Scumbash 2023 – Pure Rock and Roll

Facebookrssmail

Op 4 februari vond in de Onderzeebootloods in Rotterdam dan eindelijk Scumbash 5/2023 plaats, met maar liefst 21 bands op 3 podia, met klinkende podium namen: Roach, Maggot en Leech. En op zo’n lekker vet feestje mogen natuurlijk de barbier en de verschillende tatoeëerders niet ontbreken, want dit is meer dan ‘alleen’ een muziekfestival. Het is een totaalbeleving, waar volop werd bijgekletst met oude bekenden en nieuw gemaakte vrienden.

Twee bands werden vervangen ten opzichte van de originele line-up: Demented Are Go verving Mad Sin, en Disturbance nam de plek in van The Exploited, omdat zanger Mattie opgenomen is in het ziekenhuis.

The Heart Monitors mochten Scumbash 5 openen, wat ze een hele eer vonden. Jonge honden die het openen waardig deden. Hardcore band Risk was de eerste band op het Leech-podium. De zanger liep razendsnel op en neer over het podium, alsof hij aan het ijsberen was, zijn bijdrage in de nummers leek vooral het schreeuwen van telkens 1 woord.

Nog meer hardcore bracht de New York-based band Brick by Brick op het Leech-podium. Ze begonnen lekker, maar al vroeg in de set waren er technische problemen met de gitaar, waarbij de zanger door wilde, maar helaas kon dit niet. En van de ene Amerikaanse hardcore/metal band naar de volgende: Carnivore A.D.. Zanger Peter Steele met zijn diepe stem en lang haar, waar hij zelf nogal content mee leek. Deze band zorgde voor de eerste moshpit van de dag. Ook bij Slapshot vond de ingezette moshpit gretig aftrek.

Als intro bij de Nederlandse band Discipline klonk You’ll Never Walk Alone van Lee Towers. De bandleden zongen luidkeels mee. De band gaat al heel wat jaren mee, en stiekem lijken de sets in de loop van die jaren steeds meer op elkaar. En was er even weinig nieuws onder de Rotterdamse zon. Dat maakte weer Cenobites helemaal goed. Dat ging als een dolle tekeer, de zanger schreeuwde zijn longen uit zijn lijf. Al meer dan 20 jaar bestaat de psychobilly band uit Rotterdam, en dat merkte je: de set zat goed in elkaar, de bandleden waren goed op elkaar ingespeeld.

Bij de band Demented are Go waren podium en ruimte te klein voor de populariteit van deze band, maar dat weerhield hen er niet van om helemaal los te gaan, geschminkt en met hun haar in een vette hanekam. De engelse punkband The Toy Dolls stond garant voor een flinke dosis snelle punk en gezelligheid. Ook hier was de zaal te klein voor de hoeveelheid mensen die de band wilde zien. Luidkeels werd er meegezongen met de nummers.

En dan Batmobile, een psychobilly band van eigen bodem die hun 40-jarig bestaan met ons vierden, en nog steeds als piepjonge gastjes hun nummers het publiek in slingerden. Naast nummers worden ook strandballen en opblaaskrokodillen het publiek ingeschoten.


Op het Roach-podium stortte Disturbance een golf van punk, hardcore en wave over ons uit. De zanger klom op de barrier, om het publiek nog meer te betrekken bij hun show, al was dat helemaal niet nodig, want de zaal was AAN!

Peter Pan Speedrock was de aanstichter van de eerste Scumbash, en kon natuurlijk niet ontbreken. En zonder Dikke Dennis geen optreden van PPS. Een mooie afsluiter van een goed festival.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ