vrijdag 26 augustus gingen de poorten open van Nirwana Tuinfeest. Hoewel de middag begon met enkele buien, liep het snel aardig vol in de tuin van OJC Nirwana. Het festival heeft twee podia, een MainStage en Multitube Stage wat zich in de grote tent bevind. Daarnaast is er een borreltuin waar speciaal bier getapt wordt en diverse eettenten waar uiteenlopend eten gehaald kan worden.  

Lokotov Mocktail
De middag begon in de tent waar Lokotov Mocktail het festival aftrapten. Het is een traditie dat de band die Euroshopper festival in Lierop gewonnen heeft deze eer heeft. Lokotov Mocktail is een Eindhovens rocktrio die het meest beïnvloed zijn door rockbands uit de jaren 60, 70, 80 en 90. Stevige gitaar riffs en dromerige gitaarnoten. Een funky bassline en funky, Rocky, en jazzy grooves op drums. Mix dit samen en je krijgt een chaotische Mocktail. 

Temple Fang
Op de mainstage was het de beurt aan Temple Fang. Ondanks de regen verzamelde de bezoekers zich voor aan het podium. De Amsterdamse psychedelische rocksensatie met ex-Death Alley leden Dennis Duijnhouwer en Jevin de Groot gegoten in een van combi seventies rock, aangevuld met spacey sounds en cleane vocalen. Het was voor de bezoekers niet moeilijk om mee te varen met deze space rock muziek.

Cords
Simone Holsbeek, de zangeres van de band Drive By Wire toerde in de jaren ’90 als frontvrouw van Cord door de Verenigde Staten. De band Cords bestaat al lang niet meer, maar in december  van vorig jaar verscheen er een verzamelalbum van Cords. Voor Nirwana duikt Simone nog een keer terug in de tijd. 

Danny Vera

Het was voor Danny Vera niet de eerste keer dat hij op Nirwana Tuinfeest stond. In 2017 trad hij voor de eerste keer hier op terwijl het bijna zijn hele optreden heeft geregend. Het zag er bijna naar uit dat het deze keer weer zo zou gebeuren, maar de weergoden waren hem gunstig gezind. Dit keer hoefde het publiek niet in de stromende regen te kijken en luisteren naar het magistrale optreden van Danny Vera. Met orkest stond hij op de mainstage van Nirwana Tuinfeest. 

First Blood
First Bloods is een Amerikaanse hardcore punkband uit San Francisco te Verenigde Staten. De band werd opgericht in 2002 door Carl Schwartz (ex-lid van de band Terror) en Doug Weber, die daarvoor ook samen speelde bij de band Sworn Vengeance. De opgefokte metalcore grijpt je bij de keel en ademen lijkt bijna onmogelijk te zijn tijdens het optreden. De echte fans deden volop mee en kwamen enigszins overhit de tent uit. 

Kadavar
De uit Berlijn afkomstige band Kadavar is opgericht in 2010. De psychedelische rock en stonerrock is te vergelijken met bands uit de jaren 70, zoals Led Zeppelin en Black Sabbath. Dit pokertrio heeft bij menig bezoeker een indruk achter gelaten met hun indrukwekkende live act. 

Phil Campbell & The Bastard Sons
Phil Campbell is vooral bekend als de leadgitarist van Motörhead van 1984 tot 2015. Na de dood van frontman Lemmy is de band uit elkaar gegaan. Met zijn zonen, Todd, Dane en Tyla is Phill een nieuwe band begonnen samen met Neil Starr. Tussen hun eigen nummers door brachten ze ons even terug in de tijd van songs van Motörhead. Het publiek zong op die momenten uit volle borst mee. 

DeWolff
DeWolff is een psychedelische bluesrockband uit het Limburgse Geleen. Het Hammond-aangedreven powertrio live zin geeft je een ervaring die je lang bij blijft. De onuitputtelijke energie, waanzinnige muzikantschap, het aanstekelijke enthousiasme maakt het tot een onvergetelijk optreden. Een waar je er meer van wilt zien.

Bizkit Park
Bizkit Park brengt op spectaculaire wijze hulde aan één van de meest illustere sub genres uit de alternatieve muziek NU-Metal. Zware zang en gitaarwerk met hiphopinvloeden denderen door de tent. De mannen uit België zetten de helden van toen zoals Limp Bizkit en Linkin Park op het voetstuk dat ze verdienen. 

De Staat
De afsluiter van de vrijdag was niemand minder dan De Staat. De Nijmeegse band nam het publiek mee in hun elektornisch geladen, muzikale eigenaardigheden en iedereen op het veld bewoog onwillekeurig mee op de muzikale eigenaardigheid. Een moshpit bleef dan ook niet uit. 

Dag twee van Nirwana Tuinfeest sluit af met een knaller
Zaterdag: Nirwana Tuinfeest 2022

Rond het middaguur gingen op de zaterdag de poorten wederom open voor de twee dag van dit driedaagse festival. De bezoekers die op de camping lagen verplaatste zich langzaam naar het festivalterrein en de daggasten vormde een rij voor de ingang. Deze dag begon op de Main stage waar Pyro hun opwachting maakte. 

Pyro
Ze deden mee aan The Voice en de Popronde. De band afkomstig uit Hoogeloon stond in het voorprogramma van o.a. Navarone en Handsome Poets. PYRO een knallende, ontvlambare rockband (denk Foo Fighters, The Offspring en Kings Of Leon) maakte de bezoekers zeker wakker en allert. Een mooie aftrap van dag twee op het Nirwana Tuinfeest. 

Ten Times a Million
Filmische sferen en euforische uitspattingen beschrijven het geluid van de alternatieve rockband Ten Times a Million. De band deelde affiches met o.a. Het Hot Chili Peppers en Nothing But Thieves. Dit jaar stonden ze nog op Pinkpop, nu in de tent van Nirwana Tuinfeest. De uit Twente afkomstige band nam het publiek mee in hun muziek die in het verlengde ligt van bands als Arctic Monkeys en Queen Of The Stone Age. 

Blanks
De carrière van Simon de Wit uit Groningen begon opYou Tube. Bij Eurosonic Noorderslag ’20 werd hij verkozen tot de ‘Beste Arties’. Afgelopen maand zat hij nog in het televisie programma Beste zangers. Dit weekend staat hij op de Maine stage van Nirwana Tuinfeesten waar hij het hart van menig vrouwelijke fans over deed slaan. Er werd gedanst en volop meegezongen door het publiek. 

Speedmobile 

Wat begon als een samengevoegde band die eenmalig Motörhead klassiekers zou spelen is uitgegroeid tot een opgefokte rock ‘n roll band genaamd Speedmobile. De band bestaat uit zanger/gitarist Jeroen Haamers, de frontman van Batmobile, de hardst rockende Rock & Roll band van Nederland, en de drummer Bart Nederhand en bassist Bart Geevers, van die andere hardst rockende band van Nederland, Peter Pan Speedrock. De tent ging plat en het publiek kwam enigszins oververhit de tent weer uit na het optreden. 

Sloper
Ook de volgende band is een samengevoegde band, dit maal uit België en Nederlands beste drummers namelijk: Mario Goossens (Triggerfinger) en Cesar Zuiderwijk (The Golden Earring). Samen met  Pete Shoulder (The Union, Winterville, Silverthorne) en gitarist Fabio Canini zorgen ze voor ouderwetse rock ‘n roll. De naam Sloper lijk niet voor niets, want op het einde van het optreden waren Mario en Cesar letterlijk elkaars drumstel aan het slopen. De bekkens vlogen over het podium onder het genot van het publiek. 


Son Mieux

Son Mieux is het alter ego van Camiel Meiresonne. Samen met zijn band brengt hij dansbare popnummers met een emotioneel en persoonlijk verhaal. Het kleurrijk geheel brengt op het podium heerlijke hooks, herkenbare refreinen, een vleugje folk met een elektronische onderlaag. Kortom, een brok energie waar je vrolijk van wordt. 


Mando Diao
Het nummer ‘Dance With Somebody’ is wel het bekendste nummer wat de uit Zweden afkomstige band had in Nederland. Het succesvolle album “Bring ‘Em In” heeft een geheel uniek geluid en is het beste te vergelijken met The Beatles met een scherp rock randje. Het publiek trok in volle getalen naar de main stage om ze te kunnen zien en horen. Vooral tijdens Dance With Somebody hoorde je iedereen op het festival terrein lekker en vooral hard meezingen.


Bad Nerves
De uit Oost-Londen afkomstige band was voor vele bezoekers misschien wel het hoogtepunt van de zaterdag. De vijfkoppige powerpop- en garage rock ‘n roll band brak de tent af. De band maakt muziek die klinkt als een combinatie van the Ramones, the Strokes and the Clash. Maar dan sneller, venijniger en met meer adrenaline. Het enige jammere was dat de band iets later begon en wat eerder ophield.


Seasick Steve
De Amerikaanse bluesmuzikant speelt vooral op zelfgemaakte instrumenten, waaronder een driejarige gitaar. Daarnaast zingt hij ook en wordt hij begeleid door Dan Magnusson (ook bekend als Crazy Dan). Hij stond o.a. op Pinkpop en Werchter. Voor een festival als Nirwana Tuinfeest waar pop en rock de overhand hebben, had ik hem eerder in de tent laten optreden om het intieme van zijn muziek meer te benadrukken.


Supergrass
Van Blues naar naar de wat hardere vorm van muziek met de Britse alternatieve-rockgroep Supergrass. Ze verstaan de kunst om energieke nummers te brengen die bijzonder melodieus zijn.  Nadat ze in 2010 eigenlijk gestopt waren zijn ze sinds 2019 weer aan het toeren. Geïnspireerd door o.a. The Pixies, Sonic Youth, The Beatles, Beach Boys en Buzzcocks brachten ze een oorverdovend optreden in de tent van Nirwana Tuinfeest.


Goldband
De inmiddels mega populaire Haagse band Goldband sloot de zaterdag af. De drie ex-stukadoors hebben zich in korte tijd weten te vestigen in het Nederlandse en Belgische muzieklandschap. Zelf omschrijven ze hun muziek als een verzamelterm: “Eclectische Nederpop.” Of simpler gezegd: “Een mix van Prince en André Rieu.” Een groot deel van de bezoekers waren dan ook voor deze band gekomen. Vooral de jongere zag je vooraan staan en uit volle borst meezingen met de songs. Een moshpit was dan ook wel te verwachten, vooral nadat de band daar zelf de nadruk op legde. Een goede en waardige afsluiter van de zaterdag op Nirwana Tuinfeest. Op naar morgen, waar een drukte wordt verwacht. 

Nirwana Tuinfeest viert traditiegetrouw de kindermiddag voor de aller kleinste

Zondag: Nirwana Tuinfeest 2022

De zondag is traditiegetrouw familiedag op Nirwana Tuinfeest. De dag begint met een kindermiddag die tot een uurtje of vier duurt. Dit jaar mochten gezinnen met kinderen zelfs een uurtje eerder het terrein op. Voor de kinderen is er van alles georganiseerd. Een springkussen, klimwand, schminken, popcorn, knutselen. Dit jaar konden de kinderen ook hun haren laten doen, vrolijke, felgekleurde haardrachten liepen rond over het festivalterrein. De zondag staat ook bekend als de dag waar de tribute bands optreden. De afsluiter is vervolgens een bekende band. 

Belgian Quo Band
De naam doet het al vermoeden. De klassiekers van Status Quo worden ten gehoren gebracht door deze Belgische band. “Down Down”, “Roll over lay down”, “Caroline”, “Rockin’ all over the world” en “Whatever you want” klonken over het festivalterrein met het publiek als een groot achtergrond koor.

 

Diede
Voor de kinderen stond Diede van den Heuvel uit Someren op het podium in de tent. Diede is bekend geworden door haar deelname aan het televisieprogramma K2 zoekt K3 waar ze langere tijd als favoriet getiteld werd. Uiteindelijk is ze het net niet geworden. Tegenwoordig toert ze met haar band door Nederland en België met covers van bekende artiesten maar ook met eigen werk. De kinderen stonden vooraan en hadden de tijd van hun leven. Regelmatig hoorde je tussen de liedjes door dat er geroepen werd om een handtekening van Diede. 

Collins Live Experience
Phil Collins, een van de meest succesvolle singer songwriters allertijden. Vele hits staan op zijn naam, zowel als solo artiest alsmede met de band Genesis. Deze tribute band doet oude tijden herbeleven met zijn muziek. Hits als ‘Against all odds’ en ‘Easy Lover” klonken in de oren van de bezoekers. 

Na dit optreden stond Diede voor de tweede keer in de tent, met nog steeds enthousiaste kinderen die er geen genoeg van konden krijgen. Het tweede optreden van Diede sloot de kindermiddag af. Voor de volwassenen ging het nog even verder.

HELP!
Een van de invloedrijkste bands uit de geschiedenis zijn wel The Beatles. Deze rock-popgroep uit Liverpool heeft veel in de muziekwereld op zijn kop gezet. Tribute band HELP! speelde niet alleen de bekende nummers van The Beatles, maar ze waren ook helemaal in stijl gekleed. Deze band heeft meer dan 500 shows gegeven in 18 landen in Europa. Het publiek ging uit hun dak en er werd volop meegezongen. 

Totally Spice
In de jaren ’90 waren de Spice Girls de best verkopende meidengroep ooit. De tribute band Totally Spice nam je even nee terug naar die tijd. De plateaulaarzen, korte rokjes, een flinke dosis girlpower en de originele danspasjes, aan alles was gedacht. Hits als Stop, Spice Up Your Life en natuurlijk Wannebe kwamen langs. 

Musest
Deze band wordt werelds beste Muse tribute band genoemd. Met optredens over de hele wereld, op grootste tributefestival van Europa en voor 5000 man in Moskou bijvoorbeeld. Nu stonden ze hier in Lierop. De driekoppige band blies met een muzikale storm over het veld en wist iedereen te raken.  

Beastie Boys Undercover
‘(You Gotta) Fight For Your Right (To Party)’ en ‘No Sleep Till Brooklyn’ zijn enkele van de hits waarmee de Beasty Boys scoorde in de 80’s en 90’s. Met leden van o.a. Osdorp Posse werden deze hits door Beastie Boys Undercover vol overgave gespeeld op het podium van de tent.
De grond denderde op dat moment in Lierop. 

Imitallica 

Onder leiding van John Klaus laat deze tribute band hun liefde voor Metallica horen. In de regio rondom Lierop zijn ze heel bekend, maar Imitallica gaat buiten deze regio en zelfs het buitenland. De band speelt strak, energiek en met overtuiging. Het veld werd letterlijk en figuurlijk in vuur en vlam gezet.

Vipers
Deze band brengt een eerbetoon aan de meest succesvolle rockgroep uit de geschiedenis, Queen. De Vipers worden als de beste tribuut van Queen beschouwd. De uit Italië afkomstige band speelde de band plat. Het publiek stond tot buiten de tent te kijken en te luisteren. In de wijde omgeving hebben ze beslist het gezang van het publiek gehoord. 

Rowwen Hèze

De afsluiting van de zondag en Nirwana Tuinfeest was de Limburgse dialect band Rowwen Hèze uit America. De muziek heeft folk-invloeden, zoals Tex-Mex en Polka en variërend tot aan gevoelige ballads. Dertig jaar geleden begonnen ze als Engelstalig bandje uit de Peel, inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een van de grote acts in de Nederlandse Popmuziek. Jack Poels herinnerde zich nog hun optreden in de jeugd sociëteit Nirwana, binnen op een klein podium. Nu stonden op de MainStage met vele uitzinnige fans die elk liedje mee kon zingen, of ze nu uit Limburg kwamen of niet. 

Nirwana Tuinfeest, een ‘klein’ festival in het Brabantse Lierop. Het geeft alles waar een klein festival groot in kan zijn: gezelligheid en saamhorigheid. De data voor volgend jaar is al bekend en wederom gaan ze voor een net zo een succesvol weekend als dit in 2022. 

Foto’s Josanne van der Heijden

Tekst Josanne van der Heijden.  

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ