Een interessante combinatie qua line up met Amorphis met Eluveitie

Facebookrssmail

Amorphis met Eluveitie als co-headliners, met als support acts Dark Tranquility en Nailed to Obscurity. Dus een avondje melodische death metal tot Keltische folk metal.

De zaal begint langzaam vol te lopen, maar gezien de eerste band rond etenstijd begint, is de zaal tijdens Nailed to Obscurity nog niet eens half vol. Maar daar trekken deze heren zich niks van aan! Deze korte maar krachtige set word geopend met het nummer Black Frost van hun gelijknamige album uit 2019, hier merk je gelijk dat ‘t een avondje word gevuld met stevig gitaarwerk!

De band speelt hun setlist iets te snel weg. Ze hebben ten slotte maar een half uurtje, wat veel te weinig is! Maar dat half uurtje benutten ze enorm. Snelle riffs, harde vocalen, ze hebben het allemaal. Als ze hun setlist eindigen met Desolate Ruin word alles snel omgebouwd voor Dark Tranquility.

Dark Tranquility is een naam die geen introductie nodig heeft. Na hun laatste passage eerder dit jaar tijdens de co-headline tour met Ensiferum was het een verrassing dat deze band aan de bill werd toegevoegd. Maar ik hoorde hier zeker niemand over klagen.

Ze wilden deze tour gebruiken om nummers te spelen die ze al jaren niet meer hebben aangeraakt. Zo heeft het nummer “Cathode Ray Sunshine” nooit het podium gezien terwijl deze toch al 20 jaar geleden is uitgebracht! Ook Hours Passed in Exile komt langs, die sinds 2005 niet meer is live gespeeld.

Nadat ze het laatste nummer Misery’s Crown hebben gedaan jeuken de handen van het publiek naar meer, gezien deze band een dijk van een optreden heeft neergezet, maar helaas, de ombouw is alweer in volle gang.

Dan is het moment dat Eluveitie het podium betreed. Met 9 (!) leden op het podium weet je niet waar je moet kijken. De bassist, de zangeres met de harp, de doedelzak of misschien wel de meest aparte van allemaal, de Hurdy Hurdy die word bespeeld door het nieuwste lid van de band Annie Riediger.

Vanaf het begin van de set weten ze het publiek omver te blazen met door de combinatie van de stevige vocalen van Chirgel en de engelenstem van Fabienne. Combineer deze twee bovenop stevige gitaarriffs en Keltische instrumentalen en je krijgt een unieke sound!

Als na de eerste paar nummers de band van het podium gaat en enkel Fabienne blijft staan voor het nieuwe en spookachtige “Anu” word het publiek even stil. Niet alleen doordat het een rustmoment in de set is maar ook omdat het kippenvel langzaam omhoog komt door de “spooky” solozang. De setlist zit vol met verschillende fan favorites. Van Deathwalker, tot A Rose For Epona en eindigend met The Call of the Mountains. Maar niet voor ze terugkomen voor de encore met Aidus, Ategnatos en de vaste afsluiter Inis Mona. 70 minuten speeltijd, was dit te weinig? Als je het aan mij vraagt mag deze show nog wel 2x zo lang doorgaan!

Door de hele zaal kon je al de hele avond enorm veel Amorphis shirts, vesten en truien zien dus kon je gelijk zien dat de meerderheid voor deze band komt. Openend met Northwards heb je al gelijk een idee wat je te wachten staat. Harde gitaren, flitsende lichten en veel meeschreeuwen!

De setlist word goed afgewisseld tussen oud en nieuw werk. Van hun werk uit 1994 tot het recentere Halo. De fans worden getrakteerd op een breed assortiment van hun hele discografie. Gezien de release van Halo word de setlist daar wel door overmeesterd. Maar klagen we hierom? Met zo’n heerlijke plaat mogen ze daar alleen maar meer van spelen! Elk nummer in de set had die typische “Amorphis sound”. De heerlijke scheurende gitaren, melodieuze keyboards en de heerlijke stem van zanger Tomi Joutsen zorgden ervoor dat het publiek deze heerlijke avond afgesloten kreeg! Elk nummer kreeg dan ook een harder gejuich dan het vorige nummer! Uiteindelijk werd de set afgesloten met “House Of Sleep”. Een nummer dat het publiek liet snakken naar meer, maar helaas was dat toch het einde.

Ik spreek denk ik voor iedereen in de zaal als ik zeg dat de volgende tour van alle 4 de bands volledige headline shows moeten worden. Elke band krijgt een goede set van zeker 2 uur vol met hun werk en niemand zou erom klagen!

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ