Steve Hackett – Foxtrot at Fifty + Hackett Highlights: Live in Brighton

Facebookrssmail


‘Foxtrot’ is misschien wel het meest geliefde album van Genesis. Ter ere van de vijftigste verjaardag van dit album plande gitaar virtuoos Steve Hackett een tour. Hij werd bijgestaan door onder andere Rob Townsend, Nad Sylvan en Amanda Lehmann. Op ‘Foxtrot at Fifty + Hackett Highlights: Live in Brighton’ hoor je niet alleen de tracks van het album ‘Foxtrot’. Maar ook solo werk van Steve, waaronder ‘The Devil’s Cathedral’ (van zijn laatste studioalbum Surrender of Silence).

Dit concert bestaat grotendeels uit oudere nummers, dat wordt meteen duidelijk door de openingstrack ‘Ace of Wands’. Zoals we van Steve gewend zijn, is ook nu de geluidskwaliteit goed. Dat oud en nieuw goed op elkaar aansluiten bewijst ‘The Devil’s Cathedral’, waarin de klanken van een kerkorgel natuurlijk niet mogen ontbreken. Dit nieuwere nummer is heerlijk complex.

‘Spectral Mornings’ is meeslepend, keer op keer weet Steve een gevoelige snaar te raken. Hierna volgt ‘Every Day’, wat terecht met applaus beloond wordt. De klassieke elementen en de details in ‘A Tower Struck Down’ klinken prachtig. Het contrast tussen rock en klassieke elementen/minimalistische delen is groot. Dit is indrukwekkend maar als je met koptelefoon luistert, is het misschien even zoeken naar het perfecte volume.  Ook ‘Camino Royale’ heeft heerlijk rockend gitaarspel, dit vormt een mooie balans met onder andere het orgelspel. Weer is de afwisseling met de rustigere delen perfect. Het uitgebreide saxofoonspel is ear candy. De live beleving tussen de nummers is zeker te horen, maar niet overdadig. Waardoor men extra kan genieten van muziek en zang. Steve heeft een fantastisch team muzikanten om zich heen. Dat geldt niet alleen voor bas, gitaar,  drum en toetsen. Maar ook voor de  saxofoon en fluiten, bespeeld door Rob Townsend.  ‘Shadow of the Hierophant’ kun je wel tien keer achter elkaar horen, zonder dat het gaat vervelen. De stem van Amanda Lehmann en haar gitaarspel komen mooi tot zijn recht. 

Natuurlijk werd het album ‘Foxtrot’ gespeeld. Het intro van ‘Watcher of the Skies’ zorgt voor kippenvel. Als de zang van Nad Sylvan ergens heel mooi bij kleurt, dan is het hier wel. De complexe wendingen in de muziek zijn moeilijk te spelen, maar het verloopt foutloos. De opbouw naar het einde is grandioos. Lang niet iedere prog rock liefhebber heeft de release van dit album (bewust) mee gemaakt. Een groot deel heeft pas in de jaren ’80 met Genesis kennis gemaakt. Maar ook het merendeel van de “jongere” fans kennen de meeste nummers, want ze worden regelmatig live gespeeld. Maar dit hele album live, dat is uniek. Geniet momenten rijgen zich aan een. Zowel van het prachtige ingetogen ‘Horizons’, als van publiekslievelingen/epics ‘Supper’s Ready’ en ‘Firth of Fifth’. Bij elkaar duren ze maar liefst ruim 40 heerlijke minuten. Tot besluit ‘Los Endos’, nog even genieten van alle complexe wendingen, details en het bijzondere gebruik en/of combinaties van instrumenten.

Er zijn wel tien superlatieven voor deze muziek, dit is werkelijk een prachtig album. Zelfs al heb je het album ‘Foxtrot’ al, of veel andere live albums, ook dan zul je zeker genieten.  ‘Foxtrot at Fifty + Hackett Highlights: Live in Brighton is één van de mooiste albums van het jaar. Dit dubbelalbum (met BlueRay of DVD)  is een ware must have. (93/100) (InsideOutMusic)

Tracklist: 

01 – Intro / Ace of Wands

02 – The Devil’s Cathedral

03 – Spectral Mornings

04 – Every Day

05 – A Tower Struck Down

06 – Basic Instincts

07 – Camino Royale

08 – Shadow of the Hierophant

09 – Watcher of the Skies

10 – Time Table

11 – Get ‘Em Out by Friday

12 – Can Utility and the Coastliners

13 – Horizons

14 – Supper’s Ready

15 – Firth of Fifth

16 – Los Endos

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ