20 jaar Epica, still going metal strong!

Facebookrssmail

Waar het ooit begon voor Epica, werd natuurlijk ook de 20-jarige verjaardag van de band gevierd: in poppodium 013 in Tilburg! Al 20 jaar brengt Epica ons symfonische metal, en hebben ze inmiddels de top van dit genre bereikt. Toeren door Azie, Noord- en Zuid-Amerika en natuurlijk Europa, niks is hen vreemd.

Het 20-jarige jubileumfeest werd afgetrapt door Sahara Dust. Deze band werd in 2002 door Mark Jansen opgericht, ging begin 2003 ter ziele, en kondigde op 26 juli 2022 aan dat zij weer bij elkaar zouden komen om op te treden als voorprogramma op Epica’s 20-jarige jubileumfeest. De zangeres van de band gaf aan dat ze nog niet heel veel nummers hebben, het een hele eer vonden om voor Epica te mogen openen en dat dit pas het 2e optreden ever was. Niemand keek raar op dat de gehele band van Epica op het podium stond, want de naam Sahara Dust is in 2003 veranderd in Epica. Bekende nummers van Epica als ‘Sensorium’ en ‘The Phantom Agony’ kwamen langs. Evenals een cover van After Forever, ‘Follow in the Cry’.

Tijdens de set-change werden alle concerten van Epica in de afgelopen 20 jaar geprojecteerd, end at was een heel waslijst. In de zaal hoorde je vele reacties op concerten waar mensen geweest waren. Israeli naast mij waren al in 2006 en 2008 van de partij bij de concerten in Tel Aviv, maar waren ook al eens eerder in Nederland geweest voor een concert.

En dan barstte om stipt 21.15 uur Epica los, bombastisch als vanouds met ‘Cry for the Moon’. Niet alleen live was het concert te volgen, er liep ook een livestream (epicastream.com) mee, zodat mensen van over de gehele wereld er ook bij konden zijn. Dit nam uiteraard niet weg dat er heel veel nationaliteiten in de zaal waren, op de vlaggen afgaand, waaronder Spanjaarden, Duitsers, Israeli, Mexicanen en Grieken. Een keur aan nieuwe en oude liedjes kwam langs. Nieuwe nummers van het laatste album Omega, waaronder ‘Omega – Sovereign of the Sun Spheres’ en ‘Kingdom of Heaven Part 3 – The Antediluvian Universe’. Deze laatste werd logischerwijs voorafgegaan door ‘Kingdom of Heaven’. De bandleden hadden er veel plezier in, er werd gesprongen, gerend, luidkeels meegezongen met de nummers en het publiek werd opgezweept. En dat publiek liet zich graag opzwepen, wat een sfeer heerste er: er werd meegezongen, gedanst en van links naar rechts gezwaaid, als één deinende massa.

Dit keer minder gastoptredens van bekenden in de metal-scene (de dag ervoor was dit wel het geval in Bibelot Dordrecht met Charotte Wessels), maar een kinderkoor bij het nummer ‘The Skeleton Key’ en een a capella koor bij ‘Rivers’, beide nummers van het laatste album. Wel werd er een samenwerking aangekondigd met saxofoonspeler en Shining-zanger Jørgen Munkeby, die ook live aanwezig was bij het nummer ‘Final Lullaby’.

Deze geweldige avond in 013 werd afgesloten met het stevige ‘Consign to Oblivion’, waarbij een Wall-of-Death niet uit mocht blijven. Op naar 25 jaar Epica!

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ