Kort jubileumfeestje W.A.S.P. in de Effenaar

Facebookrssmail

De Effenaar is tot de nok toe gevuld met fans die samen met W.A.S.P. het 40-jarige jubileum van de band willen vieren. Oorspronkelijk stond dit concert op 8 april gepland maar dit ging niet door wegens ziekte van Blackie Lawless. De stemming zit er goed in en om een uur of 20:45 (ruim een kwartier later dan gepland),men zit al vanaf 19:30 te wachten, start de introtape die bestaat uit een soort van luchtalarm waaronder fragmenten van de bekendste nummers van W.A.S.P. zijn gemonteerd. Wanneer de tape stopt spelen de heren van W.A.S.P. onder leiding van Blackie Lawless een medley die bestaat uit ‘On Your Knees’, ‘The Flame’, ‘The Torture Never Stops’ en ‘Inside The Electric Circus’.

Iets wat meteen opvalt is dat Blackie Lawless wel héél erg goed bij stem is. Dit blijkt niet geheel waar te zijn. Gedurende het hele concert loopt er een tape mee die de vocale tekortkomingen van de heer Lawless moeten camoufleren. Op zich niet erg, er zijn wel meer bands die de hedendaagse techniek gebruiken om de muzikale tekortkomingen te verbergen zoals Kiss bijvoorbeeld, maar de manier waarop Blackie Lawless dit deze avond doet is toch redelijk genant. Er wordt geen enkele poging gedaan om dit enigszins te verbergen. Zelfs de fans in de zaal valt het op dat Blackie Lawless uitermate goed te horen is terwijl hij mijlenver van de microfoon afstaat en hebben weinig begrip voor deze gang van zaken.

Na deze medley volgen ‘L.O.V.E. Machine’ en ‘Wild Child’, visueel ondersteund door de zelfs in de jaren 80 zeer foute welbekende vrouwonvriendelijke maar wel uiterst grappige over-the-top videoclips. Optisch was er ook genoeg te beleven. Op de panelen worden de videoclips en fragmenten afgespeeld en de rest van de achtergrond van het podium is bekleed met doeken die advertenties van diverse freakshows moeten voorstellen. Ook de imposante microfoonstandaard van Blackie Lawless is een blikvanger. Hierna volgen er 3 nummers van het album ‘The Crimson Idol’, namelijk ‘The Idol’, ‘The Great Misconceptions Of Me’ en ‘Chainsaw Charlie (Murders In The New Morgue). Dit alles omdat niet alleen W.A.S.P. 40 jaar bestaat maar het album ‘The Crimson Idol’ ook dit jaar op de kop af 30 jaar oud is. Ook deze nummers worden weer ondersteund door videofragmenten en een mooie ondersteunende lichtshow.

Naast Blackie Lawless bestaat W.A.S.P. Uit bassist Mike Duda, drumbeest Aquiles Priester en gitarist Doug Blair. Doug Blair krijgt alle ruimte om te laten horen en zien wat hij in huis heeft. Met name tijdens ‘The Idol’ is alle aandacht op hem gevestigd middels een minutenlange solo-spot waarbij Blackie Lawless en Mike Duda al spelend het podium aflopen en hij onder begeleiding van het opzwepende drumwerk van Aquiles Priester de ene solo na de andere uit zijn gitaar perst. Na dit eerbetoon aan het album ‘The Crimson Idol’ volgt het laatste nummer van de reguliere set ‘Blind In Texas’ met op de achtergrond de geweldige videoclip met de rennende gordeldieren. Ook deze Greatest Hit wordt luidkeels meegezongen door de enthousiaste fans.

Hierna verlaat W.A.S.P. het podium om na ongeveer een dikke 10 minuten waar op de screens alle bandleden die in de 40 jaar dat W.A.S.P. bestaat hebben gespeeld worden voorgesteld en er een soort van mini-documentaire wordt vertoond over de PMRC met onder andere het wereldberoemde fragment waarin Twisted Sister zanger Dee Snider de zwakzinnigen van de PMRC met hun mond vol tanden laat staan in de rechtbank en een introductie bevat om het nummer wat de PMRC het meest haatte en vreesde en wat op de beruchte ‘Paarse’ lijst stond in te zetten, ‘Animal (Fuck Like A Beast)’.

Na deze kraker die ook weer massaal wordt meegezongen sluit W.A.S.P. af met ‘I Wanna Be Somebody’ waarbij zelfs een heus moshpitje gevormd wordt. Iedereen in de Effenaar heeft een topavond(je) gehad waarbij elke hit voorbijkwam maar toch laat deze avond een wat wrange nasmaak achter. De tijd dat er gespeeld werd kreeg je waar voor je geld maar als je 40 jaar bestaat en dan maar krap een uurtje effectief speelt belazer je mijns inziens toch je fans. Blackie schaam je!

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ