Mike Tramp – Songs Of White

Facebookrssmail

Het Deens-Amerikaanse White Lion had een relatief kort bestaan. Tussen 1985 en 1991 werden er 4 albums gereleased, waarvan met name ‘Pride’ (1987) en ‘Big Game’ (1989) succesvol waren. Wie kent hits als ‘Wait’, ‘When the Children Cry’ of hun versie van ‘Radar Love’ niet? Na het mindere succes van het vierde album ‘Mane Attraction’ (1991) werd de band opgeheven. De zeer getalenteerde gitarist Vito Bratta verdween daarna uit de muziekwereld helaas. Tramp heeft nog wel enkele pogingen gedaan White Lion nieuw leven in te blazen, maar echt succesvol werd het nooit.

En dan hebben we nu ineens, na toch een redelijk succesvolle solocarrière van Tramp een nieuw album met louter opnieuw opgenomen White Lion songs. Verrassend, maar hij teert blijkbaar graag op oude roem. En waarom ook niet, hij was voor een groot deel verantwoordelijk voor de aanstekelijke poprocksongs en zijn stem is nauwelijks veranderd. Maar dan nog, wat voegt dit album toe?
Allereerst is het een prettig wederhoren met de songs die je 35 jaar geleden grijs draaide. Qua songkeuze is het ook een prima ‘Best of White Lion’. Geluidstechnisch klinkt het album als een fijne update van de nu toch wat verouderde jaren 80 producties van weleer. Maar bovenal is het een mooie aanleiding voor Mike om een White Lion tour op te zetten. En wellicht ontstaat er hierdoor weer wat nieuwe interesse in de band, het zij ze gegund.

Hoewel het zoeken is naar de verschillen, zijn enkele songs toch wel wat gemoderniseerd. Op ‘Little Fighter’ zingt Tramp iets lager, ‘Broken Heart’ is wat gestroomlijnder dan de versie van het debuut en ook ‘Wait’ is een stuk lager ingezongen en daardoor ook wat minder spannend. In ‘When the Children Cry’ is de akoestische gitaar vervangen door piano, wat geen verbetering is. Ook al blijft het een prachtige ballad. Maar over het algemeen doen de nieuwe versies nauwelijks onder voor de oude. En hoewel gitarist, Mike’s maatje Marcus Nand, geen Bratta is, komen zijn solo’s toch verrassend dicht bij de originele in de buurt.

Kortom, een sympathieke tribute van Tramp aan zijn oude bandje en glorie White Lion. Als verzamelalbum voldoet deze remake prima. Maar heel veel potten zal hij hier niet mee breken, de echte fans zullen waarschijnlijk toch zweren bij het origineel.
(75/100 – Frontiers Music)

LINE-UP
Mike Tramp – Vocals
Marcus Nand – Guitars
Claus Langeskov – Bass
Alan Tschicaja – Drums
Sebastian Groset – Keyboard
Christoffer Stjerne – Harmonies

TRACKLIST
1. Lady Of The Valley
2. Little Fighter
3. Broken Heart
4. Love Don’t Come Easy
5. Hungry
6. Cry For Freedom
7. Going Home Tonight
8. Wait
9. All The Fallen Men
10. Living On The Edge
11. Tell Me
12. When The Children Cry


Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ