Steve Hackett – Bewaker van het boek Genesis

Facebookrssmail

Hoewel Genesis op 26 maart hun allerlaatste show gaf voor een uitverkocht O2 Arena in Londen, is het boek van Genesis nog lang niet ten einde. In ieder geval niet als het aan Steve Hackett ligt. De gitarist maakte in de jaren 70 deel uit van de legendarische Britse band, en besloot in 1977 zijn eigen weg te bewandelen. Inmiddels toert Hackett de laatste jaren de wereld rond om het klassieke werk van zijn oude band nieuw leven in te blazen. Zo’n 45 jaar na de release van ‘Seconds Out’, Hackett’s laatste wapenfeit binnen Genesis, brengt hij ‘Seconds Out & More’ uit. Om uit te vinden hoe dit nieuwe album zich verhoudt tot het klassieke live-album sprak RockMuZine af met de legendarische gitarist.

Gelijkwaardige albums

“Laat ik vooropstellen dat ik niet uit ben op competitie”, begint Hackett wanneer hem gevraagd wordt zijn nieuwe album te vergelijken met zijn klassieke tegenhanger. “Het zijn beide geweldige albums op hun eigen manier, maar het schort bij het origineel een beetje aan de productie”. Hackett legt uit dat de wat matige productie niet per sé aan de band of hun ervaring te wijten is, maar vooral een kwestie is van de technologie destijds. De techniek heeft sinds de jaren 70 nou eenmaal flinke vooruitgang doorgemaakt.

“Mijn album klinkt daarom in ieder geval wat moderner, en misschien ook krachtiger. Dat komt ook door de band natuurlijk. Ik zet Rob Townsend in op diverse blaasinstrumenten om de accenten net wat anders te leggen. Onze drummer speelt natuurlijk ook heel anders dan Phil Collins deed, en Nad Sylvan zingt de melodieën vaak ook net anders dan Peter Gabriel of Phil Collins dat deden. Daarom zou ik vooral zeggen dat mijn album krachtig en modern klinkt ten opzichte van het origineel, maar het zijn geweldige albums op hun eigen manier”.

Maar Hackett geeft toe dat het soms wel eens voor komt dat hij zijn eigen band verward met Genesis. “We zitten midden in het repetitieproces voor onze volgende shows, met Foxtrot als integraal te spelen album. Ik luisterde laatst een opname terug van het nummer ‘Watcher Of The Sky’, wat al een geweldig nummer is, en ik vond dat Peter daar behoorlijk goed bij stem was en interessante nuances aanbracht die ik me even niet meer kon herinneren. Later bleek dat dat mijn eigen zanger was, Nad Sylvan!”. Als gitarist die het eerdere werk van zijn oude band in leven wil houden, is dat toch het ultieme doel?

Een hecht team

Hoewel Hackett en zijn team op moment van schrijven druk bezig zijn met de repetities voor de ‘Foxtrot At Fifty + Hackett Highlights’ tour die in september zijn eerste speeldata beleeft, tourt de band ook nog steeds met hun ‘Seconds Out & More’ tour. Dit heeft vooral te maken met de globale pandemie, waardoor shows in diverse landen steeds maar moesten worden uitgesteld.

Aangezien beide tours een compleet ander album als uitgangspunt hebben, wordt Steve de vraag gesteld of hij dit niet verwarrend vindt. “Ik snap de vraag, maar je moet het zo zien. Ik train mijn band om verschillende albums te kunnen spelen. Ik heb een heel hecht team dat precies kan spelen wat ik ze vraag. Mijn band wordt nu getraind om als het ware op commando het album ‘Foxtrot’ integraal te spelen, maar ik kan ze ook zo vragen naar ‘Selling England By The Pound’ of ‘Seconds Out’. Dat is wel wat ik in een band zoek, en ik vind dat je dat ook van een band als deze kan vragen. Onderschat ze niet, want het zijn ervaren muzikanten, weet je? Zij kunnen dit”.

Achteraf gezien klinkt dat ook logisch. Zeker wanneer Steve aangeeft hoe de setlist van zijn shows tot stand komen. Vaak wordt één Genesis album integraal gespeeld, met voorafgaand wat van zijn solonummers. Met name in die laatstgenoemde set wordt volgens Hackett ook regelmatig wat geschoven en gewisseld.

Muzikale goden en hopeloze romantiek

De reden dat Steve zijn sets op een dusdanige manier splitst, is omdat het oudere Genesis materiaal nu eenmaal gewild is onder de fans. Prog-liefhebbers reizen dan ook de hele wereld over voor de veelal relatief intieme concerten van Steve Hackett. Toch wil Hackett ook graag bewustwording creëren dat hij een carrière heeft na Genesis. En niet de minste.

Vorig jaar nog bracht Hackett maar liefst twee volwaardige studio-albums uit, het akoestische ‘Under A Mediterranean Sky’ en het elektrische ‘Surrender Of Silence’. Van laatstgenoemde passeren enkele hoogtepunten de revue op het nieuwe live-album. Het eerdergenoemde akoestische album is echter nog niet live ten gehore gebracht aan een groot publiek. “Maar daar kan gerust verandering in komen”, volgens Hackett.

“Het hangt ook een beetje van de setting af. Op mijn zogenaamde Genesis Revisited concerten willen mensen vooral de elektrische nummers horen. Op die concerten spreekt de rock god tot mij. Maar we hebben ook regelmatig kleinere, meer intieme akoestische concerten gespeeld hoor. Concerten waar de akoestische god tot mij kwam en mij op liet gaan in de muziek.”, weet de gitarist enigszins filosoferend te vertellen.

“Mensen vertellen mij vaak dat ze ‘Under A Mediterranean Sky’ het liefste luisteren wanneer ze buiten zitten. Op een terras, of liever nog in de natuur. En dat is het hem nou ook een beetje, wanneer ik akoestisch speel, en dus die god van akoestische muziek tot mij komt, droom ik van een pure wereld waarin het goed gaat met de mens en de natuur. Stel ik speel in een klein Italiaans bergdorp, dan komen daar voor mij de geschiedenis, de architectuur en de kunst voor mij samen in mijn muziek”, mijmert Steve terwijl hij zich afvraagt of het misschien niet te hopeloos romantisch klinkt.

Genesis, een afgesloten hoofdstuk?

Afgelopen jaar speelde Genesis haar laatste show. In de bezetting met Phil Collins, Mike Rutherford en Tony Banks reisde de band nog één keer de wereld over om, zoals Phil zelf aangeeft “het kindje in slaap te sussen”. Hoewel Hackett sinds de 1977 geen onderdeel meer is van dit Britse popicoon, kijkt hij nog graag terug op zijn tijd bij de band. Volgens Steve zal Genesis dan ook nog wel voortleven, zeker zolang hij de muziek nog kan eren in zijn eigen shows. En hoewel hij het jammer vindt dat hij niet aanwezig was bij de laatste show, voelt hij geen rauw of sentimentaliteit. “Je moet er immers professioneel naar blijven kijken”.

“De gedachte aan en de muziek van Genesis zullen wel doorleven. Het zit in ons collectief geheugen, en ik eer het oudere werk live. Ik kijk ook met veel plezier terug op wat we hebben gedaan. Je moet altijd trots zijn op wat je doet, en er is ook geen wrok tussen de bandleden. Ik vind het geweldig dat Genesis weer heeft getoerd, en ik leef ook mee met Phil en zijn gezondheid. Ik zou oorspronkelijk ook bij de laatste show aanwezig zijn, maar we leven in een rare tijd met COVID en ik moest ook op mijn eigen gezondheid letten, ik had ook mijn optredens gepland staan. Ik had een verplichting aan mijn fans”.

Hackett geeft ook aan dat het meermaals is geprobeerd om de “klassieke” line-up weer samen te brengen. De laatste pogingen dateren alweer uit 2005, in de voorbereiding van de oorspronkelijke reünie concerten waar Genesis in 2007 ons land mee aandeed. “Het is alleen heel lastig om iedereen bij elkaar te krijgen. Ik zou het zo doen, ik wil best weer met de jongens spelen, maar onze agenda’s vormen het probleem, met name voor Peter Gabriel is dat lastig”.

Steve Hackett Birmingham 14/9/21

De vraag is natuurlijk ook in hoeverre een dergelijke reünie zou werken. Sinds het vertrek van Peter Gabriel en Steve Hackett heeft de band haar focus steeds meer op popmuziek gericht en de progressieve rock achter zich gelaten. Toch, hoewel Steve het toegeeft dat het niet zou gebeuren, geeft hij wel aan dat hij er ook best wel raad mee zou weten als hij de rechten op de naam Genesis zou bemachtigen. “Nummers als ‘The Devil’s Cathedral’ van mijn laatste album liggen best wel in lijn met wat we destijds binnen Genesis maakten. Misschien is het wat duisterder en wat meer Gothic, maar het heeft zeker raakvlakken”. En met die utopische teaser komt het gesprek ten einde.
Op 8 mei 2023 staat Steve Hackett wederom in het Utrechtse TivoliVredenburg. Tijdens dit concert zal de integrale uitvoering van het Genesis album ‘Foxtrot’ centraal staan, en aan worden gevuld met nummers uit zijn indrukwekkende solorepertoire. Kaarten zijn te koop op: https://www.tivolivredenburg.nl/agenda/steve-hackett-08-05-2023/


Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ