The Emerald Dawn – In Time

Facebookrssmail

The Emerald Dawn is een symfonische prog rock band uit Engeland. Tree Stewart en Ally Carter zijn niet alleen de vocalisten, ze zijn ook multi-instrumentalist. Behalve symfo rock maken ze ook gebruik van cross-overs naar onder andere jazz en experimentele muziek. Tree heeft ook nu weer het art-work verzorgd.

‘Out of Time’ heeft een warme, klassiek georiënteerde start. Vrij snel worden er rockende elementen aan toegevoegd. Het samenspel van de verschillende instrumenten, stijlen en de dromerige zang is mooi. De verschillen in tempo en volume zijn niet heel groot, maar er zijn best veel details. Na een plotselinge wending volgt er een aangenaam proggy instrumentaal stuk. Soms lijkt de muziek even tegen elkaar in te gaan. Er is veel variatie in instrumenten, sommige zijn vrij uitgebreid te horen. Op de percussie zit soms een lichte echo. Het gitaarspel is regelmatig meeslepend, de bas komt af en toe naar de voorgrond. Deze openingstrack is in hoofdstukken ingedeeld, op die momenten zijn de wendingen van duidelijker. Het minimalistische deel is sferisch, je hoort toonhoogte verschillen in de warme klanken van de percussie. Sommige details hoor je pas na paar keer, want ze zitten wat verder “onder de muziek verstopt”. Daarom moet je wel even de tijd nemen om de muziek op je in te laten werken. Je hoort experimentele muziek, soms met een vleugje Arabische sfeer. Een andere keer met jazz invloeden. Het geluid  van deze epic is iets aan de doffe kant, waardoor de muziek me net iets minder raakt. Maar de overgang naar klassieke elementen met meespelend gitaarspel is mooi. De opbouw naar het einde is verrassend.

Zowel de melange als de afwisseling van diverse muziekinstrumenten in ‘Timeless’ is bijzonder. Dat geldt ook voor de lage en hoge tonen, de variaties in tempo en de details. Deze grotendeels instrumentale track is vrij rustig van opzet, toch is er behoorlijk veel om naar te luisteren. Vlak voor het einde neemt het tempo even toe, om vervolgens weer heel  kalm te eindigen. Ook in ‘The March of Time’ blijft de bijzondere maar harmonieuze verhouding van ritme en melodie, plus de grote contrasten tussen hoge en lage tonen bestaan. De elektronische klanken van toetsen komen royaal aan bod, daarnaast zijn er aparte geluidseffecten. Als de zang erbij komt, wordt deze verweven met de muziek. Langzaam, heel langzaam dooft deze laatste track uit.

Door de details komt album het beste tot zijn recht als je met koptelefoon luistert. ‘In Time’ moet wel groeien, dat lukt waarschijnlijk het beste door alleen maar te luisteren zonder dat je met andere dingen bezig bent. (82/100) (Eigen Beheer)

Tracklist: 

01 – Out of Time (23:13)

     i.   A Moment in Time

     ii.  Temporal Disruption

     iii. Ouroboros Affronted

     iv. Temporal Reconciliation

     v.  A Moment in Time Recalled 

02 -Timeless (14:42)

     including The Eternal River and Janus Divided

03 – The March of Time (8:17)

     including The Time Weavern Time

Line up:

Tree Stewart: keyboards, piano, flute, acoustic guitar, and vocals;

Ally Carter: electric and acoustic guitars, tenor and soprano saxophones, keyboards, and vocals;

David Greenaway: 6 string fretless and fretted bass guitars; and

Tom Jackson: drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ