Flogging Molly – Anthem

Facebookrssmail

De Iers/Amerikaanse Celtic folk punk band Flogging Molly is een van de grootste namen in het genre. De band bracht onlangs hun nieuwe, inmiddels alweer zevende album ‘Anthem’ uit. Anthems hebben ze in het verleden al meerdere gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan ‘Drunken Lullabies’, ‘Seven Deadly Sins’ en ‘Devil’s Dance Floor’. Eens kijken of op dit nieuwe albums ook genoeg ‘’anthems’’ te vinden zijn.

Eerst even wat korte info over de band. De band is eind jaren 90 ontstaan met aan het roer Dave King. King zat voor Flogging Molly in de hard rock groep Fastway. In 2000 kwam het debuut van de band uit met gelijk ‘Devil’s Dance Floor’ en vrijwel louter positieve reviews. Met het album ‘Drunken Lullabies’ wat volgde vestigde Flogging Molly zich als een blijvertje en dat ze in de jaren alleen nog maar populairder zijn geworden bleek wel een maandje geleden in een bijna uitverkochte 013.

Goed dan nu het album zelf. Het artwork mag er wezen, dus dat is al positief. Als het album dan opent met ‘These Times Have Got Me Drinking/Tripping Up The Stairs’ hebben we niet direct een pakkende titel, maar wel één van de sterkste nummers op ‘Anthem’. Classic Flogging Molly. Het begint ingetogen, tot het begin van het tweede couplet. Daar merk dat het nummer een steviger jasje aan gaat doen.

Wat wel al vrij snel opvalt aan deze nieuwe plaat is dat de folk invloeden ditmaal prominenter aanwezig zijn en de punk/rock iets meer ingetogen wordt gespeeld. Het misstaat de band allerminst. Luister bijvoorbeeld maar eens naar het vrolijke ‘Life Begins And Ends (But Never Fails)’. Compleet met fluit en hier mag de gitarist even los. Hele fijne solo, je wilt bijna traditioneel gaan dansen. Ook op het stevigere ‘This Road Of Mine’ is een korte, doch fijne solo te vinden, iets wat we ook niet al te veel vinden in Flogging Molly songs.

Flogging Molly levert met ‘Anthem’ net even iets anders af dan we gewend zijn, maar verliest zijn identiteit nergens. Mede door de zeer herkenbare vocalen van Dave King en het altijd al werken met bijvoorbeeld de viool en fluit. Die zijn hier wat meer op de voorgrond te vinden. (78/100) (Rise Records)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ