I Prevail – Groeiend en ambitieus

Facebookrssmail

Het duurt niet lang meer voordat I Prevail zijn Europese tour start, en 19 mei zal de band ook ons land aandoen om zijn nieuwste album ‘TRUE POWER’ live te brengen in AFAS Live. In de aanloop naar dit concert kregen we de optie om vocalist Eric Vanlerberghe hier over te spreken.

Tour

Als eerste blikken we even vooruit naar de aankomende tour, waar special guest Set it Off en support Kid Bookie ook aanwezig zijn. Hoewel de band op het moment van het interview eerst nog een kleine set shows in Amerika speelt, kijkt Eric al uit naar de shows: “Het gaat echt tof zijn man, ik heb echt veel zin om weer terug te vliegen naar Europa. Het is alweer even geweest.”

Niet iedere band is even betrokken bij de keuze voor de acts waar ze het podium mee delen. Bij I Prevail maken ze die keuze liever zelf. “We kiezen altijd de acts”, vertelt Eric. “We beginnen meestal door bands die we mee willen te vragen of ze beschikbaar zijn. Als helaas geen van de bands die we zelf in gedachte hadden mee kunnen, vragen we onze agency voor een lijst aan suggesties en kiezen we daaruit, vaak een band die we heel vet vinden maar nog niet aan hadden gedacht, of misschien juist een band die we nog niet kennen maar wel een kans willen geven.”. Dit terugbrengend naar de aankomende tour vertelt Eric dat de band al langere tijd bevriend is met zowel Set it Off als Kid Bookie, maar het helaas nog niet eerder gelukt was om samen met ze te touren, dus het is extra fijn dat ze dit keer beiden beschikbaar waren.

Dan zijn we toch wel benieuwd naar andere bands waar we I Prevail wellicht in de toekomst mee kunnen zijn, dus we vragen Eric of er andere bands zijn waar hij mee zou willen touren, maar waarmee dat helaas nog steeds niet is gelukt. “Oh man, ik kan hier dan echt nog een halfuur zitten!” begint hij enthousiast. “Maar een band die me direct te binnen schiet is Beartooth, een band waar wij allemaal heel goed mee bevriend zijn. We hebben samen meegetourd met A Day to Remember, en dat is tot nog toe ook de enige keer geweest. En nu zouden we dus graag een keer ‘gewoon’ samen willen touren, weetje, ik hou van A Day to Remember, maar ik wil echt heel graag nog een keer met Beartooth touren”. Een combinatie waar wij ook wel achter staan!

Als laatste polsen we nog even hoe het is om weer een flinke stap groter te touren dan vorig jaar, toen de band in maart 013 had uitverkocht. “Het is echt absurd. Weet je, we doen dit al tien jaar. Zo’n zes, zeven jaar geleden was het een droom om überhaupt naar Europa te kunnen komen. En iedere keer dat we terug komen, is het iedere keer weer groter en groter. We hebben inderdaad binnen een jaar een veel grotere zaal en het voelt gewoon niet echt. En dat zal het waarschijnlijk ook niet doen tot ik het podium op stap en alle mensen zien, en me dan bedenk dat ik duizenden mijlen van huis ben, en dat er zo veel mensen hier zijn om onze muziek te horen. Het is zo’n gek gevoel.”

‘TRUE POWER’

Het album ‘TRUE POWER’ vers van de pers noemen zou een leugen zijn. Het laatste album van de band is ondertussen al twee jaar te beluisteren. Toch kan er veel veranderen aan hoe een band naar zijn album kijkt, en kan de mening van de fans ook wel invloed hebben op wat de band uiteindelijk met het album doet. Uiteindelijk is het belangrijkste toch wel wat de muzikanten er zelf van vinden, dus vragen we Eric hoe het album na deze twee jaar voor hem voelt:
“‘TRUE POWER’ is het album waar ik consistent het meest trots op ben. ‘TRAUMA’ was een flinke verschuiving in het pad wat we namen, wat we zijn geworden, en ik zal altijd dankbaar zijn voor dat album en de fans, en iedereen die ons kans heeft gegeven. Maar ‘TRUE POWER’ voelt als een stap in een meer uitgesproken richting, waar we met ‘TRAUMA’ nieuwe dingen aan het proberen waren, of het nou electronics zijn of juist het zwaardere werk. ‘TRUE POWER’ voelt alsof we in het diepe gedoken zijn, en alles beter hebben gedaan. Ik ben trots op de nummers en de creatieve beslissingen die we op dit album hebben gemaakt.”

Over nummers die het beter, of juist minder goed bij de fans deden, vertelt Eric eerst over een klein probleem met het album: “Ik denk dat een probleem voor sommige nummers die niet echt de liefde krijgen die ze verdienen, is dat het album 15 nummers had. Nu terugkijkend denk ik dat we een nummer of twee, drie hadden moeten trimmen, misschien zelfs vier, puur zodat mensen niet naar zoveel nummers hoeven te luisteren voor ze hun favorieten kiezen en teruggaan naar hun playlists. ‘Visceral’ bijvoorbeeld is een nummer waar ik zelf echt gek op ben, maar we hebben het nog niet live kunnen spelen… NOG niet!” hintend naar de setlist voor de aankomende tour met een knipoog. “Het is het 14e nummer uit de 15, dus ik denk dat luisteraars wellicht niet het hele album door hebben genomen, of voordat ze daar kwamen al een favoriet hadden gekozen en daar naar terug zijn gegaan. Maar HOPELIJK spelen we hem binnenkort ergens live en krijgt het nummer binnenkort wat meer liefde!” gaat Eric door, nogmaals knipogend over deze mogelijkheid.

“Maar als we kijken naar nummers aan de andere kant van dat spectrum, ik ben zelf een grote fan van ‘FWYTYK’, ik dacht dat het een beetje een raar nummer was, de outro is heel apart, er zaten gewoon veel coole dingen in, maar ik dacht dat het nummer niet zo geliefd zou zijn. Het was verrassend (dat het nummer wel zo populair was), dus om dat nummer live te kunnen spelen en dan te zien dat mensen de hele tekst kennen en precies weten wanneer de breakdown is, dat was echt vet, want ik had echt niet verwacht dat ‘FWYTYK’ zo populair zou worden.”

Een paar maanden na de release van het album, verscheen een gestripte/akoestische versie van ‘Deep End’. Als we vragen of dit altijd al het plan was laat Eric ons weten dat dit niet zo is, maar de mogelijkheid er wel altijd al leek te zijn: “Toen we aan dit nummer werkten, wisten we dat dit nummer muzikaal heel tof zou klinken als een akoestische versie, maar de focus lag bij de albumversie. Toen het album uitkwam en ‘Deep End’ best wel wat fans bleek te hebben, besloten we dus om ze iets nieuws, verschillends te geven met de stripped versie. Het was niet zo dat we direct besloten hadden dit na het album te doen, maar we wisten dat het een mogelijkheid was.

Ambities

Vervolgens duiken we wat meer richting dingen die Eric graag nog zou willen doen. Om te beginnen, welk(e) nummer(s) hij nog live wil spelen waarvoor dat nog niet gebeurd is. We hadden natuurlijk al de hint naar ‘Visceral’. “Veel van de nummers die we graag live spelen kunnen we gelukkig ook live spelen.” Vertelt Eric blij. “ ‘Let Me Be Sad’ was een nummer op ‘TRAUMA’ dat we nog niet live hebben kunnen spelen. Iedere keer als we een setlist bouwen, is er uiteindelijk niet echt een deel van de set waar we dat nummer kwijt kunnen, maar ik weet zeker dat we het op een dag live zullen spelen.”

Als we Eric dan vragen wat hij muzikaal/artistiek nog zou willen bereiken, persoonlijk en/of met I Prevail, is het antwoord duidelijk. “Er is een lijst aan artiesten waar ik samen mee wil werken, en er zijn waarschijnlijk ook wel wat andere projecten die ik wil doen. Ik ben een flinke metalhead, dus ik zou graag wat super heavy muziek willen maken in de toekomst. Maar voor nu zou ik zeggen dat het vooral coole collabs zijn met artiesten die je niet verwacht, het zou tof zijn om met mensen van buiten de rock en metal wereld samen te werken.”

Ook hoe Eric graag gezien wil worden staat in lijn met deze ambitie: “Ik zou graag (uiteindelijk) gezien willen worden als iemand die aan het speerpunt stond van rock en metal momenteel zijn.” begint hij. “De laatste 15 jaar lijkt het er op dat rock niet echt meer het coolste genre is, in ieder geval hier in Amerika, maar we hebben nu een hoop moderne metalbands die naar boven komen drijven en dat imago slopen. Kijk bijvoorbeeld naar Sleep Token, Bad Omens en Bring Me the Horizon, ik zou best nog wel even door kunnen gaan en een lijst aan bands kunnen noemen. Ik zou heel graag tussen de lijst aan bands staan die de weg hebben gebaand voor wat moderne rock en metal is. Als een persoon, hoop ik vooral dat andere bands me zien als iemand die leuk is om mee rond te hangen, dat ze met ons willen touren om samen te chillen en whiskey met me te drinken.”

Fans

We kunnen natuurlijk niet vergeten dat een band vrijwel niks is zonder zijn fans. Fans kunnen vaak vragen stellen aan de bands, maar wat zou Eric eigenlijk van zijn fans willen weten? “Ik ben heel benieuwd naar waar de fans meer van zouden willen horen, want toen we de afgelopen twee albums schreven was onze gehele gedachtegang gebaseerd op wat we dachten dat mensen zouden verwachten, en hoe we de fans iets anders kunnen geven waarvan ze niet wisten dat ze het wilden. Dus ik ben echt heel erg benieuwd naar wat de fans willen horen, wat ze van ons verwachten, puur zodat we die verwachtingen helemaal kunnen overstijgen.”

Het meest gestreamde nummer (op Spotify althans) van de band is nog steeds de cover van Taylor Swift’s ‘Blank Space’. Maar welk nummer zou Eric graag in haar stijl willen horen? “Hoe graag ik je ook wil vertellen dat ik haar ‘Bow Down’ wil horen doen, denk ik dat als ze ‘Closure’, of ‘Doomed’, een van onze meer ballad achtige nummers zou coveren dat dat echt cool zou zijn.”

Als we Eric vragen of er iets is wat hij graag in interviews wil bespreken, maar hem nog nooit gevraagd is, moet hij toch wel even nadenken. Na een tiental seconden vertelt hij over de Magic the Gathering community die zich aan het opbouwen is binnen bands: “Ik speel graag Magic the Gathering! Al weet ik niet of het kaartspel overzees heel bekend is. Dylan, onze gitarist ben ik er ook bij aan het betrekken, maar ik ben er dus achter gekomen dat er een redelijk aantal muzikanten zijn die al een aantal jaar stiekem spelen, en ik had geen idee. Leden van Fit for a King, We Came as Romans, The Ghost Inside, een aantal toffe bands hebben leden die graag Magic spelen.”

Als laatste boodschap voegt Eric toe: “Aan iedereen die naar onze muziek luistert, of het nou sinds een paar weken is of al sinds de start, dankjewel. Dankjewel vanuit de bodem van mijn hart, want ik had echt nooit gedacht dat we de kans zouden krijgen om naar Europa te komen, en al helemaal niet voor wat ondertussen de zesde keer is als ik me niet vergis. En dan niet voor een paar mensen, maar al deze gigantische zalen waar we deze geweldige ervaring met onze fans kunnen delen. Het is echt ongelooflijk, dus zo veel dank voor het luisteren over de laatste tien jaren.”

I Prevail is op zondag 19 mei te zien in AFAS, samen met Set it Off en Kid Bookie. Kaarten voor deze show zijn verkrijgbaar op: https://www.afaslive.nl/agenda/iprevail

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ