Amaranthe – The Catalyst

Facebookrssmail

Het heeft wat langer geduurd dan dat we van de Zweedse formatie Amaranthe gewend zijn. Dit keer zit er geen twee jaar tussen voor er een nieuw album in de schappen staat, maar moesten we dubbel zolang wachten voor dit nieuwe ‘The Catalyst’. Het heeft flinke schoenen te vullen aangezien voorganger ‘Manifest’ een meer dan degelijke plaat was.

Er is wel wat veranderd in het kamp van Amaranthe. Niet voor de eerste keer heeft er een verandering plaatsgevonden op de positie van de harsh vocals. Vanaf 2023 staat Michael Sehlin naast clean vocalisten Nils Molin en Elize Ryd. Laatstgenoemde heeft met gitarist/keyboardist Olof Mörck het album geschreven.

Naar mijn mening moest er met de voorgaande vocalist wisseling even wat gewend worden. Vandaar dat ‘Helix’ uit 2018 bij mij niet veel deed. Gelukkig is dat gevoel nergens te bekennen op het nieuwe album. Even dacht ik wel het inmiddels bekende logo in een of andere gedaante te missen op de albumcover, die is inmiddels wel gevonden.

Muzikaal gezien is het precies wat je van de band kunt verwachten. Power metal met harsh vocals, elektronische elementen en gruwelijk catchy. Dit album staat opnieuw vol met hooks die nog lang na het album in je hoofd blijven zitten. ‘Re-vision’ is een schoolvoorbeeld voor iemand die Amaranthe nog nooit eerder hoorde. Daar zit alles duidelijk in verwerkt en mengt alles samen tot een heerlijk pakkend, doch pittig nummer door de vocals van Sehlin. Die lijkt zijn plek al gevonden te hebben en neemt snel de twijfels, die een nieuwe zanger meebrengt, weg.

Ook is er plek voor wat rust op de plaat. Waar de band al eerder heeft bewezen te kunnen raken zijn de (power)ballads op ‘The Catalyst’ minder. Deze weten me niet bij de strot te grijpen, wel horen we een fijne gitaarsolo. Vocaal staat het als een huis want het zijn drie geweldige vocalisten. Toch blijft kippenvel uit.

Hiermee doet dit nieuwe album wel wat onder voor zijn voorganger, maar een misser is ‘The Catalyst’ absoluut niet. Dit album is sterk en zoals we van Amaranthe gewend zijn ontzettend catchy. De reeds uitgebrachte singles zullen het ongetwijfeld goed gaan doen live. (78/100) (Nuclear Blast Records)

Tracklist:

 1. “The Catalyst” 3:40
 2. “Insatiable” 2:59
 3. “Damnation Flame” 3:33
 4. “Liberated” 3:06
 5. “Re-Vision” 3:04
 6. “Interference” 3:14
 7. “Stay a Little While” 3:36
 8. “Ecstasy” 2:58
 9. “Breaking the Waves” 3:18
 10. “Outer Dimensions” 3:05
 11. “Resistance” 2:56
 12. “Find Life” 3:04
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ