Big Bam Boom Band / Bintangs, (Muziekpodium Azotod – De Meern, 24-1-2015)

Facebookrssmail

Azotod is de naam van het muziekpodium in de Meern (Ut) waar deze zaterdagavond een muzikaal spektakel plaatsvond dat je mee terug nam in de tijd. Hoewel Azotod een begrip is in Utrecht en omgeving, dreigde deze locatie ten onder te gaan aan de financiële crisis en het korten van subsidies. Er wordt bikkelhard gewerkt door bestuur en vrijwilligers om dit tegen te gaan en heel voorzichtig begint dit zijn vruchten af te werpen. Gelukkig maar, want het is een prachtige zaal op een mooie en praktisch gelegen locatie. Met een verrassende en gevarieerde programmering zoals ook deze avond….en wij mochten daar bij zijn!

Hoewel er bizar slecht weer voorspeld werd hadden velen de weg naar de Meern gevonden waardoor het gezellig druk was. De oudere jongeren waren naar verwachting in de meerderheid en helemaal klaar voor een avond ouderwets rocken. De aftrap werd verzorgd door de Utrechtse power bluesrock formatie de Big Bam Boom Band, onder de bezielende leiding van misschien wel de kleinste, maar zeker niet de minste, bassist van Nederland Fred Jaquet. Hij wordt bijgestaan door gitarist Alfred van der Linden die gespeeld heeft bij de Bintangs, de band die later het podium zou betreden, en op de drums Wessel van Alphen die we kennen van de Led Zeppelin cover band Blackdog en onmisbaar met zijn bijdrage op de bluesharp (mondharmonica) de onmiskenbare muziekfanaat Rinus (Rien) van Rijn.

Meer heb je niet nodig als ingrediënten voor een heerlijk portie nostalgische rock en bluesrock met covers van o.a. Cream, The Who, (oude) Stones, Johnnie Winter, Pat Travers ea. die weliswaar heel herkenbaar zijn maar op een geheel eigen wijze door de Big Bam Boom Band gebracht worden. Zelfs een tegenwoordig heel populaire muziekvorm, een “mashup” , van het oudere rockwerk wordt hierbij niet vergeten. Het staat en klinkt allemaal als een huis en is een waar feest der herkenning en het publiek zingt graag mee hier en daar. Gitarist Alfred tovert met gemak de mooiste solo’s tevoorschijn en het plezier straalt er vanaf bij de heren muzikanten. Een veel te kort optreden naar mijn zin, smaakt echt naar meer. We zullen geduld moeten hebben want heel vaak treden zij (helaas) niet op, maar het is zeker een aanrader om dit ook eens te gaan beleven.

Setlist:
 Just Got Paid
 Crossroads
 I’m Going Down
 La Grange
 It’s All Over Now
 Rocky Mountain Way
 Slow Down
 Shaky Ground
 Boom Boom (out go the lights)
Na een korte pauze is het tijd voor de Bintangs om het stokje over te nemen. Eén van (in naam) Neerlands oudste Rock en Rhytm&Blues bands (sinds 1961). De band kent wisselende samenstellingen maar oude rot in het vak zanger/bassist Frank Kraaijeveld (70 jaar zeggen ze) presteert het om de naam en de muziek van deze band te blijven `dragen` en springlevend te houden. En dat in de meest letterlijke zin van het woord. Want deze gast mag dan wel “antiek ogen” met zijn grijze haren, maar gedraagt zich op het podium verre van dat! Menig beginnende rockmuzikant mag een voorbeeld nemen aan de bezielende performance van deze man, hulde! Groot is de inbreng van Dagomar Jansen met zijn zang/gitaar, slide gitaar en mondorgel een veelzijdig muzikant. En dan te bedenken dat hij voorheen de roadie en een soort manusje van alles van de band was. Bijzonder is dat de broers Gerben Ibelings (drums) en Maarten Ibelings (gitaar) onlangs tot de band zijn toegetreden.

Zij hebben de eer om nu te spelen in een band die ooit hun grote voorbeeld was om zelf de muziek in te gaan. Gerben kennen we van de Tröckener Kecks en Bad To The Bone maar het is erg leuk om hem samen met zijn broer te zien en horen bij de Bintangs. In deze formatie kan de band op zeker weer een poos vooruit. Alle nummers die je wilt horen als fan van deze band worden nog steeds met veel enthousiasme en een dampend en stampend tempo gespeeld. Vooral gevoerd door Frank Kraaijeveld himself die werkelijk verbazend vol energie blijkt te zitten. De Bintangs is, geloof me, nog steeds springlevend en hitst het publiek op tot een zinderende, swingende en meezingende massa. Het gaat er zo heet aan toe dat zelfs de bandleden halverwege de show afgekoeld moeten worden met een waterballet. En niet alleen een show, maar muzikaal ook tip top in orde zonder ook maar één misplaatste noot.

Setlist:
 Trembling Fever
 Fire And Iron
 Do John
 Go Go Give It A Go
 Break Up
 La Femme Sans Tête
 Mona Lisa
 Outskirts Of Town
 Ridin`On The L&N
 Exciting Accident
 Thunderella
 Bayou Woman
 Bring It To Jerome
 Crossed Eyed Mary Jane
 Alright Alright
 Speedo
 Cold War
 Snake In The Grass

En het bleef nog lang gezellig in de Azotod in de Meern. Ik hoop dat iedereen veilig de weg terug naar huis heeft kunnen vinden, want de ijzel maakte het wel bloedlink. Met gevaar voor eigen leven maar met een blij gevoel door dit ouderwets rockfeestje zijn wij, toch nog wat later dan onze planning, huiswaarts gegaan.

©Foto’s Rob Sneltjes/RockMuzine

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ