Vendetta – Black As Coal

Facebookrssmail

Vendetta is een Duitse Thrash band opgericht in 1984 die ondanks het uitbrengen van goede albums eigenlijk altijd een beetje over het hoofd wordt gezien. Vooral de eerste 2 albums ‘Go And Live…Stay And Die’ (1987) en ‘Brain Damage’ (1988) zijn uitstekende albums en mogen gerust beschouwd worden als Thrash-klassiekers. In 1990 stoppen de Duitsers er mee om in 2002 weer iets van zich te laten horen met het uitbrengen van het album ‘Hate’.

Tussen hun laatst uitgebrachte langspeler ‘The 5th’ en dit nieuwe album ligt ook weer een periode van ruim vijf jaar. Gaat dit 6e album er dan eindelijk voor zorgen dat Vendetta in één adem genoemd gaat worden met de bekendere Teutonic Thrashbands als Kreator, Destruction en Sodom? Het antwoord is nee. Dit ligt vooral aan de (te lange) speelduur van ‘Black As Coal’. Waar de meeste Thrash-albums gemiddeld tussen het half uur en de 3 kwartier klokken duurt ‘Black As Coal’ een dik uur met 11 nummers die allemaal tussen de 4 en 7 minuten duren. Op zich nog geen ramp maar wel als alle nummers je aandacht maar 3 tot 4 minuten vast weten te houden. Verder dragen de simpele teksten die handelen over corruptie, politiek, geweld en dood en de standaard-opbouw van de nummers ook niet bij tot een album dat de grijze middenmoot gaat ontstijgen.

Is het dan alleen maar kommer en kwel op ‘Black As Coal’? Nee, dat ook weer niet. Vendetta weet hoe Thrash Metal gemaakt moet worden en laat dat gelukkig ook horen middels ‘crunchy’ gitaarriffs, knallende drums en lekker creatief baswerk van enige overgebleven originele bandlid Klaus ‘Heiner’ Ullrich. Wat ik verder positief vind aan Vendetta is dat ze niet typisch ‘Duits’ klinken maar het beste van ons geliefde genre combineren. Namelijk Teutonic Metal met flink wat Bay Area Thrash-invloeden. ‘Black As Coal’ begint met ‘Shoot To Kill’ en laat meteen horen waar de schoen wringt bij Vendetta. Het is een prima Thrash-nummer dat wordt verpest door het uiterst saaie repetitieve refrein dat tot in den treure herhaald wordt en waarschijnlijk bedoeld is om live meegezongen te worden. Het tweede nummer ‘Stranglehold Of Terror’ is de eerste single van het album en doet wel heel erg aan Kreator denken door het Mille Petrozza-achtige zangwerk van Mario Vogel. Het einde van dit nummer maakt echter veel goed. ‘No Hands But A Gun’ is één van de vele middelmatige nummers op dit album en klinkt een stuk Amerikaanser met Exodus-vibes en Mario Vogel die op dit nummer naar Zetro Souza neigt. Om de obsessie met vuurwapens nog even voort te zetten gaat Vendetta door met het nummer ‘AK-47’. Ook dit nummer is evenals ‘No Hands But A Gun’ meer op de Amerikaanse leest geschoeid. Over de amateuristische lyrics zullen we het maar niet hebben.

Titelsong ‘Black As Coal’ is een wat vreemde eend in de bijt en combineert Old-Skool Punk-rock met klassieke Heavy-Metal. Dit werkt niet echt alhoewel ik de experimenteerdrang wel kan waarderen. ‘Time To Change’ begint met een Old-Skool Thrash intro en bevat een fijn Staccato gitaarriffje. Ook het Machine Head-achtige brugje is erg smaakvol. ‘Death Means Relief’ is één van de betere nummers van het album en pakt de experimenteerdrift wel goed uit.Het bevat NWOBHM-invloeden (het twin-gitaarwerk) en een Tribal-ritme dat afgewisseld wordt met recht-toe-recht-aan Thrash geweld. ‘Cheap Death’ is weer zo’n middelmatig nummer dat het ene oor in en het andere oor uitgaat. ‘Pallbearer’ is daarentegen wel een nummer dat lekker wegluistert. Al gaat Vendetta ook met dit nummer niet de originaliteitsprijs winnen. ‘For Dear Life’ is weer een van de mindere nummers van het album en klinkt als een nummer dat talloze andere Thrashbands uitbrachten in de midjaren 90. Vendetta stopt er wat progressieve invloeden in maar ook deze vorm van experimenteerdrift pakt niet goed uit. Het klinkt ongeveer als een afgekeurd nummer van Voivod. Ook afsluiter ‘Beast In Her Eyes’ kampt met hetzelfde probleem als de rest van de nummers die op ‘Black As Coal’ staan. Het had wel een minuut of 3 korter gemogen dan had het meer impact gehad. Het geluid van ‘Black As Coal’ is dik in orde. Verantwoordelijk hiervoor zijn Dominik Bertelt die het album gemixed heeft en het album is gemastered door Michael Simon. De hoes is gemaakt door Pablo Klose.

‘Black As Coal’ bevat zijn positieve momenten maar de balans slaat toch negatief door omdat er te veel vullertjes opstaan en de nummers te lang duren. Ook met dit album gaan de heren van Vendetta niet de middenmoot ontstijgen. Zeker niet met de wetenschap dat collega-veteranen Kreator,Destruction en Exodus om er maar een paar te noemen wel nog steeds top-albums blijven maken. (75/100) (Massacre Records)

Track List

1 Shoot To Kill (6:00)

2 Stranglehold Of Terror (4:30)

3 No Hands But A Gun (4:06)

4 AK-47 (5:12)

5 Black As Coal (4:22)

6 Time To Change (5:23)

7 Death Means Relief (6:32)

8 Cheap Death (5:42)

9 Pallbearer (4:45)

10 For Dear Life (5:10)

11 Beast In Her Eyes (7:07)

Line Up

Mario Vogel – Vocals

Thomas ‘Lubber’ Krämer – Drums

Klaus ‘Heiner’ Ullrich – Bass

Frank Heller – Guitars

Michael ‘Opf’ Opfermann – Guitars 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ