Surgical Strike – 24/7 Hate

Facebookrssmail

Surgical Strike is een Duitse thrashband. Ze zijn relatief nieuw vergeleken met veteranen als Kreator en Destruction om een paar andere Duitse thrashbands te noemen. Alhoewel echt actief en productief vanaf 2015 gaat de oorsprong van Surgical Strike verder terug in de tijd. De band is namelijk opgericht in 1993 en heeft destijds twee demo’s gemaakt. Aangezien zoals iedereen weet de jaren 90 een moeilijke tijd was voor thrashbands kwam Surgical Strike niet veel verder dan het maken van genoemde demo’s en spelen in bescheiden zalen in eigen land.

Toen het klimaat en de belangstelling voor thrashmetal weer toenam besloot Surgical Strike op initiatief van de twee gitaristen in 2015 weer bij elkaar te komen. Feitelijk kun je wel spreken van een geheel nieuwe band want zanger Jens Albert is het enige bandlid dat ook al deel uitmaakte van de jaren 90 line-up. Surgical Strike heeft één EP en één studioalbum uitgebracht.

De tweede langspeler van deze Duitsers is er één die de moeite waard is. Het album opent met het duistere instrumentaaltje ‘Initium’ waarna het titelnummer ’24/7 Hate’ volgt. Een nummer dat niet misstaan zou hebben op het album ‘Pleasures Of The Flesh’ van Exodus. Ieder nummer heeft wel herkenningspunten maar wat Surgical Strike onderscheidt van andere thrashbands is het veelvuldig gebruikte twingitaarwerk en de melodieuze momenten in de nummers. Dit geeft de agressief gespeelde thrash een NWOBHM-randje wat prima past bij de gevarieerde thrash die Surgical Strike ons laat horen op ’24/7 Hate’.

‘Fear Monger’ is een snel thrashnummer dat wat meer invloeden laat horen van Duitse bands als Kreator en Destruction. ‘The Lesson’ gaat weer meer de Exodus-kant op en bevat adembenemend twingitaarwerk en mooie melodieuze gitaarsolo’s. Smullen geblazen!. ‘Discover The Evil’ is een death/thrash nummer dat opent met blastbeats gevolgd door een logge midtempo gitaarriff en daarna wordt het tempo weer opgeschroeft naar een behoorlijk snel thrash tempo. Dit patroon wordt het hele nummer herhaald. Het melodieuze middenstuk doet denken aan Queensryche en Vicious Rumors.

‘Lonely Decision’ is een punkrock thrashnummer. Motörhead meets Kreator of iets dergelijks. ‘Alienated’ is wederom een agressief thrashnummer met een geweldige riff en opent met mooi akoestisch gitaarwerk. ‘Rose War’ is het hardste nummer van het album en neigt meer naar death metal. Het drumwerk van Joshua Jo is fantastisch op dit nummer. ‘Circle Jerk’ is een aaneenschakeling van brute gitaarriffs die uitnodigen tot een wall of death. ‘Sorrow If War ll’ is een sequel van ‘Sorrow Of War’ dat op het ‘Part Of A Sick World’ album staat. Dit nummer bevat naast alle vertrouwde elementen als extraatje mooie melodieuze cleane stukken. ‘Blinder’ is een blackened death/thrashnummer en sluit het album op gepaste wijze af.

Alles aan dit album klopt. Het geluid is fantastisch, de hoes gemaakt door de getalenteerde Timon Kokott is één van de beste albumcovers van een thrashband die ik ooit heb gezien en vertoont veel gelijkenis met die van ‘Think This’ van Toxik en Riot’s ‘Privilege Of Power’. Ook de teksten zijn beter dan die van de gemiddelde thrashband en behandelen sociaal-politieke thema’s. Was Lionheart’s nieuwe album mijn kandidaat voor melodieus rockalbum van het jaar dan is deze ’24/7 Hate’ van Surgical Strike een serieuze kandidaat voor beste thrashalbum van 2024. Het wordt in december moeilijk kiezen met zoveel goede albums die al zijn uitgebracht en dan te bedenken dat het pas begin april is. (94/100) (Metalville)

Tracklist

 1. Initium (2:02)
 2. 24/7 Hate (3:51)
 3. Fear Monger (3:57)
 4. The Lesson (4:45)
 5. Discover The Evil (4:29)
 6. Lonely Decision (4:47)
 7. Alienated (4:09)
 8. Rose War (2:37)
 9. Circle Jerk (3:20)
 10. Sorrow Of War ll (4:53)
 11. Blinder (5:33)

Lineup

 • Jens ‘Stöpsel’ Albert – Vocals
 • Marcelo Vasquez Rocha – Rhythm Guitar
 • Backing Vocals
 • Frank Ruhnke – Lead Guitar
 • Florian Seybecke – Bass/Backing Vocals
 • Joshua Jo – Drums
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ