Midnight – Hellish expectations

Facebookrssmail

Hoewel het Amerikaanse Midnight, het eenmansproject van Jamie Walters, beter bekend onder de artiestennaam Athenar, al sinds 2003 bestaat, duurt het tot 2011 aleer het debuutalbum verschijnt. Tot die tijd worden er opvallenderwijs al wel 2 compilatiealbums en 1 live album uitgebracht naast ook nog meerdere EP’s en split-albums. Ook na dat debuut is Athenar druk bezig met het uitbrengen van materiaal, gemiddeld elke 2 a 3 jaar een studio-album en tussendoor nog zeer frequent ander materiaal. Kortom, Athenar is een druk baasje. Daarnaast is hij druk met touren en doet dit dan wel een drummer en gitarist, zelf speelt hij dan bas.

De stijl van Midnight is al jaren die van blackened speedmetal, het is dan voornamelijk een mix tussen Motorhead en Venom, waarbij het geluid wel wat richting punk gaat, lekker vuig dus. De nummers zijn meestal heel snel met scherpe gitaarriffs, weinig opsmuk qua inventiviteit en nog wel vaak een korte gitaarsolo. Waar de teksten bij blackened speed metal over gaan, laat zich raden, godslastering, satan en seks voeren dus de boventoon. De albums duren altijd net iets meer dan een half uur en er staan bijna altijd 10 nummers op. Het klinkt dan ook alsof de albums nogal op elkaar lijken en dat is aan de ene kant ook zo qua geluid, maar toch klinkt elk album de laatste jaren in ieder geval weer als een klok. Ook het nieuwste album, ‘Hellish expectations’ is weer van hetzelfde laken een pak, enige verschil is dat dit album maar 25 minuten duurt. Ook nu weer goeddeels (hele) snelle nummers, alleen ‘Merciless slaughter’ is midtempo. Opvallendste nummer is afsluiter ’F.O.A.L.’(Fuck off And Live) wat een heerlijke melodieuze gitaarriff in het refrein heeft en dat refrein zal vanwege de tekst live ongetwijfeld een hele vette knaller worden.

Ook al brengt Midnight al jaren niets nieuws onder zon, het nieuwste knalt toch weer erg lekker, prima nummers middels een goede uitvoering en productie, waarbij de drums op dit album wel wat anders klinken dan die op voorganger ‘Let there be witchery’ waar ze toen ‘plofferig’ klonken. Enige vraag hierbij wel is, hoe lang hij dit zo nog kan volhouden, je zou toch denken dat je op een gegeven moment in die beschreven stijl met lengte van nummers een keer uitgepoept raakt ?

Midnight is in april op Europese tournee, waarbij Athenar de live-muzikanten Commandor Vanik en Iron Possessor op zaterdag 13 april de Effenaar-Eindhoven aandoet als headliner van het geweldige ‘Welcome to Hell’. (83/100) (Metal Blade records)

Bandleden:

Jamie Walters (Athenar)   –              Vocals, Guitars, Bass, Drums

Tracklist:

1                 Expect total hell

2                 Gash scrape

3                 Masked and deadly

4                 Slave of the blade

5                 Dungeon lust

6                 Nuclear savior

7                 Deliver us to devil

8                 Merciless slaughter

9                 Doom death desire

10              F.O.A.L.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ