Amberian Dawn – Take A Chance (A Metal Tribute To ABBA)

Facebookrssmail

Op de website van het Finse melodic power metal collectief Amberian Dawn staat letterlijk dat deze band melodische power én ABBA metal maakt. Niet gek dus dat we nu een album van ze krijgen waar louter covers op te vinden zijn van het pop fenomeen. Nu zijn er natuurlijk al veel ABBA songs ‘’vermetald’’ dus ik ben benieuwd hoe deze Finnen het er vanaf brengen.

In 2020 kwam voorganger ‘Looking For You’ uit met daarop ook een ABBA cover. Dat is gelijk mijn eerste puntje van kritiek. Die versie van ‘Lay Your Love On Me’ is ook te vinden op dit album. Vind ik vreemd, aangezien het destijds geen bonus nummer was, maar ook gewoon op het album stond. Nu één album later vinden we hem weer. Tevens prefereer ik de Avantasia cover hiervan, al is dat slechts een kwestie van smaak natuurlijk.

Zo zijn er nog de S.O.S. en ‘Mamma Mia’ covers die al vaker in de rock/metalwereld zijn gedaan die ik opnieuw prefereer dan de Amberian Dawn covers. Zo heeft zowel Gotthard als Fozzy eerstgenoemde al eens uitgebracht en heeft het project Swedish Hitz Goes Metal een in mijn ogen betere power metal versie van ‘Mamma Mia’. Al moet dan ook gezegd dat Amberian Dawn qua sound en daarmee natuurlijk ook de vocals van Capri meer de ‘’feel’’ van ABBA hebben.

Een van de covers die ik dan wel weer erg geslaagd vind is die van ‘That’s Me’. Dit is exact wat je zou krijgen als je ABBA mengt met metal. Of anders gezegd, als ABBA een metal jasje aan zou doen. Het zou ze niet misstaan. Net als opener ‘Super Trouper’ behoort het tot de betere covers. Ook moet het fijne bas solootje in ‘Gimme Gimme Gimme (A Man After Midnight) even benoemd worden

Ook leuk is het feit dat er niet is gekozen voor louter ABBA classics. Zou zijn nummers als ‘Does Your Mother Know’, ‘Chiquitita’ en gek genoeg ‘Take A Chance On Me’ niet te vinden op het album, maar is er gekozen voor wat minder bekende nummers. Een daarvan is ballad ‘Like An Angel Passing Through My Room’. Het is ook de enige rustige track op de tribute.  

Dit album klinkt als een echte tribute, een hommage. Amberian Dawn houdt alle songs dicht bij het origineel en dus ook in ere. De songs van ABBA zijn niet zonder reden nog altijd immens populair en ook ABBA in een metal jasje blijft goed overeind. Zowel instrumentaal als vocaal houden ze de ABBA sound zoals die bekend is bij iedereen. Een leuk album als tussendoortje en zeker op een feestje. (74/100) (Napalm Records)

Tracklist:


1. Super Trouper
2. Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)
3. SOS
4. Head Over Heels
5. The Day Before You Came
6. Angeleyes
7. That’s Me
8. Mamma Mia
9. Under Attack
10. Like An Angel Passing Through My Room
11. Lay All Your Love On Me


Amberian Dawn:


Tuomas Seppälä – Keyboards
Emil Pohjalainen – guitar
Capri – vocals
Jukka Hoffren – bass
Joonas Pykälä-aho – drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ