Idol Throne – A clarion call

Facebookrssmail

Exact 2 jaar geleden werd ik volkomen van mijn stoel geblazen door het debuutalbum van het Amerikaanse Idol Throne. Hun stijl was een geweldige mix van heavy, thrash, power en prog metal met een zeer hoog niveau van de muzikanten, wat zich onder andere openbaarde in de vele neo-klassieke gitaarsolo’s. 2 Jaar na het verbluffende debuut komt dan de opvolger uit, ‘A Clarion Call’ en de grote vraag natuurlijk is, weet Idol Throne weer eenzelfde indrukwekkend album af te leveren.

De lange opener ‘Ecliptykon’ met een heerlijk gitaarriff wekt de indruk dat de band wat heavier en thrashier klinkt dan op het debuut, mede door de wat ruigere zang, waarbij in het refrein zelfs een lichte grunt doorkomt en ook nog een geweldige, lange en soms ook weer neo-klassiek aandoende gitaarsolo. Het volgende ‘Covenant of immortal’ gaat min of meer verder in hetzelfde stramien, vrij thrashy met een heerlijke drijvende gitaarriff met in een kort atmosferisch middenstuk. Het lange ‘King among jackals’ start als een midtempo nummer met een licht commerciële inslag, maar Idol Throne inmiddels kennende weet je, dat er een tempo-versnelling komt met ook nu weer een geweldige gitaarsolo, naar het einde toe wordt het nummer helaas wat cheesy. ‘Petrified’ en ‘The last voyage’ hakken er vervolgens weer flink op los en bevestigen de indruk dat dit album zeker meer thrashy is dan het debuut, maar ook weer meerdere geweldige breaks. Het titelnummer ‘A clarion call’ is een langzaam, meeslepend en melodieus nummer. ‘System simulacrum’ opent gelijk weer als een pure thrasher qua tempo en vervolgens qua gitaarriff in de coupletten ook al ligt het tempo dan inmiddels een stuk lager. Het instrumentale ‘Falconer’s cry’ sluit dit album af, akoestisch beginnend en gaandeweg het nummer steeds steviger en sneller met heerlijk prominent aanwezig baswerk.

Ook dit album vergt wel meerdere luisterbeurten om de nummers te ‘begrijpen’ De conclusie kan zijn, dat Idol Throne wederom een geweldig album aflevert, welke qua intensiteit, lees tempo, dus wat heviger overkomt dan het debuut. Gesteld kan worden, dat Idol Throne wederom een voortreffelijk album uitbrengt, absoluut jaarlijstmateriaal.

90/ 100 (Stormspell Records)

Bandleden

  • Jake Quintanilla – Vocals
  • Jason Schultz – Guitars
  • Martin Bowman – Guitars
  • Kyle Ludovice – Bass
  • Aaron Grove – Drums

Tracklist

  1. Ecliptykon
  2. Covenant of the immortal
  3. King among jackals
  4. Petrified
  5. The last voyage
  6. A clarion call
  7. System simulacrum
  8. Falconer’s cry
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ