The Aaron Clift Experiment – The Age of Misinformation

Facebookrssmail

The Aaron Clift Experiment is een prog ensemble uit Austin (Texas). ‘The Age of Misinformation’ gaat over de vernietigende kracht van leugens, en het zoeken naar de waarheid. De Covid lockdown (van 2020-2021) was niet bepaald makkelijk, dit vierde album gaat over dat tijdperk.

De gesproken sampling aan de start van ‘The Age of Misinformation’ maakt het concept meteen duidelijk. De rockende muziek zorgt ervoor dat de gesproken zinnen niet overheersen. Aaron heeft een gedreven manier van zingen. Er is aangenaam veel toetsenwerk en heerlijk gitaarspel, bovendien zijn er volop variaties in ritme en melodie. Door het (overwegend) opzwepende karakter is het geheel niet deprimerend. Bepaalde delen zijn strak gespeeld, en dat geldt ook voor het einde van dit openingsnummer. ‘L.I.A.R.’ is wat rustiger van opzet. De laagjes in zang en muziek zijn goed verdeeld over de koptelefoon. Er is een klein stukje a capella zang en een rust, gevolgd door een rockend instrumentaal deel. Met vlagen lijkt er frustratie op de stem van Aaron te zitten, dit vormt een goed match met de woorden die hij zingt. Daarnaast zijn zang en muziek in balans. Tijdens het rustiger laatste stukje smelt de woordeloze achtergrondzang mooi samen met de muziek.

Aan de start van ‘Bet on Zero’ hoor je de brass band, al snel zijn er onverwachte wendingen. Weer zingt Aaron overtuigend, als hij luider zingt, gaat de muziek er in mee. De percussie heeft met vlagen een verrassend ritme, het volume past constant bij de muziek. Een rustig instrumentaal deel vormt een mooie melange met het ingetogen trompetspel. De saxofoon zit deels in een deel met wat meer tempo. Er gebeurt veel: je hoort van alles na elkaar, soms zelfs door elkaar, toch vormt het een geheel. Dit lijkt zacht te eindigen, maar er volgt een gevarieerde drumsolo. Er komen meerdere instrumenten bij, de zang is eerst zacht, gevolgd door een paar vocale uithalen. Na een instrumentaal (brass) stukje eindigt deze epic vrij onverwacht.

Er is veel variatie in de nummers zowel instrumentaal als vocaal. De “verbeten” klank in Aarons stem komt in meerdere nummers terug, zo ook in ‘Dark Secrets’. Maar ‘Rise’ is iets vriendelijker van klank, de stemmen zijn goed gestapeld. De combinatie dan wel afwisseling van keyboards-en gitaar/gitaren is prima.

De warmte gitaarklanken, de percussie en de kalme manier van zingen geven ‘The Color of Flight’ een positive klank. Er zijn leuke details in de muziek, de strijkinstrumenten passen mooi bij de zoete sfeer. Het feel-good intro van ‘Málaga’ sluit hier mooi bij aan. Natuurlijk blijft Aaron zingen met zijn eigen, markante stemkleur, maar de boze toon is weg. Ritme en melodie zijn lichter van klank, zang en muziek blijven dus in balans. Dit nummer eindigt met een fade out. ‘Weight of the World’ heeft een aangenaam langzame start. Langzaam maar zeker nemen tempo en volume wat toe. In het gitaarspel wordt een vleugje rock toegevoegd, waarna dit laatste nummer met een rustige flow eindigt.

Er is zowel frustratie als optimisme te horen, die veranderingen zijn mooi om te horen. Maar door de frustratie is het wel wat minder toegankelijk. Want je moet wel animo hebben om naar dit concept en de frustratie te luisteren. ‘The Age of Misinformation’ is niet alleen hierdoor anders dan ‘If all goes wrong’ uit 2018, want de line-up is behoorlijk veranderd. Toch herken je zeker de stijl, maar vooral de stem van Aaron. De release staat voor begin januari gepland, dus je kunt nog een pre-order plaatsen. (78/100) (Eigen Beheer).

Track List

 1. The Age of Misinformation
 2. L.I.A.R.
 3. Bet on Zero – ft. Big Wy’s Brass Band
 4. Dark Secrets
 5. Rise
 6. The Color of Flight
 7. Málaga
 8. Weight of the World

Line up

 • Aaron Clift: vocals, keyboards
 • Anthony Basini: guitar, backing vocals
 • Clif Warren: bass
 • Pablo Ranlett-López: drums, percussion

Guests

 • Zach Matteson: violin I on ‘The Color of Flight’ and ‘Málaga,’ soloist on ‘Málaga’
 • Charles Anderson: violin II on ‘The Color of Flight’ and ‘Málaga’
 • Jason Elinoff: viola on ‘The Color of Flight’ and ‘Málaga’
 • Ellie Prager: cello on ‘The Color of Flight’ and ‘Málaga’
 • Big Wy’s Brass Band: brass instruments on ‘Bet On Zero’
 • Ethan Brown: trumpet
 • Austin Johanning: trumpet
 • Justin Dunlap: trombone
 • William Wright: trombone, soloist
 • Marcus Cardwell: alto saxophone
 • Colin Houlihan: baritone saxophone, soloist
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ