CD van de Week: Lazy Grey – Making Tracks

Facebookrssmail

De blues/rock/funk band Lazy Grey werd zo’n vier jaar geleden opgericht in Antwerpen. ‘Making Tracks’ is hun debuut album. Deze start leuk met ‘Blood From A Stone’. Er ligt een licht dof laagje over de muziek. De stem van Thomas Maenhout past prima bij de muziek. Gelukkig heeft hij een vrij duidelijke uitspraak, want het tekstboekje is niet goed leesbaar. Jammer, want het ziet er wel leuk uit. Maar het gaat natuurlijk om zang en muziek, en dat is prima. Dit bevat heerlijk gitaarspel van Joost de Langeen toetsenist Stefan Verbeek laat zijn Hammond goed horen. Dit alles wordt compleet gemaakt door Jan Meijers op bas en drummer Robert Cogen.

‘The Equation’ is een goed opgebouwde track waarin leuke rusten zijn verwerkt. Je merkt aan alles dat dit bedoeld is om live te gaan spelen, want dit vraagt om interactie met het publiek.Het ritme van ‘Man On A Mission’ is toegankelijk, als vanzelf tap ik mee met de maat. De zang van Thomas en de drums komen op een gegeven moment meer naar de voorgrond.

De achtergrondzang in ‘Big Talkin’ Man’ is een beetje zoet. Ondanks de leuke veranderingen in het ritme, is het geheel minder pakkend dan de voorgaande tracks. Dat wordt weer goed gemaakt in ‘Long Time Coming’. Er zijn mooie details in onder andere het orgelspel. Het einde is langer gerekt, zoals je vooral bij live optredens hoort.

De zang in ‘Making Tracks’ is aangenaam langzaam en laag. Thomas begeleidt zichzelf met een vleugje akoestisch gitaarspel. Even gaan tempo en volume een beetje omhoog. Weer merk je dat dit tijdens een concert voor extra sfeer zal zorgen. Tijdens het ingetogen deel zijn er pianoklanken. Als tempo en volume weer hoger liggen, heeft Thomas een ruw randje op zijn stem. Joost brengt emotie over met gaaf gitaarspel, Thomas laat een power uithaal horen. Deze titeltrack sterft mooi weg.

De nummers sluiten goed bij elkaar aan, maar toch verschillen ze genoeg van elkaar. Zo is bijvoorbeeld ‘Hole In My Pocket’ lekker funky. Terwijl ‘I Believe (I’ll be leaving)’ een “stampende” blues track is. De achtergrondzang is soms wat voorspelbaar, maar het geheel blijft wel in je hoofd kleven. Het eerste stuk van ‘Heavy Rain’ is ingetogen. Bijna ongemerkt volgen er enkele variaties in tempo en volume. Het geheel is intens gespeeld en gezongen, Thomas zingt heel overtuigend. ‘Fakin’ The Blues’ heeft een laid back intro waarin Robert passend zacht drumt. Er zijn leuke veranderingen in tempo en volume, toch is de opbouw vrij voorspelbaar.  ‘Good Tonight’ is vooral door de drums opzwepend. De ruwe stem in het luidere uptempo deel doet denken aan de rauwe rockzang die je decennia geleden ook hoorde. Weer valt het pianospel positief op. De zang in het funky’ Stray Dog Blues’ klinkt wat vervormd. Dit laatste nummer heeft een onverwacht einde. 

De balans tussen zang en muziek, en tussen de instrumenten onderling is prima. Er is goed nagedacht over de intro’s en de outro’s. Het geheel is toegankelijk en (deels) opzwepend. Hopelijk komen er optredens voor Lazy Grey, want deze 12 nummers van ‘Making Tracks’ smaken naar meer… en vooral naar live shows. (81/100) (Eigen Beheer)

Track list

 1. Blood From A Stone 
 2. The Equation 
 3. Man On A Mission
 4. Big Talkin’ Man 
 5. Long Time Coming 
 6. Making Tracks 
 7. Hole In My Pocket 
 8. I Believe (I’ll be leaving)
 9. Heavy Rain 
 10. Fakin’ The Blues 
 11. Good Tonight 
 12. Stray Dog Blues

Line up

 • Joost de Lange – guitars, backing vocals (04 and 08)
 • Stefan Verbeek – Hammond -piano, electric clav.
 • Jan Meijers – Bass (Blue Blot)
 • Robert ( Bear ) Cogen – drums, backing vocals (08)
 • Thomas Maenhout – lead vocals, acoustic guitar on (06)
 • Guest musician: Chris Van Leuven: Cow Bell (12)
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ