Brute vrijdagavond in de Dynamo

Facebookrssmail

Nog geen week na Prognosis Presents mag de Dynamo weer vier extreme technische bands verwelkomen. Opener vanavond is het Amerikaanse 72 Legions. 72 Legions bestaat sinds 2022 en is opgericht door gitarist Curran Murphy bekend van Annihilator en Nevermore. 72 Legions speelt een mix van death-thrash en blackmetal. Aan het gitaarwerk is wel te horen dat Murphy vroeger bij Nevermore en Annihilator heeft gespeeld. Het is spijtig voor 72 Legions dat ze spelen voor een nog vrijwel lege zaal. Dit is vermoedelijk te wijten aan het absurd vroege tijdstip van beginnen. 19:15 is vrijwel onmogelijk te halen als je net als ik ook nog moet werken of van ver moet komen. Laatkomers en thuisblijvers mogen gerust spijt hebben want 72 Legions levert een puik optreden af.

Vervolgens is het de beurt aan Almost Dead. Ook Almost Dead is afkomstig uit Amerika en bezit in de persoon van Tony Rolandelli een uitstekende frontman. Deze Frank Carter van de extreme metal weet het publiek moeiteloos voor zich te winnen met zijn aan ADHD-grenzende performance. Almost Dead speelt een agressieve mix van thrash, groove metal en hardcore, geïnspireerd door bands als Pantera, Testament en Machine Head als ook wat andere modernere invloeden als New England metalcore en New York deathmetal.

Na een paar nummers besluit Rolandelli het vuurtje nog eens wat extra op te poken door de zaal in te lopen en zelf deel gaat nemen aan de gedurende de hele avond aanwezige mosh-en circlepits. Aan het eind van het optreden duikt hij nog even het publiek in om al crowdsurfend dit optreden te beeindigen. Gelukkig is de zaal nu al wat beter gevuld dan aan het begin van de avond. Ook later op de avond komen we Tony Rolandelli nog tegen in de moshpits van Cryptopsy. Mocht je de kans krijgen Almost Dead ergens te gaan bekijken zul je er geen spijt van krijgen.

Atheist behoeft natuurlijk evenals Cryptopsy geen nadere introductie. Zanger/gitarist Kelly Shaefer is er al vanaf de oprichting in 1987 bij en nog even gretig en enthousiast als in de beginjaren van de band. Atheist is één van de eerste bands die death/trash combineert met een aanzienlijke dosis jazzrock/fusion en latin-invloeden. Het tweede album ‘Unquestionable Presence’ mag gezien worden als ijkpunt in het progressive deathgenre. Atheist speelt een greatest hits set met als hoogtepunt ‘Mother Man’. Atheist imponeert. Vooral de ritmesectie bestaande uit bassist Yoav Ruiz Feingold en drummer Dylan Marks maakt veel indruk. Cryptopsy mag de avond afsluiten.

De uit Montreal, Quebec afkomstige Canadezen leggen de nadruk op de albums ‘None So Vile’ en het laatste album ‘As Gomorrah Burns’. Het album ‘Blasphemy Made Flesh’ dat haar dertigste verjaardag viert wordt in de schijnwerpers gezet door middel van een medley van alle nummers die op dit album staan en gespeeld wordt in het midden van de set. Na ‘Orgiastic Disembowelment’ verlaat ook Cryptopsy evenals de drie voorgaande bands het podium na een uitermate geslaagd optreden.

Het is moeilijk te zeggen welke van de twee hoofdacts de betere was maar voor mij wint Atheist het nipt van Cryptopsy op punten. Alhoewel Cryptopsy beschikt over een betere frontman die wat meer kanten uit kan met zijn stembanden dan Kelly Shaefer en natuurlijk meesterdrummer Flo Mounier achter de kit heeft zitten, heeft Atheist het voordeel van het hebben van twee gitaristen waardoor het vooral tijdens de solo’s toch wat vetter blijft klinken en de al vermelde ritmesectie die grote indruk maakt bij ondergetekende. Drummer Dylan Marks doet overigens weinig onder ten opzichte van Flo Mounier. Mijn weekend is goed begonnen met dit brute avondje muziek in de Dynamo. Een optreden waar ik over een paar jaar nog steeds met plezier aan terug ga denken.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ