Within Temptation – Bleed Out

Facebookrssmail

Ons eigen Within Temptation behoeft natuurlijk geen enkele introductie. Ze staan al jaren aan de top van de symfonische metal wereld. Het begin van deze eeuw maakte ze veel indruk, inmiddels is de band wel van sound gewisseld, maar ook voorganger ‘Resist’ deed het meer dan prima. Leadsingle ‘The Reckoning’ is een van de meest beluisterde tracks. Nu bracht de band onlangs een nieuwe plaat uit met de titel ‘Bleed Out’. Die is wat politiek gerichter.

Zo gaat opener ‘We Go To War’, hoe kan het ook anders met zo’n titel, over hoe het moet zijn als er oorlog is en je moet vechten voor je land en je dierbaren. Voor het eerst brengen ze een album uit op hun eigen label Force Music Recordings. Qua sound is wel te vergelijken met ‘Resist’.

‘Bleed Out’ is geïnspireerd op de Iraanse vrouw Masha Amini die vermoord werd omdat ze haar hoofddoek verkeerd aan had. De politie geeft een andere doodsoorzaak en geeft aan dat ze op het bureau een hartaanval kreeg en daaraan overleed. Het nummer straalt kracht uit, voorzien van een goede drop. Over de stem van Sharon den Adel kunnen we ook na al die jaren kort zijn. Die is van wereldniveau en nog altijd zo helder en prachtig.

‘Cyanide Love’ is voorzien van een dikke riff en contrasterend dan een rustig refrein. Hier horen we ook een paar zinnetjes Duits. Het waarom daarvan kan ik niet zo goed plaatsen. Hierdoor is het ondanks de ijzersterke vocals van den Adel, toch het minst favoriete nummer.

Gelukkig staan aan de tweede helft ook nog vermakelijk materiaal. Dit is niet een album waar je aan de eerste kant genoeg hebt of waarvan je kant twee vrijwel zelden draait, als het album op vinyl is aangeschaft. ‘The Purge’ is classic WT era ‘The Unforgiving’ en zal het ongetwijfeld live goed doen. Datzelfde kan gezegd worden voor het afsluitende ‘Entertain You’. Catchy doch rockt het hard zat met ook de moderne twist.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik na de eerste luisterbeurt ietwat terughoudend was en niet gelijk de drang had om het nogmaals op te zetten. Echter na meer luisterbeurten klikte het album en komt de eerdergenoemde kracht goed naar voren. Within Temptation bewijst opnieuw wat de band eigenlijk niet meer hoeft te bewijzen. Ook na ruim twintig jaar is de band nog altijd relevant en levert het sterke platen af. (84/100) (Force Music Recordings)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ