Heavy Load – Riders Of The Ancient Storm

Facebookrssmail

‘Riders Of The Ancient Storm’ is het comeback album van Zweedse vikingrockers Heavy Load. Maar liefst 40 jaar zit er tussen dit album en voorganger ‘Stronger Than Evil’. Heavy Load wordt in 1976 opgericht door de broers Styrbjörn en Ragne Wahlquist en de voorgaande drie albums ‘Full Speed At High Level’ (1977), ‘Death Or Glory’ (1982) en ‘Stronger Than Evil’ (1983) mogen beschouwd worden als klassiekers van het oldschool heavy metalgenre.

In de midjaren 80 wordt er nog een album opgenomen maar de opnames blijven op de planken liggen. Na een lange pauze komt Heavy Load terug in 2017 naar aanleiding van een paar zeer succesvolle reunie-optredens.

Aangezien ‘Riders Of The Ancient Storm’ al een tijd geleden uitgebracht is en ik als goede recensent proobeer mijn huiswerk in orde te hebben, heb ik wat reviews gelezen van concullega’s. Het overgrote merendeel van deze recencies zijn lyrisch over dit album. Helaas kan ik dit enthousiasme niet delen. Het is allemaal zeker niet slecht maar het klinkt wel heel erg gedateerd en oubollig. Dit blijkt wel uit het feit dat het in 1986 geschreven nummer ‘Walhalla Warriors’ precies hetzelfde klinkt als de ‘nieuwe’ nummers op ‘Riders Of The Ancient Storm’.

Ook de productie is niet om over naar huis te schrijven. De toetsenpartijen liggen als een wollige deken over de rest van de instrumenten wat het luisterplezier niet ten goede komt. Is dit album dan werkelijk alleen maar kommer en kwel? Nee, dat ook weer niet. Fans van Led Zeppelin, oude Europe en Black Sabbath’s ‘Headless Cross’, alsmede liefhebbers van Cyrith Ungol en het eerdere werk van Heavy Load zullen zeker plezier beleven aan dit album.

De albumhoes is overigens al net zo cliché en oubollig als de muziek en de teksten op ‘Riders Of The Ancient Storm’. Twee stoere vikingkrijgers die een bevroren biker vinden die aan het ontdooien is. What the fuck? Dat kan echt niet meer anno 2024. ‘Riders Of The Ancient Storm’ bevat zeven nummers. Op de CD-versie staat nog het lange saaie acoustische instrumentaaltje ‘Butterfly Whispering’ als bonustrack.

Beste nummers zijn het Led Zeppelin-achtige ‘We Rock The World’ en het doomnummer ‘Slave No More’ met mooi gitaarwerk wat erg aan Tony Iommi doet denken. Slechtste nummer is tevens het oudste nummer ‘Walhalla Warriors’ met een drumbreak die werkelijk kant noch wal raakt en volledig misplaatst is in het voor de rest wel in orde zijnde nummer. Bonus track ‘Butterfly Whispering’ had Heavy Load wat mij betreft ook achterwege kunnen laten. Het nummer past totaal niet bij de Viking metal op het album en zorgt er voor dat de CD-versie van ‘Riders Of The Ancient Storm’ uitgaat als de spreekwoordelijke nachtkaars. Alle respect voor de medegrondleggers van het heavymetal/viking genre maar dit feit rechtvaardigt geen hoge eindscore (68/100) (No Remorse Records/Thunderload Records)

Tracklist

 1. Ride The Night (5:18)
 2. We Rock The World (4:12)
 3. Walhalla Warriors (5:45)
 4. Angel Dark (6:11)
 5. Slave No More (8:17)
 6. Raven Is Calling (6:28)
 7. Sail Away (5:31)
 8. Butterfly Whispering (7:06)

Lineup

 • Styrbjörn Wahlquist – Drums & Vocals on track 2 & 5
 • Ragne Wahlquist – Vocals/Keyboards/Guitars & Acoustic Guitar on track 8
 • Torbjörn Ragnesjö – Bass
 • Niclas Sunnerberg – Guitars
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ