Turbulence – Binary Dream

Facebookrssmail

Drie jaar geleden, ook in maart bespraken we hier op Rockmuzine het tweede studioalbum van de Libanese prog metallers van Turbulence. ‘Frontal’ scoorde destijds hoog en blijft nog altijd een hele lekkere plaat. Nu is daar dus de opvolger en tweede album op het Frontiers label ‘Binary Dream’. Een conceptalbum.

Het verhaal gaat over een robot genaamd 8b+1. Deze staat in het middelpunt van een onderzoek met als onderwerp binary dreaming en het ontwaken van het bewustzijn. Technische metal met zeker ook lichte invloeden uit het midden oosten. Drie van de acht songs zijn instrumentale tracks. Een kortere, maar dat wordt dan ook direct gecompenseerd met een ruim zes minuten durende dikke track. ´Manifestations´ laat verschillende kanten van de band horen en verveelt geen moment. Tempowisselingen, het voelt bijna als verschillende emoties of spanningen. Kan een robot dan wel gevoelens hebben?

De titeltrack kan bestempeld worden als een ‘’epic’’. De veertien minuten durende track begint met dikke bas en ietwat dreigend, mysterieus. Steeds worden er meer elementen toegevoegd en als je dan denkt: nu gaat ie los, begint de zang en gaat het muzikaal gezien weer terug naar hoe het begon. Ik krijg Haken vibes, ook door het staccato spel. Eigenlijk klopt alles er wel aan. Turbulence weet je opnieuw de hele weg te boeien. De kunde op de instrumenten en de krachtige vocals komen tot een hoog niveau. Die eerdergenoemde invloeden uit het midden oosten zijn rond de helft van dit nummer goed hoorbaar en ondanks dat je het niet helemaal ziet aankomen is het heerlijk vermengd met stevige gitaren eromheen.

Ook reeds uitgebrachte single ‘Hybrid’ is een van de hoogtepunten. Op gitaar weer subtiel wat invloeden uit het midden oosten. Het refrein is heavy doch pakkend. Die zing je al vlug mee. Tevens een nummer om de virtuositeit van de vocalist te horen.

Wel moet ik eerlijk zeggen dat ‘Frontal’ net een tandje beter was, die bleef me wat meer bij. Al kan dat natuurlijk ook liggen aan het feit dat dat album mijn eerste kennismaking met de band was. Desalniettemin doet Turbulence met ‘Binary Dream’ wat mij betreft opnieuw mee om in de eindejaar lijstjes terecht te komen. Zeker voor de prog fans een aanrader. (85/100) (Frontiers Music s.r.l.)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ