Morbid Saint – Swallowed By Hell

Facebookrssmail

Als je teruggaat in de geschiedenis en je gaat zoeken naar bands die ondanks het uitbrengen van een cult-klassieker het desondanks toch niet hebben geschopt tot mega-act heb je grote kans uit te komen bij de Amerikaanse band Morbid Saint. Morbid Saint bestaat 40 jaar en bracht met hun debuutalbum genaamd ‘Spectrum Of Death’ één van de beste death-thrash albums uit die ooit gemaakt zijn. Mocht je nog niet bekend zijn met dit album raad ik je aan deze zo snel mogelijk een luisterbeurt te geven.

Na een afwezigheid van bijna tien jaar, het tweede album ‘Destruction System’ kwam uit in 2015, komt Morbid Saint nu met hun derde album ‘Swallowed By Hell’. De ritmesectie is vernieuwd en bestaat nu uit bassist Bob Zabel en drummer DJ Bagemehl. Leden van het eerste uur gitaristen Jay Visser en Jim Fergades en zanger Pat Lind zijn wel nog steeds van de partij.

Wie dezelfde muziek verwacht als de twee voorgaande schijven zal enigszins teleurgesteld worden. De death/thrash is op ‘Swallowed By Hell’ grotendeels vervangen door thrash met sporadische death-elementen. Minder blastbeats, tremeloriffs en grunts maar meer shred gitaarsolo’s, wat cleanere zang voor zover je in dit genre van clean kunt spreken en riffs die bedacht hadden kunnen zijn door Gary Holt maar die niet erg blijven hangen. Het geluid is gortdroog en helder. Hierdoor klinken de nummers wel fris en modern maar naar mijn mening had een lo-fi jaren-80 geluid de nummers op ‘Swallowed By Hell’ nog beter uit laten komen. Maar dat is natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak.

Afgaande op de Ed Repka hoes en het vrijwel onleesbare nieuwe band-logo NWOBHM-stijl ben je geneigd te maken te hebben met het zoveelste come-back album van een jaren 80 band die probeert de tijden van weleer te laten herleven. Gelukkig is dit niet het geval bij dit album. De nummers bevatten nog genoeg breakdowns en jaren 80 Metallica/Exodus momenten om de okd-skool fan tevreden te houden maar dankzij de productie klinken de nummers toch fris en modern. Beste nummer is opener ‘Rise From The Ashes’ met een Possessed gitaarriff. Dit nummer doet me erg denken aan Sepultura en dan bedoel ik niet de ‘oude’ Sepultura met de broertjes Cavalera maar de Sepultura met Derek Green op zang. Verder bevat dit nummer de beste gitaarsolo’s van het album. ‘Swallowed By Hell’ is een aanrader voor iedere thrash-fan maar had nog aanzienlijk hoger gescoord als het een paar nummers had gehad die er echt bovenuit hadden gestoken. (78/100) (High Roller Records)

Tracklist

 1. Rise From The Ashes (4:01)
 2. Swallowed By Hell (4:58)
 3. Bloody Floors (3:55)
 4. Burn Pit (3:53)
 5. Fear Incarnate (4:36)
 6. Fuck Them All (5:36)
 7. Bleed Them Dry (5:23)
 8. Pine Tuxedo (4:44)
 9. Killer Instinct (4:19)
 10. Psychosis (5:28)

Lineup

 • Pat Lind – Vocals
 • Jay Visser – Guitars
 • Jim Fergades – Guitars
 • DJ Bagemehl – Drums
 • Bob abel – Bass
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ