Gandalf’s Fist – A Day In The Life Of A Universal Wanderer

Facebookrssmail

Gandalf’s Fist is een prog rock/folk band uit Engeland. Ze zijn nog maar met zijn drietjes. Dit zijn multi-instrumentalist (gitaar, bas, toetsen) en zanger Dean Marsh. Vocaal wordt hij aangevuld door Luke Severn. Stefan Hepe speelt drums/percussie en Christopher Ewen de bas. Daarnaast doet er een flink aantal gastmuzikanten mee.

Het verhaal start met de gesproken woorden van de board computer van een ruimteschip. Er worden geluiden van een ruimteschip aan toegevoegd. Dan spreekt de Captain enkele zinnen. De zang in ‘The nine billion names of God’ klinkt in eerste instantie mysterieus, later overgaand in iets blikkerige klanken. Deze ‘robotsound’ past bij het thema. De muziek is goed verdeeld over de boxen, bovendien is er aangenaam gitaarspel. De saxofoon van Andy Bolper hoor je vrij zacht op de achtergrond. Er is een mooi akoestisch stukje geïntegreerd. Daarna komen eerdere delen terug. Het aantal herhalingen is net iets te veel.

‘Somewhere beyond the stars’ heeft een intro van klein en licht gespeelde piano klanken. Melissa Hollick zingt haar tekst gevoelig. Zo nu en dan zijn de pianoaanslagen iets fermer. Maar de zang niet. Daar mis ik een vleugje pit, gezien de tekst. Als er vechtlust en gedrevenheid in haar stem had geklonken, hadden de woorden meer impact gehad. Heerlijk meeslepend gitaarspel en piano vormen prachtige blend. De stem van Melissa past hier perfect bij. Mooi, klein gespeeld einde.

‘The Stowaway and the Endless Night’ start met hoge zang, slechts begeleid door enkele piano/keyboard aanslagen. Het aantal instrumenten neemt, net als het volume langzaam toe. Dit wordt afgewisseld met een gesproken deel. Het instrumentale deel wisselt van rock naar sferisch. Soms is de muziek experimenteel. Er volgen diverse veranderingen in muziek, de zang sluit hierop aan. Lichte metal invloeden worden zo verpakt dat ze mooi samen gaan met het geheel. Zo nu en dan is er koorzang, ingezet als instrument. Alles is in harmonie, fantastisch deze laagjes over elkaar. Wendingen komen en gaan in rap tempo. Deels worden ze herhaald. Bij dit alles hoor je af en toe het luiden van een klok. Dit is de langste en, als je het mij vraagt, de mooiste track.

Het vervormen van de zang in ‘A universal wanderer’ past in het totaalbeeld. Maar de klank is best wel apart.
Gesproken woorden lopen heen en weer tussen boxen. Dit en een vleugje muziek zorgen voor mysterieus intro van ‘North of the wall’. De drums zijn hier iets te hard in vergelijking met de rest. Vooral de cello delft het onderspit. Deze track eindigt met gesproken woorden.

De muziek is vrolijker van karakter in ‘The wanderer goes South’. Dit komt deels door de fluit. Even komen de folk elementen naar boven. Deze worden naar de achtergrond geduwd door de snaren. Stefan Hepe bespeelt zijn cimbalen snel en licht. Ook nu zijn er volop wendingen. Deze goede laatste track heeft een verrassend einde.

Bij hun vorige album ‘The Clockwork Fable’ zat ik eerder in het verhaal. Voor dat verhaal waren 3 cd’s nodig. Het was meer een toneelstuk/ rockopera. Op ‘A Day In The Life Of A Universal Wanderer’ zijn er minder gesproken delen. Bovendien zijn ze korter. Kortom hier is meer muziek. Dat maakt dit album toegankelijker om vaker te draaien. Alles zit met zorg in elkaar. De gastmuzikanten hebben een waardevolle bijdrage geleverd. Conclusie: Gandalf’s Fist heeft weer een zeer goed album gemaakt.

(85/100, Eigen Beheer)

Tracklist:
1 Another night on the far side of the universe – 1.54
2 The nine billion names of God – 07.56
3 Where’s a blood escape pod when you need one- 00.26
4 Stowaway to the Mushroom Planet – 04.38
5 Message home – 00.54
6 Somewhere beyond the stars – 04.26
7 Oprhans of the sky – 07.04
8 A Visitation of the Mushroom People – 00.58
9 The Stowaway and the Endless Night – 11.41
10 A universal wanderer – 04.33
11 Nexus – 04.40
12 North of the wall – 03.07
13 Battle for Tannhäuser Gate – 05.12
14 Ghosts of spacetime- 00.56
15 The wanderer goes South – 08.48

Gast muzikanten:
Mark Benton: Stem van de ‘Captain’
Melissa Hollick: lead en backing vocals
Alicia Marsh: Stem van de board computer
William Stewart: Violen in ‘The Battle for Tannhäuser Gate‘
Natasha Jaffe: Cello in ‘North of the Wall’
Andy Bolper: Saxofoon
Davor Bušic: Fluit in ‘The Nine Billion Names of God”
Suzanne Weller: Fluit in ‘The Wanderer Goes South”
Beccie Watson/Jennifer Pederson/Dying Seed: Zang

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ