Glorious Wolf – Mysterious Traveler

Facebookrssmail

Multi-instrumentalist Ruud Dielen is de man achter het studio project Glorious Wolf. Het vorige prog album, ‘Zodiac’ uit 2019, kreeg goede recensies. De invloeden van onder andere symfonische en psychedelische rock uit de jaren ’70 zijn ook op zijn nieuwe cd ‘Mysterious Traveler’ te horen. Het album is in eigen beheer uitgebracht, maar de promotie is door ‘Bad Dog Promotions’ gedaan.

Dit grotendeels instrumentale album opent met de vocale track ‘Repentance’. Het intro is pakkend. Niet alleen het goede gitaarspel, maar ook het dynamische drumwerk valt positief op. Vrij onverwacht klinkt er een paar keer: “Help, help”. Dit loopt mooi heen en weer in de koptelefoon. Zowel de combinatie van toetsen met (bas)gitaar, als de wendingen zijn bijzonder. De zang klinkt wat vervormd, de woorden zijn niet heel vrolijk. Want de wereld is in berouw en het lijkt allemaal verkeerd te gaan. Hoewel het geheel niet deprimerend is, moet deze track wel even groeien. Dat geldt voor het instrumentale ‘Slow Down’. Het minimalistische stukje kruipt onder mijn huid. De langzame muziek is soms experimenteel en bevat alternatieve klanken en details. De terugkerende muziek van het begin zorgt voor eenheid.

Na het ingetogen intro van ‘The True Story’ zijn er een aantal geleidelijke wendingen, de muziek blijft vrij kalm. Misschien dat niet iedereen het eigen stemgeluid van Celia van Onna meteen zal waarderen. De manier waarop de (gestapelde) zang samen komt met de muziek is best eigenzinnig. Er zitten meer details en/of laagjes in de muziek dan dat je in eerste instantie hoort. Op een gegeven moment komt er licht gillend gitaarspel door de vrij rustige muziek heen. Ondanks deze tegenstellingen blijft het geheel in balans. Het einde is vrij onverwacht. Heel even hoor je aan de start van ‘Howling At The Moon’ het geluid van een huilende wolf. Door de herhalingen in delen van de muziek, kan je aandacht verslappen. Vlak voor het einde is de overgang naar het geluid van de huilende wolf wat vreemd. Het gehuil had intenser mogen klinken, en langer mogen duren. Nu heeft het nauwelijks toegevoegde waarde.

De titeltrack start geheimzinnig, en heeft de sfeer van een fictief of mysterieus landschap. Ondanks de ingetogen muziek zijn er diverse details. Je hoort de verschillen in toonhoogte van de percussie. De bijzondere melange tussen instrumenten blijft. Stapje voor stapje wordt de muziek zachter en langzamer. Vlak voor het einde zijn er enkele (gesampelde) geluiden. In ‘Battlefield’ wisselen metal invloeden en hoge klanken van toetsinstrumenten elkaar soms onverwacht af. Datzelfde geldt voor hectische versus rustigere stukken. Er is geen sampling van bijvoorbeeld zwaardgevechten, kanonslagen. Hierdoor kan de luisteraar zelf bepalen of en welk tijdsbeeld hij/zij erbij bedenkt. Het onverwachte eind is mooi gekozen. ‘Beautifully Broken (part 1 & 2)’ heeft een sferische start. De lagere zang van Celia komt mooi uit. Zang en muziek houden een tijd dezelfde, kalme flow. Na een rust is is het vervolg heel anders. De muziek is een stuk langzamer. Meespelend gitaarspel mengt zicht met lang aanhoudende klanken van de toetsen. Gitaarspel dat steeds intenser wordt vormt de opbouw naar het einde.

Hoe vaker je luistert, hoe meer details je hoort. Al vallen enkele wat weg doordat er vrij veel herhalingen zijn. Er is een groot contrast in volume. Als je met koptelefoon/oortjes luistert, is het misschien even zoeken naar het juiste volume. Maar redelijk luid door speakers kan ook, want het geluid is goed van kwaliteit. Wie de voorgaande albums kent, hoort zeker de stijl van Glorious Wolf terug. (77//00) (Eigen Beheer)

Tracklist

 1. Repentance 05:48
 2. Slow Down 08:18
 3. The True Story 08:37
 4. Howling At The Moon 04:04
 5. Mysterious Traveler 05:10
 6. Battlefield 07:46
 7. Beautifully Broken (part 1 & 2) 08:51

Lineup

 • Ruud Dielen: Electric and acoustic steel & nylon string guitars, electric bass & fretless bass, Ebow & slide guitar, Arturia virtual vintage keyboards, Gforce Mellotron, voice and percussion. Recording & sound engineer.
 • Kike Paglia: Drums
 • Frank van der Borg: Lyrics, Lead & harmony vocals on Repentance
 • Celia van Onna: Lyrics, Lead & harmony vocals on ‘Slow Down, The True Story, and ‘Beautifully Broken’
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ